A Kovászna megyei vállalkozások rangsorolása és a díjátadó gála (2023 október 5)

2023. szeptember. 17

A Kovászna Megyei Vezető Vállalkozások Díjátadó Gálája a megyében egyedülálló rendezvény és kiváló alkalom a társasági életre. Ez az az esemény, ahol a legtöbb sikeres üzletembert találjuk egy négyzetméterre vetítve. A rendezvényen nem csak a díjazott vállalkozók, hanem mindenki részt vehet, aki új üzleti partnerségeket szeretne kialakítani vagy a régi kapcsolatokat szeretné ápolni.

HÁROMSZÉK GAZDASÁGA 2022-BEN. SAROKSZÁMOK ÉS FŐBB MUTATÓK

2023. augusztus. 16

Aki szereti a számokat, itt tanulmányozhat egy részletesebb anyagot.

A háromszéki cégek mérlegeredményei alapján bátran kijelenthetjük, hogy a cégek  2022-ben gazdaságilag megerösődtek, de azért van más is a pakliban.

Ebben az első elemzésünkben a sarokszámokkal (forgalom, nyereség, alkalmazottak száma) és a főbb mutatókkal (iparági besorolás, méret szerinti besorolás, listavezető cégek) foglalkozunk.

Ro2AmTur - Románia-Örményország tapasztalatcsere projekt

2023. június. 22

Az Eurochambres EU4Business programjának mobilitási programja keretében elnyertünk egy harmadik támogatást (Ro2AmTur), hogy Örményországból egy szakértőt (Narine Karapetyan asszonyt a jereváni IMC Armenia-tól) hozzunk, aki 2023. május 7. és június 6. között a turizmus területén dolgozott.

A Sepsiszentgyörgyön található épületek adójának egy részét visszatérítő de minimis program KKV-knak (2023)

2023. május. 17

 

De minimis támogatás 2023 (épületadó visszatérítés) (AKTÍV)

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Sepsiszentgyörgy Municípium Polgármesteri Hivatalával együttműködve 2023-ra (is) kidolgozta az ingatlanadó visszatérítését szolgáló de minimis támogatást a sepsiszentgyörgyi székhelyű kis és közepes vállalkozások számára. A támogatás célja, hogy a 2023-as évre vonatkozóan visszatérítse a Sepsiszentgyörgy municípium területén található ingatlanok után befizetett épületadó egy részét a Sepsiszentgyörgyön székhellyel/telephellyel rendelkező  KKV-k számára (beleértve a szövetkezetek szervezéséről és működéséről szóló 1/2005. sz. törvény alapján létrehozott kkv-kat is). Az építményadó visszatérítése de minimis támogatás formájában történik, amelyet a Sepsiszentgyörgy Municípium Polgármesteri Hivatala nyújt a jogosult pályázók által benyújtott kérelmek alapján. A de minimis támogatási rendszer kezelője a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

A támogatási kérelmeket (cerere de finanțare) KIZÁRÓLAG ONLINE, a Kovásznai Kereskedelmi és Iparkamara honlapján (www.ccicv.ro) keresztül kell benyújtani. A támogatási kérelmeket május 18-án 9.00 órától október 15-e  24.00 óráig lehet benyújtani. Az ezen időszakon kívül benyújtott pályázatokat nem veszik figyelembe.

Finanszírozási források és digitális kompetenciák az építőiparban

2023. április. 14

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (CCI COVASNA) partnerségben az ÉPÍTKEZÉSI VÁLLALKOZÁSOK SZÖVETSÉGÉVEL (FEDERAȚIA PATRONATELOR SOCIETĂȚILOR DIN CONSTRUCȚII) meghívja Önt, hogy vegyen részt  2023. április 19-én, szerdán 10:30 - 13:30 óra között a kereskedelmi kamara sepsiszentgyörgyi székhelyén (Olt utca 17. szám) tartandó román nyelvű tájékoztató előadásra, ahol a következőkről lesz szó:

  • FINANSZÍRÓZÁSI FORRÁSOK AZ ÉPÍTŐIPARNAK
  • DIGITÁLIS KOMPETENCIÁK AZ ÉPÍTŐIPARBAN DOLGOZÓKNAK*

Ro2MdTur - Románia-Moldva tapasztalatcsere projekt

2023. május. 05

Az Eurochambres EU4Business mobilitási programja keretében új támogatást nyertünk (Ro2MdTur), ami által Moldovából egy szakértőt (Moraru Vitalie urat a Chișinău-i Moldovai Technológia Transzfer Hálózattól) hoztunk, aki 2023. április 7-től május 6-ig a turizmus területén dolgozott.

Ro2GeTex - Románia-Georgia (Grúzia) közötti tapasztalatcsere projekt

2023. március. 28

Támogatást (Ro2GeTex) nyertünk az Eurochambres európai kamara EU4Business mobilitás keretprogramja keretén belül, miáltal Georgiából (Grúziából) egy szakembert (Sophio Samadashvilit az Enterprise Georgia-tól), aki 2023 március 1 - 31 a textil iparban tudott dolgozni.

A közbeszerzési portál (SEAP) követése a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tagjai számára

2023. április. 03

 

A Kovásznai Kereskedelmi és Iparkamara (CCI COVASNA) bevezetett egy rendszert a SEAP-on közzétett kiírások nyomon követésére, érdeklődési körök szerint csoportosítva.

A kamara bármely tagja ingyenesen hozzáférhet ehhez a szolgáltatáshoz a www.ccicov.ro weboldalunkon keresztül.

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, EDLER András-György elmondta: "Úgy véljük, hogy ez a szolgáltatás különösen a megyében működő kisvállalkozások számára jelent valódi hasznot, amelyeknek nincs szakembergárdájuk a megyei közintézmények által kiírt közbeszerzési pályázatok követésére, és így lemaradnak arról a lehetőségről, hogy ajánlatot nyújtsanak be, és ezen intézmények beszállítóivá váljanak".

Tájékoztató a Központi Fejlesztési Ügynökség 2021- 2027-es pályázati kiírásairól

2023. február. 08

A Központi Fejlesztési Ügynökség (Agenția de Dezvoltare Regională Centru) egy tájékoztató megbeszélés keretében bemutatta a 2021-2027-es Európai Uniós pályázati lehetőségeket.

 

Az alábbi tájékoztatóban főleg a vállalkozások számára elérhető finanszírozásokról lesz szó.

Emlékeztető: Épületek adóköteles értékének aktualizálása 2023

2023. január. 03

Emlékeztetjük, hogy amennyiben a cég vagyonában épületek is szerepelnek, ellenőriznie kell, hogy azok értékét az adótörvénykönyv 460. cikkének (6) bekezdésében foglalt rendelkezéseknek megfelelően aktualizálták-e, azaz, hogy az utolsó értékbecslés legfeljebb 5 évvel ezelőtt készült.

Nyertesek és vesztesek

2022. szeptember. 01

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara nemrég kapta kézhez a háromszéki vállalkozások 2021-es évi nyers mérlegadatait és ennek alapján több elemzést is készítettünk az utóbbi hetekben. A mérlegadatokat a Román Kereskedelmi és Iparkamarán keresztül a Pénzügyminisztérium szolgáltatja.

Az alábbi elemzésünk arra próbál fényt deríteni, hogy hogyan érintette a pandémia a háromszéki vállalkozásokat, voltak-e nagy nyertesei vagy nagy vesztesei ennek a periódusnak.

A Kovászna Megyei Vezető Vállalkozások rangsorolása és a díjátadó gála (2022 szeptember 29)

2022. augusztus. 31

A Kovászna Megyei Vezető Vállalkozások Díjátadó Gálája a megyében egyedülálló rendezvény és kiváló alkalom a társasági életre. Ez az az esemény, ahol a legtöbb sikeres üzletembert találjuk egy négyzetméterre vetítve. A rendezvényen nem csak a díjazott vállalkozók, hanem mindenki részt vehet, aki új üzleti partnerségeket szeretne kialakítani vagy a régi kapcsolatokat szeretné ápolni.

HÁROMSZÉK TURIZMUSA A SZÁMOK TÜKRÉBEN (a 2021-es év)

2022. augusztus. 18

Elemzésünkben a turizmusban tevékenykedő háromszéki cégek eredményeit vesszük górcső alá. Megvizsgáljuk, a számok tükrében, hogy hogyan alakult ez az iparág a pandémia utáni első, majdnem normális évben (2021) a pandémia előtti utolsó normális évhez képest (2019), illetve a pandémia évéhez (2020) képest.

HÁROMSZÉK GAZDASÁGA 2021-BEN (A SAROKSZÁMOK ÉS A FŐBB MUTATÓK)

2022. augusztus. 05

Aki szereti a számokat, itt tanulmányozhat egy részletesebb anyagot.

A háromszéki cégek mérlegeredményei alapján bátran kijelenthetjük, hogy a cégek  2021-ben bepótolták azt a kiesést, ami 2020-ban a pandémia miatt elmaradt.

Ebben az első elemzésünkben a sarokszámokkal (forgalom, nyereség, alkalmazottak száma) és a főbb mutatókkal (iparági besorolás, méret szerinti besorolás, listavezető cégek) foglalkozunk.

Háromszéknek nem jó... (adótörvénykönyv módosítás)

2022. július. 10

Pár napja közvitára bocsájtotta a kormány az adótörvénykönyv módosítási javaslatait, amelyek nagyrészét 2023 január elsejétől szeretnék bevezetni. Hogy mi az igazi célja ezen adó módosításoknak, azt nem igazán lehet tudni, a törvénytervezetet kísérő hivatalos magyarázat ugyanis többször változott. Ami viszont biztos, az az, hogy a háromszéki gazdaságnak és az itt élő embereknek ezek a módosítások nagy pofoncsapást jelentenek. A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, EDLER András-György alább részletesen kifejti, hogy miért.

