Háromszéken alakult a legkevesebb cég - Elöregedőben a vállalkozóink?

2018. február. 07

A rendszerváltás óta országos szinten Kovászna megyében alakult a legkevesebb vállalkozás, és megyénk az országos lista utolsó felében áll a külföldi beruházások tekintetében, derült ki az Országos Cégjegyzék (ONRC) mérlegéből.

Háromszéken 1990 és 2017 között 24 188 jogi személyt jegyeztek be, közülük 10 992 vállalkozói engedéllyel rendelkező magánszemély. Az elmúlt 27 év alatt 12 378 vállalkozást töröltek is a cégjegyzékből. Háromszéken jelenleg 5339 vállalkozás működik, és 4590 vállalkozói engedéllyel rendelkező magánszemély tevékenykedik. A jelenleg működő vállalkozások aránya 5,20 százalékkal több, mint egy évvel korábban volt, ez a növekedés megfelel az országos átlagnak, mutat rá a Országos Cégjegyzék mérlege.

Gazdasági szakértők szerint az elmúlt 27 év alacsony cégalapítási mutatója azzal magyarázható, hogy Háromszék az ország legkisebb megyéje, összlakossága akkora, mint egy nagyobb hazai városé, emellett Kovászna megye népességének közel fele vidéken él. Ugyanakkor alacsony a külföldi beruházások aránya is, hiszen 1991 és 2016 között 1213 külföldi tőkéjű vállalkozást jegyeztek be Kovászna megyében, ez az összes bejegyzett vállalkozás alig 0,56 százaléka, ezzel a hazai megyék között a 28. helyet foglaljuk el. Ezeket a külföldi tulajdonú cégeket összesen 426 258 000 lej törzstőkével jegyezték be Háromszéken, ami az összes bejegyzett vállalkozás törzstőkéjének alig 0,27 százaléka, ez a hazai megyék között a 30. helyet jelenti.

Edler András-György, a kereskedelmi kamara elnöke szerint ennek legfőbb oka az infrastruktúra – repülőtér és autópálya – hiánya. Bár ezek a szomszédos Brassóban is hiányoznak, Edler magyarázata szerint az a nagyváros előnye, hogy ott több a munkavállaló és a lehetséges alvállalkozó is.

Sok az idős vállalkozó

A Cégbíróság adatai szerint tavaly többen próbálkoznak cégalapítással a maguk urai lenni, mint egy évvel korábban. 2017-ben 1041 jogi személy – ebből 580 kft. – alakult Kovászna megyében, ami 27,73 százalékkal több, mint tavalyelőtt. Kovászna megyében 9038 személy tulajdonos egy vállalkozásban vagy rendelkezik vállalkozói engedéllyel. A háromszéki vállalkozói társadalom több mint felét a 30 és 49 év közti korosztály alkotja. Aggasztó lehet, hogy országos viszonylatban Háromszéken és Hargita megyében a legnagyobb az idős vállalkozók aránya. Kovászna megyében a vállalkozók 23,12 százaléka, azaz 2090 személy 60 év fölötti, Hargita megyében ez az arány 20,10 százalékos, miközben az országos átlag 15,95 százalék.

Ugyanakkor a két székely megyében, országos viszonylatban a legalacsonyabb a fiatal vállalkozók aránya: Kovászna megyében a vállalkozók alig 6,32 százaléka, azaz 571 személy 29 év alatti, Hargita megyében pedig 6 százalék, azaz 1007 személy képviseli ezt a korosztályt, miközben az országos átlag 9,51 százalék.

Edler András-György szerint ennek oka az, hogy késik a stafétaváltás, vagy ha meg is történt, azt nem papírozták le hivatalosan, Másik ok az, hogy a háromszéki fiatalok nem itthon alapítanak céget, hanem egyetem után valamelyik nagyvárosban teszik ezt.

A nemek szerinti lebontásban viszont Háromszéken az országos átlaghoz hasonlóan alakult ki a vállalkozói társadalom, amelyet 62,39 százalékban férfiak és 37,61 százalékban nők alkotnak.

Tavasszal nő a vállalkozási kedv

Az Országos Cégjegyzék adatai szerint tavasszal ugrik meg a cégalapítási kedv, március és július között jegyzik be a legtöbb új céget. Miközben tavaly megnőtt a cégalapítási kedv Háromszéken, növekedett a cégek tevékenységének ideiglenes felfüggesztése, ami az olyan jogszabályi változásokkal magyarázható, amelyek nem kedveznek egyes vállalkozói rétegeknek. Statisztikák szerint Kovászna megyében tavaly 151 cég függesztette fel időszakosan a tevékenységét, ami 14,39 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és jóval magasabb, mint a 2,9 százalékos országos átlag. Emellett az elmúlt esztendőben 162 vállalkozást számoltak fel, ami 16 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi időszakhoz képest. Ugyanakkor 681 céget végleg töröltek a cégjegyzékből, ami 41,49 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Fizetésképtelenségi eljárás tavaly 70 háromszéki vállalkozás ellen indult, ami 7,69 százalékkal több, mint 2016-ban volt, számolt be az Országos Cégjegyzék.

Forrás: Hirmondo.ro