Mihai Daraban (a Román Kereskedelmi és Iparkamara elnöke): Európában nálunk a leg alulfinanszírozottabb a kamarai rendszer.

2022. április. 27

 

Bukarest, 2022. április 27.: A Román Kereskedelmi és Iparkamara (CCIR) április 27-én sajtótájékoztatót szervezett "A romániai kereskedelmi kamarák új törvénytervezete - Cégjegyzék - a romániai vállalatok népszerűsítése és nemzetközivé válása" címmel, tekintettel a 335/2007-es törvény aktualizálásának szükségességére és annak fontosságára a romániai üzleti környezet fejlődése szempontjából.

 

A törvénytervezetben szereplő egyik módosítás célja, hogy minden romániai vállalkozót felvegyenek egy cégkatalógusba annak érdekében, hogy láthatóságot és valódi lehetőségeket teremtsenek a promócióra és a nemzetközivé válásra, mind a fizikai, mind a virtuális környezetben - versenyképesebb, fizikai és földrajzi akadályoktól mentes, a kereskedelmi kamarák által irányított, bevált, európai szinten kipróbált és megfelelően kiaknázott modellek szerint.

 

"Jelenleg Romániából szinte teljesen hiányzik a külső üzleti promóció. Vannak olyan számadatok a román állam részéről, amelyek megerősítik ezt az állítást, és itt a kereskedelmi mérleg hiányára utalok, amely 2021-ben meredeken emelkedett, és elérte a 23,8 milliárd eurót, szemben a 2020-as 18,3 milliárd euróval. A számok azt is mutatják, hogy az exportot külföldi tőkével rendelkező cégek végzik. E vállalati katalógus létrehozásával az a célunk, hogy valós számadatokkal, és mindenekelőtt a nyereséget termelő tevékenységi terület pontos azonosításával valósítsuk meg az üzleti környezet valódi népszerűsítését. A vállalatok hozzájárulása nem egy adó. Ez a módja annak, hogy az üzleti környezet előmozdítsa önmagát, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy ezt az előmozdítást évek óta a román államra bízták, és az eredmények szinte a nullával egyenlőek. A nagykövetségeket elárasztják a gazdasági minisztérium munkatársai azokban az országokban, amelyekkel Románia már régen elérte a maximális gazdasági potenciálját. Elő kell mozdítanunk a beruházásokat Romániában, minden olyan megyében, ahol van kereskedelmi kamara, és ez pénzbe kerül. A romániai kamarai rendszert nem az állami költségvetésből finanszírozzák, így 2022-ben ez volt a legalacsonyabb finanszírozású kamarai rendszer Európában. Ez az a pillanat, amikor a hatóságoknak választaniuk kell, hogy eltűnnek-e a romániai kereskedelmi kamarák, vagy olyan erős intézményként definiálják őket újra, amely versenyképes és hatékony rendszerbe vonzza a vállalatokat" - mondta Mihai Daraban, a CCIR elnöke.

 

A CCIR támogatja a kereskedelmi kamarák által a cégvezetők kompetenciáinak tanúsítását is, ami a megbízható, globálisan érvényes útlevéllel egyenértékű a fizikai és online környezetben. A kompetenciatanúsítvány bevezetésének célja a vállalkozások minőségének javítása, a gazdasági szereplők felelősségének növelése, valamint a gazdasági tevékenység javításához és fellendítéséhez való hozzájárulás.

 

"2021-ben több mint 1,1 millió vállalkozás szerepel aktív és működő vállalkozásként a cégbíróság nyílvántartásában. Ugyanakkor ugyanebben az időszakban csak 768 367 vállalat nyújtotta be éves mérlegét az ANAF-hoz. Több mint 348 ezer vállalkozás csalja meg a hatóságokat azzal, hogy nem nyújtja be az adómérlegét, és semmi sem történik velük. Ugyanakkor a média számos olyan esetet mutatott be, amikor egyes emberek, akiknek hiányos végzettségük volt, egyik napról a másikra cégek ügyintézői lettek, anélkül, hogy tudtak volna róla, és csak azért, mert egy bizonyos ponton valakire rábízták a személyi igazolványukat. Ezért nagyon fontos, hogy kizárólag a cégvezetők számára legyen egy olyan alkalmassági bizonyítvány, amely szimbolikus tanfolyamokat követően igazolja, hogy az adott személy rendelkezik minimális számtani ismeretekkel, és mindenekelőtt tudja, hogy mit jelent jogi szempontból egy mérleg aláírása és az adóhatósághoz való benyújtása" - mondta Ovidiu Silaghi, a CCIR főtitkára.