IMM INVEST PLUS 2022

2022. június. 28

A kormány újabb állami támogatási rendszereket dolgozott ki a vállalkozások megsegítésére. Ezúttal az ukrán-orosz konfliktusnak a gazdaságra gyakorolt negatív hatására hivatkozva készültek el azok a támogatási rendszerek, amelyek tulajdonképp az eddig a covid miatt bevezetett támogatási rendszerek útódai. 

2022 július 1-től kötelező az e-számlázás rendszer

2022. június. 28

 

2022 július 1-tól kötelező elektronikus számlát kiállítani és azt a RO e-factura rendszeren keresztül továbbítani  minden olyan vállalkozásnak, amely a különböző közintézményeknek ad el szolgáltatásokat vagy termékeket illetve magas adókockázatú termékeket ad el más cégeknek (a magas adókockázatú termékek listáját az ANAF állítja össze).

 

Ego versus erős vállalkozói érdekképviselet.

2022. május. 27

 

Több Kovászna megyei gazdasági szervezet is negatívan nyilatkozott a kereskedelmi kamarákról szóló törvény javasolt módosításairól, inkább vélt, mint valós okokra hivatkozva. Véleményünk szerint az igazi ok, amiért ezen gazdasági szervezetek nem szeretnék, hogy a javasolt módosítások életbe lépjenek az az, hogy ezek a gazdasági szervezetek úgy vélik, hogy a jogszabály-módosítás által biztosított finanszírozási forrás kedvezőbb helyzetbe hozná a kamarai rendszert velük szemben. Más szóval, inkább dögöljön meg a szomszéd (azaz a kereskedelmi kamara) kecskéje, minthogy egy megerősödött kamarai rendszer jöhessen létre. "Mindannyian szegények maradunk, de legalább egyenlőek vagyunk"... valahogy így hangzik a javasolt változtatásokat ellenzők filozófiája, akik figyelmen kívül hagyják az üzleti élet erős képviselethez fűződő érdekeit.

Agrár-élelmiszeripari vállalkozásoknak nyújtott működőtőke-támogatások

2022. május. 25

A vállalkozásfejlesztési és turisztikai minisztérium meghirdeti az "Agrár-élelmiszeripari vállalkozásoknak nyújtott működőtőke-támogatások" intézkedés pályázati szakaszának elindítását a 2022. május 6-i 61. sz. sürgősségi rendelettel létrehozott állami támogatási rendszer keretében, amely a vissza nem térítendő külső forrásokból finanszírozott agrár-élelmiszeripari vállalkozásoknak nyújtott mikro- és működőtőke-támogatásokra vonatkozó egyes intézkedésekről szól.

 

Az elektronikus pályázati űrlap 2022. május 26-án, csütörtökön 10:00 órától a következő linken lesz elérhető: grants.imm.gov.ro, és május 31-én, kedden 20:00 óráig marad aktív.

Figyeljünk oda a 200 lejes adómentes béremelésre, vannak buktatói!

2022. május. 19

 

A kormány a tegnap elfogadta azt a rendelkezést (OUG 67/2022, megjelent a 494/2022-es Hivatalos Közlönyben), miszerint a minimálbéren levő alkalmazottak fizetését meg lehet emelni 200 lejjel, anélkül, hogy az emelés után adót vagy járulékokat kellene fizetni. Az intézkedés így elsőre jól hangzik, de jó néhány buktatót is rejt magában.

Mihai Daraban (a Román Kereskedelmi és Iparkamara elnöke): Európában nálunk a leg alulfinanszírozottabb a kamarai rendszer.

2022. április. 27

Bukarest, 2022. április 27.: A Román Kereskedelmi és Iparkamara (CCIR) április 27-én sajtótájékoztatót szervezett "A romániai kereskedelmi kamarák új törvénytervezete - Cégjegyzék - a romániai vállalatok népszerűsítése és nemzetközivé válása" címmel, tekintettel a 335/2007-es törvény aktualizálásának szükségességére és annak fontosságára a romániai üzleti környezet fejlődése szempontjából.

A Sepsiszentgyörgyön található épületek adójának egy részét visszatérítő de minimis program KKV-knak

2022. március. 01

 

De minimis támogatás 2022 (épületadó visszatérítés) (AKTÍV)

A támogatási kérelmeket (cerere de finanțare) KIZÁRÓLAG ONLINE, a Kovásznai Kereskedelmi és Iparkamara honlapján (www.ccicv.ro) keresztül kell benyújtani. A támogatási kérelmeket május 18-án 9.00 órától október 15-e  24.00 óráig lehet benyújtani. Az ezen időszakon kívül benyújtott pályázatokat nem veszik figyelembe.

A kifizetési kérlemeket (cerere de tragere) KIZÁRÓLAG ONLINE, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara honlapján (www.ccicv.ro) keresztül lehet benyújtani, a támogatási kérelem jóváhagyását követően, de legkésőbb november 30-án éjfélig. Az ezen időpont után benyújtott kérelmeket nem veszik figyelembe, és a kérelmező elveszíti a felmerült költségek megtérítésére vonatkozó igényét. Minden pályázó csak egy kifizetési kérelmet nyújthat be.

Részvételi költségvetés- törvénymodosítási javaslat

2022. január. 27

A gazdasági szereplők javaslatai nyomán a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara  jogszabály módosítást kezdeményez, amint az alább bővebben bemutatásra kerül. Jelenleg abban a fázisban vagyunk, amikor a javaslat megfogalmazása után olyan partnereket keresünk a politikai életben, akik ezt a javaslatot jogalkotási kezdeményezéssé alakíthatják.

A következő időszakban EDLER András-György úr, a Kovásznai KKI elnöke találkozókat kezdeményez olyan politikai szereplőkkel, akik támogathatják ezt a javaslatot, és a Román Kereskedelmi és Iparkamarának is benyújtja a javaslatot támogatásért.

Keressük az Év Fiatal Vállalkozóját (2021)

2021. november. 24

A Junior Business Club és a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2021 december 10-én díjazza azon fiatal vállalkozókat, akik kiemelkedő eredményeket értek el 2020-ban. A Kovászna Megye Fiatal Vállalkozója című díj átadására a Junior Business Club 12 éves online gálájának keretében kerül sor.

Levéltáros képzés december 2021

2021. november. 23

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara valamint a Candle Business Kft –szakmai képzések engedélyezett szolgáltatójaként – 2021 december 6. -i kezdéssel akkreditált levéltárosi képzést szervez. A képzés időtartama 2 hét és online történik.

A 2021. évi Romániai Vezető Vállalkozások Rangsorolása

2021. november. 04

Mihai DARABAN, a Román Kereskedelmi és Iparkamara elnöke

A román gazdaság 2020-as eredményei megerősítették, hogy ellenálló és képes megbirkózni a világjárvány okozta sokkhatással. A vezető romániai vállalatoknak jelentős erőfeszítések árán sikerült megbirkózniuk a példátlanul nehéz helyzettel. A Romániai Vezető Vállalkozások Rangsorolásán, amely egyedülálló és hagyományos pillanat, amely a nemzetgazdasággal együtt nőtt, Románia legerősebb vállalatainak kemény munkáját, rugalmasságát és kreativitását ünnepeljük. A Romániai Vezető Vállalkozások Rangsorolása - egy mérföldkő, ahol a gazdasági teljesítmény méltó helyet kap.

Hagyomány és modernizáció-Digitális együttlét (HAMOR SOFT)

2021. október. 25

Egyre több szó esik a vállalati digitalizációról, annak felette szükséges voltáról. A Sapientia egyetem két diákja által végzett kutatás eredménye azonban azt mutatja, hogy a székelyföldi vállalkozói szféra meglehetősen ellentmondásosan viszonyul ehhez a lehetőséghez. A felmérés egyes elemeiről, de a vállalkozói kultúránk sajátosságairól is Bodosi Imrével, a Hamor Soft vezetőjével beszélgettünk.

A Kovászna Megyei Vezető Vállalkozások Díjátadó Gálája (2021 szeptember 30)

2021. szeptember. 23

Idén a Kovászna Megyei Vezető Vállalkozások Díjátadó Gálája 2021.09.30-án 18.00 órai kezdettel kerül megrendezésre a sepsiszentgyörgyi PANORAMA Boutique Hotel & Event Hallban (Előpatak felé vezető kijárat), és meghívjuk Önt, hogy vegyen részt ezen a fontos eseményen! 

A rendezvény fő célja, hogy elismerje az üzleti környezet általánosságban és különösen a Kovászna megyei sikeres vállalkozások erőfeszítéseit.

A vállalkozók emlékeztették az államfőt, kötelessége tenni azért, hogy véget érjen a kormányválság

2021. szeptember. 08

A vállalkozók emlékeztették az államfőt, kötelessége tenni azért, hogy véget érjen a kormányválság.

Ha burkoltan is, de arra szólították fel a legbefolyásosabb üzletemberek Klaus Iohannist, hogy viselkedjen államelnökként, nem pedig úgy, mintha a PNL vezetője, illetve az aktuális miniszterelnök, Florin Cîțu pártfogója volna. A 200-nál több üzletembert tömörítő Romanian Business Leaders (RBL) nyílt levélben emlékezteti az államelnököt arra, mit mondott 2020 decemberében, az új kormány beiktatásakor: „A román állampolgároknak meg lett ígérve az állam átalakítása, fontos reformok az egészségügy, az oktatás, a nagy nyilvános rendszerek területén, a bürokrácia csökkentése, de a járvány leküzdése, az oltási kampány, a gazdaság újraindítása, az adófizetők iránti tisztelet is. Mindezt meg fogják kapni, meg kell kapniuk”.

