Itt vagy: » Hírek

Hírek

Hírek

 

De minimis támogatás 2023 (épületadó visszatérítés) (AKTÍV)

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Sepsiszentgyörgy Municípium Polgármesteri Hivatalával együttműködve 2023-ra (is) kidolgozta az ingatlanadó visszatérítését szolgáló de minimis támogatást a sepsiszentgyörgyi székhelyű kis és közepes vállalkozások számára. A támogatás célja, hogy a 2023-as évre vonatkozóan visszatérítse a Sepsiszentgyörgy municípium területén található ingatlanok után befizetett épületadó egy részét a Sepsiszentgyörgyön székhellyel/telephellyel rendelkező  KKV-k számára (beleértve a szövetkezetek szervezéséről és működéséről szóló 1/2005. sz. törvény alapján létrehozott kkv-kat is). Az építményadó visszatérítése de minimis támogatás formájában történik, amelyet a Sepsiszentgyörgy Municípium Polgármesteri Hivatala nyújt a jogosult pályázók által benyújtott kérelmek alapján. A de minimis támogatási rendszer kezelője a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

A támogatási kérelmeket (cerere de finanțare) KIZÁRÓLAG ONLINE, a Kovásznai Kereskedelmi és Iparkamara honlapján (www.ccicv.ro) keresztül kell benyújtani. A támogatási kérelmeket május 18-án 9.00 órától október 15-e  24.00 óráig lehet benyújtani. Az ezen időszakon kívül benyújtott pályázatokat nem veszik figyelembe.

A minőségi szakoktatás kérdése egyaránt fontos a közösség és a gazdaság jövője szempontjából, a fiatalokat érdemes mentorálni a pályaválasztásnál, derült ki azon a kézdivásárhelyi sajtótájékoztatón, amelyet a Tanulj szakmát uniós pályázat kapcsán szerveztek szerdán a Nexxon vállalat székhelyén.

A Vajdasági Autonóm Tartomány (Szerbia) kereskedelmi és iparkamarájának, Bosko Vucurevic kamarai elnök úr által vezetett, küldöttsége 2019. augusztus 14-én látogatást tett a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál.

A székelyföldi szállásadók egy része ódzkodik a vakációs jegyektől, holott annak jótékony hatása van a belföldi turizmusra, felpörgeti a forgalmat, amint az az alábbiakból is kiderül.

László Endre, a Székelyföldi Turisztikai Desztináció Menedzsment (TDM) Klaszter elnöke, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke elmondta, az általa képviselt két szervezet egy felmérést végzett a Kovászna és Hargita megyei szállásadók körében a vakációs jegyek használatáról. Ennek eredménye azonban lesújtó, hiszen megkeresésükre a vendéglátók alig 30 százaléka válaszolt, és a válaszadók alig fele mondta azt, hogy elfogadja a vakációs jegyeket. László Endre szerint a térség szállodái általában élnek a lehetőséggel, és fogadják az üdülési csekkel érkező vendégeket, míg a kisebb szálláshelyek működtetői nagy arányban utasítják el ezeket, vagy nem elég nyitottak, mivel a piacon lévő háromfajta vakációs jegyből csak egyet fogadnak el.

A 2019-es év elején startoló FeatureCloud (www.featurecloud.eu) kutatási projekt, egy mesterséges intelligencia (MI) platform, amelynek célja a betegek, az orvosok és a kutatók segítése. Magában foglalja a felhő alapú architektúrát, adatvédelmet megőrző egyesített gépi tanulást, mesterséges intelligencia algoritmusokat és a blokklánc technológiát.

Az öt évet tartó projektben, amelynek össz költségvetése 4,5 millió euró, nyugat Európa öt legnevesebb egyetemének, bioinformatika tanszékei vesznek részt, két kutatási központtal és egyedüliként Romániából a Gnome Design Kft-vel.

Átmenetileg fellélegezhetnek azok, akiknek nem sikerült a március 15-i határidőig benyújtaniuk egységes adónyilatkozatukat, ugyanis négy hónapos haladékot kaptak, és szintén július 31-ig lehet élni a 2, illetve 3,5 százalékos adófelajánlással.

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara küldöttsége 2019. március 8-10 között részt vett a CECZ (Central European Trading and Logistic Cooperation Zone) által szervezett visegrádi találkozón, ahol több európai kereskedelmi kamara és szervezet, illetve egy kínai delegáció képviselte magát.

2019. február 7-én a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamarához látogatott Őexcellenciája Daulet Batrasev, Kazakhstan Köztársaság bukaresti nagykövete.

Gyümölcsfeldolgozási témakörrel szervez előadásokat a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete. Az eseményre Hargita, Maros és Kovászna megyében is sor kerül. A háromszéki fórum helyszíne Árkos, az Európai Tanulmányok Központja, a rendezvény február 5-én, kedden 9.30 órakor kezdődik.

Cătălina Savinnál, a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség megyei hivatalának vezetőjénél érdeklődtünk az erdészetben létező pályázati lehetőségekről. Az igazgatónő elmondta, hogy jelenleg is létezik egy pályázható intézkedés a vidékfejlesztési terv keretében, amelyre múlt év december 11-től lehet pályázni, és amely a 8.1-es számot viseli.

Megnyerte Közép-Kelet Európa legnagyobb pálinkafőző versenyét a Potio Nobilis. A sepsiszentgyörgyi cég párlatait öt ország több mint kétezer mintája közül választották a legjobbnak. A Potio hat Champions díjjal és 12 aranyéremmel elnyerte az év legjobb kereskedelmi főzdéje címet a Quintessence tizedik kiadásán.