Háromszék gazdasága 2020-ban (a legjobb 10 vállalkozás forgalom, nyereség és alkalmazotti szám szerint)

2021. szeptember. 05

A kereskedelmi kamara minden évben elkészíti a forgalomban, nyereségességben illetve az alkalmazottak számát illetően a tíz legjobb Kovászna megyei cég rangsorát.  Ők a megye zászlósai, akik nagy valószínűséggel az országos toplistában is látható helyen lesznek. 

EDLER András-György, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke ezzel kapcsolatosan elmondta: "A 2020-as év nem volt egy szokványos év, hiszen a járványhelyzetet nem lehetett előrelátni, viszont ahogy megjelent, azonnali reakcióra kényszerítette a vállalkozásokat. Át kellett szervezni a folyamatokat, megnőttek a beszállítási idők és sok esetben korlátozódtak az értékesítési  csatornák illetve megváltoztak a vásárlási szokások is. Örömmel nyugtáztuk, hogy a megye legnagyobb cégei sikerrel vették ezeket az akadályokat és többé kevésbé bent maradtak az élbolyban."

Romániában is törvényesítik a közösségi finanszírozást

2021. augusztus. 26

2021. augusztus 20-án, pénteken a Kovásznai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, EDLER András-György részt vett a Pénzügyminisztérium Társadalmi Párbeszéd Bizottságának ülésén, ahol megvitatták és kedvezően véleményezték a közösségi finanszírozás európai szolgáltatóiról szóló 1503/2020-as uniós rendelet végrehajtásáról szóló törvénytervezetet.

A közösségi finanszírozás (crowdfunding) egyre inkább az induló vállalkozások és kkv-k alternatív finanszírozási formájává válik, amely általában kis összegű befektetéseken alapul.

Háromszék gazdasága 2020-ban (iparági összehasonlítás 2020 vs. 2019)

2021. augusztus. 22

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara feldolgozta a Háromszéken bejegyzett vállalkozások 2020-as évi gazdasági eredményeit.

Az elemzés a Háromszéken bejegyzett cégek 2020-as mérlegadataira alapszik (nem tartoznak ide az engedéllyel rendelkező természetes személyek azaz: PFA, II, AF)

EDLER András-György, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta: "Kíváncsian vártuk a végeredményt, mert nagy kérdőjel volt a számunkra a járványhelyzet és az ennek megelőzésére hozott intézkedések (lezárások, korlátozások) hatása a gazdaságra."

A turisztikai iparágban tevékenykedő háromszéki cégek üzleti forgalma 30%-al esett vissza 2020-ban és profit helyett sok esetben inkább vesztességet könyvelhettek el

2021. augusztus. 15

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara részletes elemzést készített a turisztikai iparágban tevékenykedő háromszéki cégek 2020-as évi gazdasági mutatóinak az alakulásáról, a 2019-es év gazdasági mutatóihoz viszonyítva, annak érdekében, hogy pontos képet láthassunk a COVID 19 miatt bevezetett korlátozó intézkedések hatását illetően.

Háromszék településeinek gazdasága (2020-as mérlegadatok alapján)

2021. augusztus. 13

 

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara weboldalán érdekes betekintést nyerhetnek a Háromszék (Kovászna megye) településeinek a gazdasági potenciáljába, az adott településen bejegyzett cégek által. Frissítettük az adatbázisunkat, így most már a 2020-as mérlegadatok szolgálnak az elemzés alapjául.

Háromszéki átlagbér versus minimálbér (aktuális téma)

2021. augusztus. 03

A napokban több helyen is megjelent a hír, miszerint a háromszékiek háromnegyede minimálbért keres (pl. itt: Maszol.ro portálról). Ez véleményünk szerint nem helyes információ. Alább leírjuk, hogy miért.

 

 

Akkreditált levéltáros képzés

2021. március. 15

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara valamint a Candle Business Kft –szakmai képzések engedélyezett szolgáltatójaként – 2021 április 6. -i kezdéssel akkreditált levéltárosi képzést szervez. A képzés időtartama 3 hét és online történik.

Szállodának, irodaháznak alkalmas ingatlan Barót központjában eladó

2021. február. 11

Barót központjában, teljes infrastruktúrával rendelkező, szállodának vagy irodaháznak megfelelő ingatlan eladó.

Akár 50.000 euró támogatásban is részesülhetnek a sepsiszentgyörgyi cégek

2020. október. 07

Két új "de minimis" típusú támogatási programot finanszíroz a sepsiszentgyörgyi önkormányzat. Ezek lebonyolítását a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara biztosítja. A két támogatás keretében 50.000 euró illetve 100.000 euró maximális összeget lehet igényelni. A kezdeményezés az országban egyedülálló.

Lépést tartani a fejlődéssel (Háromszék és a digitalizáció)

2020. szeptember. 30

A háromszéki vállalkozók egy részének nagy hiányosságai vannak az ügyfelekkel, partnerekkel való kommunikációban, az online jelenlétben és értékesítésben.

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Édler András rámutatott: a cégtoplista rangsorának összeállítása közben meglepődve tapasztalta, hogy a legeredményesebb 813 Kovászna megyei vállalkozás 75 százalékának, szám szerint 610 cégnek nincs weboldala és 63 cégnek nincs elérhető e-mail-címe sem! A teljes háromszéki vállalkozói szférára, azaz 5848 cégre kiterjesztve ennél is rosszabb arányú online jelenlét tapasztalható. 

Képzett és megbízható szakemberekre mindig szükség lesz

2020. június. 25

A minőségi szakoktatás kérdése egyaránt fontos a közösség és a gazdaság jövője szempontjából, a fiatalokat érdemes mentorálni a pályaválasztásnál, derült ki azon a kézdivásárhelyi sajtótájékoztatón, amelyet a Tanulj szakmát uniós pályázat kapcsán szerveztek szerdán a Nexxon vállalat székhelyén.

Egyezmény Kovászna megye gazdaságának fejlesztésére

2020. május. 28

Kovászna Megye 3 meghatározó gazdasági szereplőket tömörítő szervezete, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, az ASIMCOV és az IT PLUS egyesület együttműködési megállapodást kötött annak érdekében, hogy a megye gazdasági fejlődését támogassák.

Jelzálog bejegyzése a Pro Economica pályázatoknak

2020. május. 25

Jelzálog bejegyzése

Ha Önnek szűkséges bejegyeztetnie a pályázatban vásárolt javakat az Országos Jelzálog Adatbázisba, akkor az alábbi dokumentumokat kell benyújtani:

De Minimis támogatás 2020

2020. április. 29

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, partnerségben a Sepsiszentgyörgy város Polgármesteri Hivatalával a 2019-es évre is kidolgozta a sepsiszentgyörgyi székhelyű kis- és középvállalkozók megsegítésére szolgáló de minimis támogatást (beleértve a 2005-ös évi 1-es számú törvény alapján működő szövetkezeteket), melynek célja a 2019-es évet illető épületadó egy részének a visszatérítése.

2020. március. 31

Együttműködési megállapodást írt alá a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Vajdasági Autonóm Tartomány kereskedelmi kamarája

2019. augusztus. 26

A Vajdasági Autonóm Tartomány (Szerbia) kereskedelmi és iparkamarájának, Bosko Vucurevic kamarai elnök úr által vezetett, küldöttsége 2019. augusztus 14-én látogatást tett a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál.

Biztosan megkapják a pénzt

2019. június. 12

A székelyföldi szállásadók egy része ódzkodik a vakációs jegyektől, holott annak jótékony hatása van a belföldi turizmusra, felpörgeti a forgalmat, amint az az alábbiakból is kiderül.

László Endre, a Székelyföldi Turisztikai Desztináció Menedzsment (TDM) Klaszter elnöke, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke elmondta, az általa képviselt két szervezet egy felmérést végzett a Kovászna és Hargita megyei szállásadók körében a vakációs jegyek használatáról. Ennek eredménye azonban lesújtó, hiszen megkeresésükre a vendéglátók alig 30 százaléka válaszolt, és a válaszadók alig fele mondta azt, hogy elfogadja a vakációs jegyeket. László Endre szerint a térség szállodái általában élnek a lehetőséggel, és fogadják az üdülési csekkel érkező vendégeket, míg a kisebb szálláshelyek működtetői nagy arányban utasítják el ezeket, vagy nem elég nyitottak, mivel a piacon lévő háromfajta vakációs jegyből csak egyet fogadnak el.

Elsők közt Romániából a Horizont 2020-as nyertes kutatási projektekben

2019. június. 06

A 2019-es év elején startoló FeatureCloud (www.featurecloud.eu) kutatási projekt, egy mesterséges intelligencia (MI) platform, amelynek célja a betegek, az orvosok és a kutatók segítése. Magában foglalja a felhő alapú architektúrát, adatvédelmet megőrző egyesített gépi tanulást, mesterséges intelligencia algoritmusokat és a blokklánc technológiát.

Az öt évet tartó projektben, amelynek össz költségvetése 4,5 millió euró, nyugat Európa öt legnevesebb egyetemének, bioinformatika tanszékei vesznek részt, két kutatási központtal és egyedüliként Romániából a Gnome Design Kft-vel.

2019. május. 10

Újabb hulladékkezelő tanfolyamra lehet jelentkezni!

2019. május. 07

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a 211/2011-es törvény alapján

“HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI FELELŐS”

2019. május 15. (szerdán) képzést tart.

Négy hónap haladék

2019. március. 20

Átmenetileg fellélegezhetnek azok, akiknek nem sikerült a március 15-i határidőig benyújtaniuk egységes adónyilatkozatukat, ugyanis négy hónapos haladékot kaptak, és szintén július 31-ig lehet élni a 2, illetve 3,5 százalékos adófelajánlással.

Közelebb a kínai piachoz

2019. március. 14

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara küldöttsége 2019. március 8-10 között részt vett a CECZ (Central European Trading and Logistic Cooperation Zone) által szervezett visegrádi találkozón, ahol több európai kereskedelmi kamara és szervezet, illetve egy kínai delegáció képviselte magát.

Messze elmarad az erdélyi átlagbér a bukarestitől: Közép-Erdélyben 3000 lej fölött van, a többi régióban kisebb az átlagfizetés

2019. március. 13

Az országos átlagot meghaladó ütemben nőttek a fizetések a Székelyföldön, de – a partiumi és észak-erdélyi bérekkel egyetemben – még mindig elmaradnak az országos és a közép-erdélyi átlagtól egyaránt.

Gyorsan áfanyilvántartásba veszik a cégeket, de lehetnek ennek hátulütői

2019. február. 20

Jelentősen felgyorsult a hazai vállalkozások áfanyilvántartásba vétele, ezzel az intézkedéssel az országos adóhatóság (ANAF) lényegesen tervezhetőbbé tette a cégek tevékenységét. Az intézkedésnek ellenben lehetnek hátulütői – mutatott rá Debreczeni László.

Kazakhstani nagykövet látogatása a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál

2019. február. 07

2019. február 7-én a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamarához látogatott Őexcellenciája Daulet Batrasev, Kazakhstan Köztársaság bukaresti nagykövete.

Újabb hulladékkezelő tanfolyamra lehet jelentkezni!

2019. február. 07

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a 211/2011-es törvény alapján

“HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI FELELŐS”

2019. február 13. (szerdán) képzést tart.

Szentgyörgyi cég 2019 legjobb kereskedelmi pálinkafőzdéje

2019. február. 01

Megnyerte Közép-Kelet Európa legnagyobb pálinkafőző versenyét a Potio Nobilis. A sepsiszentgyörgyi cég párlatait öt ország több mint kétezer mintája közül választották a legjobbnak. A Potio hat Champions díjjal és 12 aranyéremmel elnyerte az év legjobb kereskedelmi főzdéje címet a Quintessence tizedik kiadásán.

Közel 116 millió euró erdősítésre és védősávok létesítésére

2019. február. 01

Cătălina Savinnál, a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség megyei hivatalának vezetőjénél érdeklődtünk az erdészetben létező pályázati lehetőségekről. Az igazgatónő elmondta, hogy jelenleg is létezik egy pályázható intézkedés a vidékfejlesztési terv keretében, amelyre múlt év december 11-től lehet pályázni, és amely a 8.1-es számot viseli.

Előadások gyümölcsfeldolgozásról

2019. február. 01

Gyümölcsfeldolgozási témakörrel szervez előadásokat a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete. Az eseményre Hargita, Maros és Kovászna megyében is sor kerül. A háromszéki fórum helyszíne Árkos, az Európai Tanulmányok Központja, a rendezvény február 5-én, kedden 9.30 órakor kezdődik.

Az építkezési minimálbér előnyei és hátrányai

2019. január. 31

Az építkezési ágazatban megemelkedett kiadások ellehetetleníthetik a közberuházások megvalósulását. A problémára Ráduly István, Uzon község polgármestere hívta fel a figyelmet az RMDSZ Háromszéki Képviselők Tanácsának ülésén, ahol rámutatott, az önkormányzatok azzal szembesülnek, hogy vannak leszerződött uniós pályázataik, viszont nem találnak kivitelező céget.

Adónaptár 2019-re

2019. január. 16

A hazai adózási rendszerbe tavaly bevezetett egységes adóbevallási nyilatkozat lényegesen egyszerűsítette a magánszemélyek adózási rendjét, viszont néhány határidőt érdemes észbe tartani ahhoz, hogy adókedvezményben részesülhessünk, vagy elkerüljük a késlekedését kiszabható büntetőkamatot.

Márciusig újra kell értékeltetni

2019. január. 16

Idén igyekezniük kell a vállalkozóknak céges ingatlanjaik felértékeltetésével, hogy elkerüljék a megemelt adózást, hívja fel az érintettek figyelmét Debreczeni László. A sepsiszentgyörgyi adószakértő rámutatott, fontos változás történt a vállalkozások helyi adózásának rendszerében.

Fontos felhívás az egyéni vállalkozóknak (PFA és ÎI)

2019. január. 08

Azon egyéni vállalkozók (PFA), akiknek tevékenységében több mint öt TEÁOR kód van engedélyeztetve és azon egyéni vállalkozások (ÎI), ahol több mint tíz TEÁOR kód van engedélyeztetve, csökkenteniük kell tevékenységeinek számát 2019. január 17-ig, írja elő a 182/2016-os számú törvény - 44/2008-as Sürgősségi Rendelet, gazdasági tevékenységet folytató egyéni és családi vállalkozások tekintetében.

Vidékfejlesztési program: 445 millió euró áll a gazdák rendelkezésére

2019. január. 08

Az első negyedévben 445,8 millió euró áll a gazdák rendelkezésére a 2014-2020-as Országos Vidékfejlesztési Program keretében – közölte hétfőn az Agerpres hírügynökséggel a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium.

A minisztérium az Országos Vidékfejlesztési Programot Kezelő Hatóság közvetítésével 2019 első negyedévében 445,8 millió összértékben hirdet pályázatokat.

Erőpróba a 2019-es év a vállalkozások számára – számos változást hozott az új év a cégeknek és a munkavállalóknak egyaránt

2019. január. 06

Semmi új nincs a nap alatt, a kormány rendszeresíti az összevisszaságot, de azért összességében nem olyan rossz a helyzet – értékelt a Krónika megkeresésére a gazdasági elemző, akit a január elsejétől életbe lépő béremelésekről, adóügyi módosításokról kérdeztünk a 2019-es évi állami költségvetésre várva.

Mostantól pályázhatnak a székelyföldi gazdák mezőgazdasági nagyberuházásokra

2018. december. 20

Közzétette a székelyföldi mezőgazdasági nagyberuházásokat támogató pályázati felhívásait a Pro Economica Alapítvány. A székelyföldi gazdaságfejlesztési program kiírásait Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere és Kelemen Hunor szövetségi elnök november 9-i találkozóján közösen bejelentették be.

Szükség van külföldiekre?

2018. november. 27

Meg kell oldani az egyre súlyosbodó munkaerőhiányt, hiszen a romániai cégeknek is meg kell maradniuk a piacon, versenyképeseknek kell lenniük, szögezte le megkeresésünkre Edler András-György. A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke rámutatott, ha a cégek nem találnak itthon szakembert, kénytelenek külföldről behozni.

Sokan látogatnak Háromszékre

2018. november. 15

Egyre több látogatót vonz Háromszék. Az első félév statisztikái 2300-zal több turistát jegyeznek, mint tavaly. Ebben az időszakban közel 47 400 idelátogató kereste fel megyénket – derült ki a megyei kereskedelmi kamara szakosztálya által készített felmérésből. Év végéig további bővülést jósolnak az ágazatban tevékenykedő szakemberek, akik szerint a vidéki panzióknál 41 százalékos növekedést jegyeztek idén. Az év elején megnyitott sepsiszentgyörgyi turisztikai információs irodában – ahol eddig közel ezeren fordultak meg, s ahová nyár derekán tértek be a legtöbben – azt vettük számba, hogy mit találnak vonzónak, mi iránt érdeklődnek a vendégek.

 

Keressük az Év Fiatal Vállalkozóját!

2018. november. 14

 

Keressük az Év Fiatal Vállalkozóját!

A Junior Business Club és a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2018. november 30-án díjazza azon fiatal vállalkozókat, akik kiemelkedő eredményeket értek el 2017-ben. A Kovászna Megye Fiatal Vállalkozója című díj átadására a Junior Business Club évzáró ünnepségén kerül sor.

Nehezen alkalmazható

2018. november. 02

November elsejétől öt százalékra mérsékelték az áfát a turizmusban a szállodai és vendéglátóipari szolgáltatásokra. Az önmagában dicséretes kezdeményezésnek azonban vannak „nehezen alkalmazható” passzusai.

László Endre, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara turizmusért (is) felelős alelnöke azt mondja: minden olyan intézkedés üdvözlendő, amely megkönnyíti a turizmusban dolgozó cégek munkáját, és ezzel hozzájárul a mélyrepülésben lévő romániai idegenforgalom fellendítéséhez. Arra azért ne számítsunk, hogy ettől valami is olcsóbb lesz – oszlatja el az esetleg meglévő kételyeket a szakember.

Top száz - Háromszék nagy cégei

2018. november. 01

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara idén is összeállította Háromszék legsikeresebb cégeinek rangsorát a 2017-re vonatkozó üzleti forgalom, profit és az alkalmazottak száma alapján. Az adatok megtalálhatók az intézmény honlapján. A továbbiakban, korántsem a teljesség igényével, igyekszünk bemutatni az első száz eredményeit, különös tekintettel a tíz legnagyobbra, összehasonlítva az egy évvel korábbi helyzettel.

Bihari Béla: A digitalizáció a székelyföldi vállalatok versenyképességének az ára

2018. október. 31

Az idén már hatodik alkalommal megszervezett Digitális Székelyföld Konferenciáról, rendezvénysorozat hozadékáról és hatásairól kérdeztük Bihari Bélát, az IT Plus Kluszter elnökét.

Mit nevezne a nemrégiben lezárult Digitális Székelyföld Konferencia legfontosabb hozadékának?

Az információ- és a tudásáramlást. Számunkra nagyon komoly feladat, hogy majd hatvan előadóval, a több mint háromszáz résztvevőnek, valamit majd nem tízezer online közvetítést követőnek olyan programot nyújtsunk, amely szakmailag magas minőségi szintet üt meg. Bármennyire is körbehálózzák napjainkat az eszközök vagy automatizált folyamataink, továbbra is az ember a kulcs. A mai kiberbiztonsági résekkel telített digitális világunkban az adat mint nyersanyag mellett a bizalom még nagyobb érték. Valódi sikernek ítéljük meg a személyes kapcsolatok építésének és érvényesítésének lehetőségét ezen a konferencián.

Vendéglátóipari adóparadicsom Románia? „Őrült, aki ezután feketézik!”

2018. október. 25

Adóparadicsomi állapotot eredményez a hazai vendéglátóipar számára, hogy jövő hónaptól a jelenlegi 9 százalékról 5 százalékra csökken az áfa ebben az ágazatban. Az intézkedéstől a bevételek kifehérítését remélik, és bár a fogyasztók nem számíthatnak árcsökkenésre, várhatóan javul a szolgáltatások minősége, összegezte érdeklődésünkre Debre­czeni László.

Szakoktatás kreatív módon

2018. október. 18

Kötelező tananyagon kívüli, készségfejlesztő gyakorlati oktatást indít a sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szakközépiskola a mechanika, elektronika és autószerelés területén, amelyet az említett szakágazatokban működő helyi cégekkel közösen valósít meg a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által elnyert egymillió lejes uniós támogatásból. Az együttműködő partnereket a program részleteiről kérdeztük.

Olcsóbban jutnak pénzükhöz a vállalkozók - Vonzóbbak lettek a mikrók

2018. szeptember. 26

A nemrégiben életbe lépett, adózásról és könyvelésről szóló 2018/163-as törvénymódosítás lényegesen rugalmasabbá tette a vállalkozók számára, hogy hozzáférjenek a cégük nyereségéből származó osztalékhoz, ugyanakkor a legkedvezőbb vállalkozási formává váltak a mikrovállalkozások.

Ők a legeredményesebb háromszéki vállalkozók - Jól teljesítettek a cégek

2018. szeptember. 20

Eredményesebbek lettek a háromszéki cégek, nőtt a vállalkozói kedv is, viszont súlyos a munkaerőhiány, derült ki a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2017-re vonatkozó elemzéséből. Az elmúlt évi pénzügyi mérlegek alapján tavaly 4806 cég tevékenykedett Háromszéken, ez 233-mal több mint egy évvel korábban, vagyis nőtt a vállalkozói kedv. A 4806 cég üzleti forgalma 6 milliárd lej volt, ami 7,3 százalékkal nőtt. A cégek nyeresége 484,2 millió lejt volt, ami ugyancsak 5,5 százalékkal emelkedett az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest.

Három Tenger Kezdeményezés: kereskedelmi kamarát alapítottak a résztvevők

2018. szeptember. 19

A Három Tenger Kezdeményezés (3SI) bukaresti üzleti fórumán részt vevő hét ország - Bulgária, Horvátország, Magyarország, Litvánia, Lengyelország, Szlovénia és Románia - kereskedelmi kamaráinak képviselői a 3SI kereskedelmi kamaráit magában foglaló hálózat létrehozásáról döntöttek azzal a céllal, hogy összekapcsolják a régió gazdasági közösségeit.

Háromszéken nőtt a vállalkozói hajlandóság, eredményesebbek lettek a cégek

2018. szeptember. 18

http://www.maszol.ro/uploads/files/userfiles/images/20161102_KovacsZsolt_cegtoplista_EdlerAndras.jpg

A háromszéki vállalkozásoknak tavaly sikerült növelniük gazdasági mutatóikat, viszont csökkent az építőipar és az IT ágazat teljesítménye, és egyre égetőbb a munkaerőhiány – összegezte a Kovászna megyei vállalkozások tavalyi mutatóit Edler András-György. A kereskedelmi és iparkamara elnöke rámutatott, hogy az elmúlt esztendőben növekedett a vállalkozói hajlandóság, hiszen 4806 aktív cég tevékenykedett Háromszéken, 233-al több mint egy évvel korábban.

A 2017-es pénzügyi mérlegek alapján tavaly a 4806 aktív háromszéki vállalkozás üzleti forgalma összesen 6 milliárd lej volt, ami 7,3 százalékkal több mint egy évvel korábban. A cégek profitja 484,2 millió lejt volt, ami ugyancsak 5,5 százalékkal emelkedett az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest.

Adómentes pénzjutalmat adnának alkalmazottaiknak - Minimálbér helyett minimum órabér

2018. szeptember. 05

A Romániai Munkáltatók Szövetsége (UNPR) megreformálná a garantált bérminimum rendszerét. A hétvégi országos konferenciáján a hazai munkaadókat tömörítő szervezet több ajánlást is megfogalmazott a kormány számára, amelyet bemutattak a jelen levő Eugen Teodorovici pénzügyminiszternek és Dantes Bratunak, a Munkafelügyelőség országos vezetőjének.

Székelyföld egyik értéke a kürtőskalács

2018. augusztus. 23

„Kovászna megyében 130 személy, illetve cég rendelkezik kürtőskalácssütő engedéllyel, ami azt jelzi, hogy kürtőskalács nagyhatalom vagyunk. Ezt a továbbiakban is tartani szeretnénk, hiszen a kürtősnek erős gazdasági háttere is volt és van. A háromszéki gazdasági együttműködés erősítése érdekében az eseményen, pénteken találkozót szerveznek a kürtőskalácssütőkkel és a különféle édességeket forgalmazókkal”— emelte ki Edler András-György, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, hozzátéve, hogy az ínyencségek sora a csoki sétánnyal egészül ki.

Pörög a vakációjegyes turizmus - Tengerre mennének

2018. július. 19

A közszférában, főként a tanügyben kiosztott vakációs je­gyek felpörgették a belföldi turizmust, de gondot okoz, hogy mindenki a román tengerparton szeretné azokat értékesíteni, ahol már szinte lehetetlen szállást találni, mutatott rá László Endre.

Államilag támogatott alkalmazottakat keresnek - Kérdések a szubvencióról

2018. július. 19

Háromszéken sok vállalkozó érdeklődik már a havi 2250 lejes alkalmazási támogatás iránt, hiszen végre tényleges segítséget kapnak az államtól. A vállalkozó jelentős összeget kaphat, amiből fizetést tud biztosítani, de akár járulékos költségeit is fedezni tudja. A kezdeményezés felpörgetheti a munkaerőpiacot, mivel egyes társadalmi rétegeket aktivizálhat.

El kezdődtek az ingyenes vállalkozói tanfolyamok, minek következtében 34 200 eurós támogatást lehet nyerni

2018. július. 14

06.07.2018: A szabadságok időszakának első havában, sokan azt választották, hogy részt vegyenek a "Vállalkozz Erdélyben" projektben és hogy tanuljanak a Vállalkozói képzés első csoportjaiban, amelyeket a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál szerveztünk meg.

Közeleg az adónyilatkozat kitöltési határideje - Adókedvezmény pontosságért

2018. július. 04

Tízezer háromszéki adófizetőnek kell július 16-ig kitöltenie az idén életbe lépett egységes adónyilatkozatot. Eddig mintegy 4000-en tettek eleget ennek a kötelezettségüknek, a többi 6000-nek kevesebb mint két hét áll még a rendelkezésére, hogy online vagy papír alapon nyilatkozzon arról, a munkaszerződéses fizetése mellett milyen más jövedelmet valósított meg, magyarázta lapunk érdeklődésére a Kovászna Megyei Pénzügyi Igazgatóság (ANAF) szakembere.

Gazdasági fejlődés a megyék szintjén: Háromszék az elmúlt 20 év nagy vesztese

2018. június. 21

A termelékenység-növekedés terén Kovászna országos utolsó, a bruttó hazai termékhez való hozzájárulása pedig 1998 óta 1,12 százalékról 0,71 százalékra csökkent.

Hatszorosa lesz idén a romániai GDP a húsz évvel ezelőtti értéknek, az egy főre eső bruttó hazai termék pedig még nagyobb arányban, közel hétszeresére nő. A különbség abból adódik, hogy az ország lakossága többek között a nagyfokú elvándorlás miatt jelentősen csökkent. 1998-ban 41,75 milliárd dollár volt a GDP, míg az előrejelzések idén 246 milliárdra saccolják. Az egy főre eső érték húsz évvel korábban 1 853 dollár volt, ez mostanra 12 633 dollárra nőtt. Az általános tendencia tehát a látványos növekedés volt, igaz, volt is honnan fejlődni.

Vidombáki repülőtér - Mikor landolhatunk?

2018. június. 19

Leghamarabb 2021 első felében lehet működőképes a vidombáki repülőtér. Legalábbis ezt vetítette előre Tóásó Imelda, Brassó Megye Tanácsának alelnöke egy sepsiszentgyörgyi konferencián.

Tóásó Imelda: a közbeszerzési eljárás tart a legtöbb ideig. A szerző felvétele

Halasztják az online pénztárgépek bevezetését - Nem működik a „csodafegyver”

2018. május. 23

Sem a vállalkozások, sem az adóhivatal nincsenek még felkészülve az online pénztárgépek használatára, és az ezzel járó óriási adatmennyiség kezelésére, ezért a pénzügyminisztérium negyedszerre is elhalasztaná az e-kasszák bevezetésének kötelezettségét.

Biznisztérkép - Üzlet és régiók

2018. május. 23

Az utóbbi nyolc évben megvalósult befektetéseknek az illető régióra (megyére) gyakorolt hatását vizsgálta egy, a Ziarul financiar által közölt tanulmány (az összehasonlításhoz a 2008 és 2016-os statisztikai adatokat használták fel). Ennek alapján állították össze az ország úgynevezett biznisz-térképét. Az adatokból kiderül: a fejlesztések nem csupán az illető megye GDP-hozzájárulásának bővülését hozták, hanem gazdasági potenciálját, vonzerejét is befolyásolták, a különbségek a fejlettebb és kevésbé fejlett régiók között pedig tovább növekedtek, ami az életszínvonal közötti különbségek további torzulását eredményezte.

A cégeket kötelezik, de az adóhatóság sincs kész az e-kasszákra - Harc az adócsalás ellen

2018. május. 17

Online pénztárgép. Nyárra a kis- és közepes vállalkozásoknak is be kell szerezniük 

Harmadik halasztás után a közepes vállalkozásoknak júliusig, a kisvállalkozásoknak augusztusig van még idejük beszerezni az online pénztárgépeket, bár az Országos Adóhatóság (ANAF) informatikai rendszere még nem áll készen a boltokból érkező adatok fogadására.

Nem csak eladnak, vásárolnak is a kínaiak! Kína az új „selyemúton” hódít

2018. május. 15

2018. május 14-én kamaránkhoz látogatott a Kínai Köztársaság Bukaresti Nagykövetségének a gazdasági tanácsadója, Guan Gang Úr és bemutatta a kínai gazdasági együttműködési lehetőségeket a helyi vállalkozók számára.

Egyre elérhetőbbé válik az óriási felvásárló erővel rendelkező kínai piac a hazai vállalkozók számára is, sőt az üzleti kapcsolat kialakításhoz ingyenes segítséget, anyagi támogatást is biztosítanak. Kína „világhódító” programja révén új „selyemút” létesül, több százmillió dollárt költenek világszerte olyan infrastrukturális fejlesztésekre, amelyek révén szárazföldi és tengeri útvonalakat épülnek ki a kínai termékek könnyebb értékesíthetőségéért, amely viszont a Kína felé irányuló áruszállítást is olcsóbbá teszi. Ez a kínai terv a romániai vállalkozások számára is jelentős lehetőséget kínál.

 

Fiatalokat tanítottak vállalkozni - Alternatíva a kivándorlásra

2018. május. 09

Ne féljenek és ne menjenek el a fiatalok, hiszen itthon is adott számtalan lehetőség és olyan szakemberek, akikhez segítségért lehet fordulni – fogalmazta meg üzenetét Pál Hunor, aki részt vett, majd jelesre vizsgázott az első vállalkozóiskola elméleti képzésén. A Háromszéki Ifjúsági Tanács (Hárit) és a megyei kereskedelmi kamara hiánypótló kezdeményezése révén a jelentkezők szakemberektől sajátíthatták el a témakör legfontosabb tudnivalóit, a gyakorlati képzésen pedig a hétköznapokban felmerülő kérdésekre is választ kaphatnak. Bár a sajátos programra kevesen jelentkeztek, az ötletgazdák jövő évben is meghirdetik a gazdasági tananyag hiányosságait pótló képzést.

Informatikai rendszerekkel segítik az agráriumot - Digitalizált mezőgazdaságot!

2018. május. 09

A mai székelyföldi valósághoz képest tudományos-fantasztikusnak tűnhet a mezőgazdasági folyamatok digitalizálása, de a technológia elérhető, mindössze a gazda zsebe szab határt a korszerűsítésnek. Aki nem tart a lépést a technológiával, lemarad! A gazdák érzik a technológiai kényszert, újítaniuk kell, mert ha nem teszik meg, a nagyvállalatok fel fogják vásárolni őket” – hívta fel a figyelmet Miklós Ervin, az IT Plus klaszter alelnöke a szépmezői ipari parkban tartott előadásában.

Újabb hulladékkezelő tanfolyamra lehet jelentkezni!

2018. május. 04

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a 211/2011-es törvény alapján

“HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI FELELŐS”

2018. május 22. (kedden) képzést tart.

Brassó-Vidombáki repülőtér. Még két évet kell várnunk?

2018. május. 02

A brassó-vidombáki repülőtér látványterve. Forrás: Krónika

A sepsiszentgyörgyi Ipari Parkban tartott nyílt napon a Brassó megyei tanács elnöke a vidombáki repülőtér építésének előkészületeiről számolt be. Adrian-Ioan Vestea reményét fejezte ki, hogy 2020 júniusában már felszállhat az első gép az évek óta tervezett nemzetközi légikikötőből.

34 200 euró támogatás és vállalkozóképzés - bemutatók a Szent György Napokon!

2018. április. 25A "Vállalkozz Erdélyben" pályázat bemutatója

- Szent György Napok 2018 -

 

Mindazok számára, akik vállalkozói ismereteket szeretnének elsajátítani és vállalkozást szeretnének létrehozni 34 200 eurós támogatásból a központi régióban!

A Romániai Kereskedelmi és Iparkamara, partnerségben a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, valamint az OTP csoportba tartozó OTP Consulting Románia KFT-vel bonyolítja le a ‚Vállalkozz Erdélyben! – Fenntartható vállalkozói környezet a Központi Régióban’ elnevezésű projektet. A finanszírozás az Európai Társadalmi Alapból történik a Humán Tőke Operatív Program 2014 – 2020 keretében.

 

Továbbra is a turizmusra építenek Háromszéken - Sikerrel zárták a Turizmus Évét

2018. április. 25

Több mint 200 belföldi és külföldi újságíró és blogger, 1257 Visit Covasna applikációs letöltés, 21.165 online követő a megye turisztika facebook és instagram oldalain, 107.437 Kovászna megyébe látogatott turista, 528.009 Háromszéken eltöltött vendégéjszaka – összegezve számokban a 2017 Turizmus Éve Háromszéken rendezvénysorozat mérlege, hangzott el április 24-én Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület áltat szervezett turisztikai konferencián.

Fehérorosz nagykövet Háromszéken

2018. április. 24

Mezőgazdasági, könnyűipari, turisztikai és fafeldolgozó vállalatok képviselőivel folytatott tárgyalásokat Andrei M. Grinkevich, Fehéroroszország bukaresti nagykövete, aki egy márciusi diplomáciai látogatás után tért vissza Háromszékre gazdasági kapcsolatok kialakítása céljából.

A fehérorosz nagykövet látogatása a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál

2018. április. 20

2018. április 20-án a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamarához látogatott Őexcellenciája Andrei M. GRINKEVICH fehérorosz nagykövet.

Érték és Minőség Nagydíj nevű pályázat bemutatása

2018. április. 18

Tisztelt Hölgyem / Uram!

Ezúton szeretnénk meghívni Önt az Érték és Minőség Nagydíj nevű pályázat bemutatására, amelyre 2018. április 23-én (hétfőn) 18.00 órától kerül sor Marosvásárhelyen.

A rendezvény a Magyar Nemzeti Kereskedőház Marosvásárhelyi Regionális Irodája, valamint Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa társszervezésében valósul meg, a Díjat pedig Bálint Ágnes, az Érték és Minőség Nagydíj pályázat zsűrielnöke és a ProfessionCert Kft. ügyvezető igazgatója fogja ismertetni. Az ismertetőt követően Varga-Pál-Petry Zsolt, a Petry Group ügyvezetője és egyben a 2017-es Díj egyik nyertese beszél arról, hogy milyen előnyökkel járt számukra ez az elismerés. Az előadások után lehetőséget biztosítunk kérdések feltevésére és egy kötetlen beszélgetésre is a résztvevőkkel.

Még ma lehet jelentkezni az április 19-i Răpcencu Cristian interaktív szemináriumra!

2018. április. 16

Tisztelt Vállalkozók, gazdasági szakértők, HR felelősek!

Egy újabb évet zárunk, és már itt van a negyedéves zárás is a nyakunkon!

Sok törvénymódosítással találkoztunk már ez év elején, ami folyamatosan átformálja a napi tevékenységünket.

Kérdéseik és aggályaik vannak az éves zárást illetően, és nem biztosak abban, hogy jól értelmezik a napjainkban megjelenő sürgősségi kormányrendeleteket?


Akkor itt az utolsó alkalom, hogy jelentkezzenek a
Dr. Răpcencu Cristian egyetemi adjunktus (ASE Bukarest)
interaktív szemináriumára,
amelyre
2018. április 19-én, csütörtökön, kerül sor
Sepsiszentgyörgyön.

A PRE-SOLVE programot mutatta be a Kovászna Megyei Kereskedelmi Kamara küldöttsége Kecskeméten

2018. április. 05
   

A 2016 februárjában elindított PRE-SOLVE program kiegészítésében, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamarának lehetősége nyílt a vállalkozások fizetésképtelenségét megelőző programot a magyarországi kereskedelmi és iparkamarák szakembereinek is bemutatni.

2018. április 4-én a kamara képviselete ellátogatott a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamarához Kecskemétre, Sipos Zsolt titkár úr, illetve Gaál József elnök úr meghívására.

Vállalkozni tanítják a háromszéki diákokat - Próbáld ki a cégvezetést!

2018. április. 05

A Vállalkozó Iskola program keretében a háromszéki fiataloknak lehetőségük nyílik első kézből, tapasztalt vállalkozókról, intézményvezetőktől és szakemberektől megtanulni a vállalkozás alapjait, de arra is, hogy két hétig beüljenek egy cégvezető székébe, és mentoruk támogatásával irányítsanak egy vállalatot.

Ami vonzó volt a befektetőknek, taszította a munkaerőt - A hátránnyá vált versenyelőny

2018. április. 05

A fizetések alacsony szinten való tartása miatt kivándorolt a munkaerő az országból. „Mára tragikussá vált a helyzet, hiszen világszinten a háború által sújtott Szíria után Románia a második legnagyobb kibocsátó ország, eddig 3–3,5 millió romániai vándorolt külföldre”, mutatott rá Winkler Gyula.

Hivatalosan is kezdetét vette a „Vállalkozz Erdélyben” program

2018. március. 28

 

   

Hivatalosan is kezdetét vette a „Vállalkozz Erdélyben” program, amelynek nyitórendezvényére március 27-én került sor a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székhelyén.

Nagyon sok pénz van idén új vállalkozások támogatására!

2018. március. 28

A vállalkozni vágyó háromszékiek elkezdhetik papírra vetni üzleti tervük vázlatát, hiszen tavasszal több gazdasági szervezet és önkormányzat is nagyszabású vállalkozásfejlesztési programot indít.

A Kovászna megyei kereskedelmi kamara előadótermét zsúfolásig megtöltötték kedden a vállalkozni vágyók. Edler András-György a kamara háromszéki elnöke bejelentette, hogy az Országos Kereskedelmi és Iparkamarával illetve az OTP Consulting céggel közösen 22 millió lejes programot valósítanak meg a következő 3 évben.

Hogyan lehet megközelíteni a kínai piacot

2018. március. 19

A mi cégünk túl kicsi ehhez! - gyakran halljuk ezt. A kérdés az, hogy mihez kicsi. A sikerhez? A jó árú beszerzéshez? Kínai kiállítóink a mikro- és kisvállalkozásoknak is remek ajánlatokat tartogatnak. Regisztrált már? https://bit.ly/2FUaf5U
#kkv #siker #beszállító #Kína #CSE

Értelmetlen volt a tb-járulék áthárítása - Nem hatékony a béremelés

2018. március. 16

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Edler András-György is úgy véli, semmi értelme nem volt a társadalombiztosítás alkalmazottra való áthárításának, hiszen a járulékokat továbbra is a munkaadó fizeti be az alkalmazottja nevében, másrészt a minimálbér megemelése kézbe csak 100 lejes pluszt jelentett.

Predictive Index – a leghatékonyabb vezetéstámogató rendszer bemutatása március 22-én a kereskedelmi kamaránál!

2018. március. 15

A Czégé Zoltán által bemutatott módszer segítségével az Ön cégének többé nem lesz problémája a munkaerővel.

Hulladékgazdálkodási felelős tanfolyam a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál

2018. március. 13

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a 211/2011-es törvény alapján

“HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI FELELŐS”

2018. március 19 (hétfőn) képzést tart.

Hogyan lehet megközelíteni a kínai piacot?

2018. március. 12

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara küldöttsége március 8-10 között részt vett a CECZ (Central European Trading and Logistic Cooperation Zone) által szervezett visegrádi találkozón, amelyen bemutatták, hogy hogyan lehet kapcsolatba lépni a kínai beszállítókkal és hogyan lehet közelebb kerülni a kínai piachoz. A találkozó egyik meghatározó pontja volt az idei China Smart Expo bemutatása, amelyet minden évben megszerveznek Budapesten és egy remek alkalom a kis-és középvállalkozóknak, hogy kapcsolatokat építsenek.

Háromszéki termék védjegy: a helyi a helyes!

2018. március. 12

Háromszéki termékek és szolgáltatások népszerűsítése érdekében fogtak össze a Kovászna megyei vállalkozói és civil szervezetek. A Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) által indított „Háromszéki termék – Háromszéki vállalkozás” kampányhoz csatlakozott a Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara és az Asimcov vállalkozói szövetség, akik összefogva szeretnék ráirányítani a vásárlók figyelmét, hogy a helyi termékekre és szolgáltatásokra elköltött pénz helyben marad, a helyi gazdaságot erősíti, helyieknek biztosít munkahelyet és növeli helyi közösség életerejét!

Távmunka: alternatíva a foglalkoztatásban - Már dolgozhat otthonról is

2018. március. 07

Egyre elterjedtebb az otthoni munkavégzés

A hazai vállalkozások többsége még az „egy alkalmazott – egy íróasztal” munkavégzési módszerrel működik, viszont a technológia fejlődésének köszönhetően egyre inkább elterjed a távmunka. A munka fogalma a hagyományos felfogáshoz képest módosult, hiszen már nem helyhez és időhöz kötődik, hanem az elvégzendő feladatot jelenti.

Látogatás a bukaresti Nemzetközi Turisztikai Vásáron

2018. február. 28

Edler András-György, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a Romexpo vezetőtanácsának tagja, meglátogatta a Székelyföld standját a február 22-25. között Bukarestben megszervezett Nemzetközi Turisztikai Vásáron.

AKKREDITÁLT LEVÉLTÁROS TANFOLYAM - COR kód: 441501, 2018. március 3-tól

2018. január. 16

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara valamint a Candle Business Kft – szakmai képzések engedélyezett szolgáltatójaként – közösen szervez egy

AKKREDITÁLT LEVÉLTÁROS TANFOLYAMRA
(CURS ARHIVAR, Cod COR: 441501)

Egységesen 2 lejjel drágulhat a sör, az ásványvíz és a befőtt

2018. február. 13

Kötelező módon egységesen 2 lejjel nő az újrahasznosítható és visszaváltható csomagolású termékek ára Romániában. Ezt írja elő a sürgősségi kormányrendelet-tervezet, amelyet a környezetvédelmi minisztérium február elsején bocsátott közvitára. A betétdíjat utólag viszont visszakapja a vásárló, ha visszaváltja a csomagolást. Milyen hatással lehet ez a boltokra, eléri-e a célját ezzel a kormány – kereskedőt, környezetvédőt és gazdasági szakembert is kérdeztük.

Háromszéken alakult a legkevesebb cég - Elöregedőben a vállalkozóink?

2018. február. 07

A rendszerváltás óta országos szinten Kovászna megyében alakult a legkevesebb vállalkozás, és megyénk az országos lista utolsó felében áll a külföldi beruházások tekintetében, derült ki az Országos Cégjegyzék (ONRC) mérlegéből.

Felemás adómegoldás az IT-szektornak - Állami támogatás TB-járulékra

2018. február. 07

Bihari Béla: az IT-piacon hatalmas a verseny

Az állami támogatás nem oldja meg maradéktalanul az informatikai ágazat gondjait, szögezte le megkeresésünkre Bihari Béla, a székelyföldi IT Plusz Klaszter elnöke.

Kihágásokért eligazítás, adóhátralékért ösztönző jutalék jár - Egyet előre, egyet hátra

2018. január. 31

A vállalkozók kapnak hideget, meleget. Miközben a kormány törvényben szabályozta, hogy a hatósági ellenőrök kihágás észlelésekor egyből ne büntessenek, hanem adjanak útbaigazítást, addig életbe lépett egy olyan rendelet is, miszerint a pénzügyi ellenőrök 15 százalékos ösztönző jutalékot kapnak, ha adóhátralékot állapítanak meg.

Egyre többen repülnek, leáldozóban a buszos kirándulás - Változnak a turisztikai trendek

2018. január. 31

A honi turisták számára egyre elérhetőbbé és népszerűbbé válnak a repülős kirándulások, de ha valaki fél a repüléstől, inkább a közelbe megy nyaralni. Olyan is van, aki menet közben szeret nézelődni, ezért inkább autóval utazik, még akkor is, ha az hosszabb időbe telik, és fáradtságosabb, mutatott rá Joós Ștefan.

Átláthatatlan rendszerben értékelik a cégeket. Uniós joggyakorlatot sértenek?

2018. január. 25

Az európai uniós joggyakorlattal ellenkezik az Országos Adóhatóság (ANAF) azon gyakorlata, amely alapján a cégeknek megadják vagy megvonják tőlük az áfa-számot, mutatott rá Debreczeni László.

Elhalasztják a 600-as nyilatkozat benyújtási határidejét - Év eleji adózási bonyodalom

2018. január. 25

Átmenetileg fellélegezhetnek a szabadfoglalkozásúak és azok a magánszemélyek, akik fizetésükön kívül más bevételeket valósítottak meg. Várhatóan március 1-ig kapnak haladékot arra, hogy nyilatkozzanak bevételeikről, de továbbra is számolniuk kell azzal, hogy idén egészség- és nyugdíjbiztosítást kell fizetniük „mellékkeresetük” után, függetlenül attól, hogy azt alapjövedelmük után is befizetik. Elmagyarázzuk…

További járulékemelés miatt aggódik a szakszervezet - Nem bonyolultabb az adófizetés

2018. január. 11

Debreczeni László: ezentúl is a vállalkozó feladata, hogy kiszámolja, elkönyvelje és átutalja a társadalombiztosítási összegeket

Ügyvitelileg sem a munkaadók, sem a munkavállalók szempontjából nem változott semmi a társadalombiztosítási járulékok alkalmazottra való áthárításával, szögezte le Debreczeni László. A sepsiszentgyörgyi adótanácsadó szerint többen is aggódva keresték meg, hogy januártól alkalmazottként rájuk hárul a fizetések társadalombiztosítási része.

A Nagy Nap – Esküvők és rendezvények kiállítása és vására

2017. november. 09

Meghívjuk, hogy vegyen részt, mint kiállító A Nagy Nap - Esküvők és rendezvények kiállításán és vásárán, amely 2018. január 20-án kerül megrendezésre a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében.

Visszavezetnék a pénzügyi ellenőröket büntetésre ösztönző pótlékot - „A terror éve lesz a vállalkozók számára”

2017. december. 13

Aggasztó intézkedések bevezetését tervezi a kormány: a vállalkozókat börtönbüntetéssel fenyegeti, és visszavezetné a pénzügyi ellenőröknek járó ösztönző pótlékot egy kormányhatározat-tervezet, kongatta meg a vészharangot Edler András-György.

Gondolkodott már azon, hogy létezik olyan munkahely...

2017. december. 12

Mi tudjuk, hogy létezik. Ez a munkahely pedig nem más, mint az Ön saját vállalkozása. A 40.000 ok, hogy Romániában vállalkozz! projekt azért jött létre, hogy ennek a saját vállalkozásnak az elindulásához nyújtson Önnek segítséget.

 

Jól hangzik, igaz? A projektben való részvételnek viszont vannak bizonyos feltételei, és az induló vállalkozásokra vonatkozóan is van néhány kitétel, amelyeknek meg kell felelni.

Amennyiben kíváncsi a részletekre, olvasson tovább és tudjon meg többet!

Kevés a fiatal vállalkozó, félnek a kudarctól – díjátadó Háromszéken

2017. december. 11

Általában Európában is kevés a fiatal vállalkozó, ám a Székelyföldön ennél is rosszabb a helyzet, feleannyi fiatal működtet saját céget, mint az európai átlag – hangzott el a Junior Business Club (JBC) és a Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett hétvégi gálán, amelynek keretében immár ötödik alkalommal díjazták a fiatal háromszéki vállalkozókat.

Keressük az Év Fiatal Vállalkozóját!

2017. november. 28

A Junior Business Club és a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2017.december 8-án díjazza azon fiatal vállalkozókat, akik kiemelkedő eredményeket értek el 2016-ban. A Kovászna Megye Fiatal Vállalkozója című díj átadására a Junior Business Club évzáró ünnepségén kerül sor.

RĂPCENCU CRISTIAN szeminárium november 25-én Sepsiszentgyörgyön!

2017. november. 22

Tisztelt Vállalkozók!

Sok aggodalomra és fejtörésre adnak okot, a napokban megjelent sürgősségi kormányrendeletek, amelyek azonnali törvénymódosításokat idéznek elő, és amelyek nagy kihatással vannak a jövőnkre nézve.

Nagy örömünkre szolgál, hogy ezúton
MEGHÍVHATJUK ÖNÖKET
Dr. Răpcencu Cristian egyetemi adjunktus (Bukaresti ASE)
interaktív szemináriumára,
amelyre 2017. november 25-én kerül sor
Sepsiszentgyörgyön

Az adóreform hozadéka és árnyoldalai - Mennyit keresünk jövőben?

2017. november. 15

A hazai magánvállalatok négymillió alkalmazottja lélegzetvisszafojtva várja, hogy mekkora lesz a fizetése jövő évtől. A kormány „adóreform” intézkedéseit követően a vállalkozókon a sor, hogy év végéig eldöntsék, mi lesz alkalmazottaik fizetésének sorsa. Januártól minden társadalombiztosítási járulékot az alkalmazottak fizetnek, ami azt jelenti, hogy a 16-ról 10 százalékra csökkentett személyi jövedelemadón kívül a bruttó bérből még 35 százalék társadalom- és egészségbiztosítási járulékot vonnak le tőle, a munkaadókra csak a 2,25 százalékos munkabiztosítási adó hárul.

Nyereség helyett a bevételeket adózzák meg - Reform: előnyök, hátrányok

2017. november. 08

A kormány által tervezett adóügyi módosítások leveszik a bonyolult könyvelés terhét a vállalkozókról, de nehéz pénzügyi helyzetbe sodorják a nagy forgalmat és alacsony profitot megvalósító vállalkozásokat, és ételjegyek nélkül maradhat több százezer alkalmazott.

Vállalkozásra ösztönöznek

2017. november. 01

Főként fiatalokat céloz az a kezdeményezés, amelyre közel 5 millió eurós keretet hívott le a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara partnerségben az országos kamarával, valamint az OTP Consultinggal. Az ország középrégióját érintő projekt révén új vállalkozások alapítását ösztönzik.

Kreatív környezet kezdő vállalkozóknak - Bankból startup-központ

2017. október. 31

Bihari Béla: ki kell találni azokat a programokat, amelyek révén élettel telik meg a Design Bank

Elkészültek a Román Nemzeti Bank egykori sepsiszentgyörgyi épületének külső és belső átalakítási tervei, következő lépésként az önkormányzatnak a munkálatokat kell megrendelnie. Eközben az IT Plusz Klaszternek olyan programokat kell kidolgoznia, amelyek révén megtelik élettel a majdani Design Bank épülete – hangzott el azon az előadáson, amelyen a szakemberek bemutatták a startup-, innovációs és oktatási központ terveit.

Ünnepeltek a háromszéki vállalkozók - Elkészült a cégtoplista

2017. október. 23

Az „értékek találkozója” zárta péntek este a háromszéki vállalkozók hetét, a Startup Weeket. A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 24. alkalommal díjazta ünnepi körülmények között a legeredményesebb 1100 háromszéki vállalkozást.

Székelyföldi IT&C és Innovációs Konferencia: Székelyföld digitalizálásában át kell ugrani 30 évet

2017. október. 23

Elkezdődött már a Digitális Székelyföld építése, de még sok a munka, hangzott el a Sepsiszentgyörgyön szervezett 5. Székelyföldi IT és Innovációs konferencián. A háromnapos rendezvényen több előadó is követendő elvként fogalmazta meg azt, amit a tavalyi konferencián Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád bejelentett, miszerint arra van szükség, hogy „ugorjunk át 30 évet”, mert ha csak lemásolunk máshol létező dolgokat, folyamatosan le leszünk maradva és csak felhasználóknak, piacnak leszünk jók.

Alacsony kockázatválasztási szintek - Kezdőtőkét adnak

2017. október. 26

Székelyföldön alacsony a lakosság kockázatvállalási szintje, ez visszaveti a vállalkozási kedvet, mutatott rá Olti Ágoston, az OTP Consulting vezérigazgatója, aki a háromszéki Kereskedelmi és Iparkamara székhelyén tartott keddi sajtótájékoztatón bejelentette, hogy új vállalkozások létrejöttét ösztönző programot indítanak.

Vállalkozói Iskola, 2017. november 6 - 24

2017. október. 16

A HÁRIT - Háromszéki Ifjúsági Tanács és a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara VÁLLAKOZÓI ISKOLÁT indít.

A képzés gyakorlati részéhez partnereket keresünk olyan vállalkozók személyében, akik hajlandóak a képzésen részt vevő fiatalok egy részének (1-2 fő) lehetőséget biztosítani, hogy két héten keresztül megismerjék az illető vállalkozást és részt vegyenek, a vezető „árnyékaként”, a cégvezetés folyamatában

Különdíjak és meglepetések (Cégtop)

2017. október. 08

Tovább színesíti idén a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a már hagyományosnak tekinthető őszi rendezvényének, a Vezető Kovászna Megyei Vállalkozások díjátadó gálájának programját. Ez alkalommal a civil szervezetek irányába is nyitnak, illetve a különdíjak körét is bővítették, a trendekhez, elvárásokhoz alkalmazkodva.

AKKREDITÁLT LEVÉLTÁROS TANFOLYAMRA (CURS ARHIVAR, Cod COR: 441501), 2017. november 11-től

2017. október. 03

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara valamint a Candle Business Kft – szakmai képzések engedélyezett szolgáltatójaként – ezúton szeretné meghívni Önöket egy

AKKREDITÁLT LEVÉLTÁROS TANFOLYAMRA
(CURS ARHIVAR, Cod COR: 441501)

Teljes bizonytalanság az adózási rend körül - Kevesebb pénz a zsebbe?

2017. szeptember. 27

A vállalkozók és munkavállalók csak kapkodják a fejüket a kormány által bejelentett különböző adóügyi változtatásokkal kapcsolatosan. A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Edler András-György szerint tesztelik a közvéleményt, bedobnak egy-egy ötletet, és várják a reakciókat.

Édes ízek sétánya a Kürtőskalács fesztiválon

2017. szeptember. 20

Kürtőskalács – édes ízek fesztiválján a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében mutatkoznak be a székelyföldi csokoládé és édességgyártó cégek.

Vadat, kolbászt, töltöttkáposztát kínálnak - Gasztrofesztivál és parádé

2017. október. 12

Vadhúsból készült étkek, az ország legvékonyabb cérna-, és a legvastagabb kolbásza, az ún. Dino kolbász – ezek lesznek az október végi, XV. Háromszéki Kolbászparádé és Káposztafesztivál ütőkártyái, mondták el a szervezők keddi sajtótájékoztatójukon.