Az építkezési ágazatban megemelkedett kiadások ellehetetleníthetik a közberuházások megvalósulását. A problémára Ráduly István, Uzon község polgármestere hívta fel a figyelmet az RMDSZ Háromszéki Képviselők Tanácsának ülésén, ahol rámutatott, az önkormányzatok azzal szembesülnek, hogy vannak leszerződött uniós pályázataik, viszont nem találnak kivitelező céget.

Idén igyekezniük kell a vállalkozóknak céges ingatlanjaik felértékeltetésével, hogy elkerüljék a megemelt adózást, hívja fel az érintettek figyelmét Debreczeni László. A sepsiszentgyörgyi adószakértő rámutatott, fontos változás történt a vállalkozások helyi adózásának rendszerében.

A hazai adózási rendszerbe tavaly bevezetett egységes adóbevallási nyilatkozat lényegesen egyszerűsítette a magánszemélyek adózási rendjét, viszont néhány határidőt érdemes észbe tartani ahhoz, hogy adókedvezményben részesülhessünk, vagy elkerüljük a késlekedését kiszabható büntetőkamatot.

Az első negyedévben 445,8 millió euró áll a gazdák rendelkezésére a 2014-2020-as Országos Vidékfejlesztési Program keretében – közölte hétfőn az Agerpres hírügynökséggel a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium.

A minisztérium az Országos Vidékfejlesztési Programot Kezelő Hatóság közvetítésével 2019 első negyedévében 445,8 millió összértékben hirdet pályázatokat.

Meg kell oldani az egyre súlyosbodó munkaerőhiányt, hiszen a romániai cégeknek is meg kell maradniuk a piacon, versenyképeseknek kell lenniük, szögezte le megkeresésünkre Edler András-György. A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke rámutatott, ha a cégek nem találnak itthon szakembert, kénytelenek külföldről behozni.

Egyre több látogatót vonz Háromszék. Az első félév statisztikái 2300-zal több turistát jegyeznek, mint tavaly. Ebben az időszakban közel 47 400 idelátogató kereste fel megyénket – derült ki a megyei kereskedelmi kamara szakosztálya által készített felmérésből. Év végéig további bővülést jósolnak az ágazatban tevékenykedő szakemberek, akik szerint a vidéki panzióknál 41 százalékos növekedést jegyeztek idén. Az év elején megnyitott sepsiszentgyörgyi turisztikai információs irodában – ahol eddig közel ezeren fordultak meg, s ahová nyár derekán tértek be a legtöbben – azt vettük számba, hogy mit találnak vonzónak, mi iránt érdeklődnek a vendégek.

 

November elsejétől öt százalékra mérsékelték az áfát a turizmusban a szállodai és vendéglátóipari szolgáltatásokra. Az önmagában dicséretes kezdeményezésnek azonban vannak „nehezen alkalmazható” passzusai.

László Endre, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara turizmusért (is) felelős alelnöke azt mondja: minden olyan intézkedés üdvözlendő, amely megkönnyíti a turizmusban dolgozó cégek munkáját, és ezzel hozzájárul a mélyrepülésben lévő romániai idegenforgalom fellendítéséhez. Arra azért ne számítsunk, hogy ettől valami is olcsóbb lesz – oszlatja el az esetleg meglévő kételyeket a szakember.

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara idén is összeállította Háromszék legsikeresebb cégeinek rangsorát a 2017-re vonatkozó üzleti forgalom, profit és az alkalmazottak száma alapján. Az adatok megtalálhatók az intézmény honlapján. A továbbiakban, korántsem a teljesség igényével, igyekszünk bemutatni az első száz eredményeit, különös tekintettel a tíz legnagyobbra, összehasonlítva az egy évvel korábbi helyzettel.

Az idén már hatodik alkalommal megszervezett Digitális Székelyföld Konferenciáról, rendezvénysorozat hozadékáról és hatásairól kérdeztük Bihari Bélát, az IT Plus Kluszter elnökét.

Mit nevezne a nemrégiben lezárult Digitális Székelyföld Konferencia legfontosabb hozadékának?

Az információ- és a tudásáramlást. Számunkra nagyon komoly feladat, hogy majd hatvan előadóval, a több mint háromszáz résztvevőnek, valamit majd nem tízezer online közvetítést követőnek olyan programot nyújtsunk, amely szakmailag magas minőségi szintet üt meg. Bármennyire is körbehálózzák napjainkat az eszközök vagy automatizált folyamataink, továbbra is az ember a kulcs. A mai kiberbiztonsági résekkel telített digitális világunkban az adat mint nyersanyag mellett a bizalom még nagyobb érték. Valódi sikernek ítéljük meg a személyes kapcsolatok építésének és érvényesítésének lehetőségét ezen a konferencián.

Adóparadicsomi állapotot eredményez a hazai vendéglátóipar számára, hogy jövő hónaptól a jelenlegi 9 százalékról 5 százalékra csökken az áfa ebben az ágazatban. Az intézkedéstől a bevételek kifehérítését remélik, és bár a fogyasztók nem számíthatnak árcsökkenésre, várhatóan javul a szolgáltatások minősége, összegezte érdeklődésünkre Debre­czeni László.

Kötelező tananyagon kívüli, készségfejlesztő gyakorlati oktatást indít a sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szakközépiskola a mechanika, elektronika és autószerelés területén, amelyet az említett szakágazatokban működő helyi cégekkel közösen valósít meg a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által elnyert egymillió lejes uniós támogatásból. Az együttműködő partnereket a program részleteiről kérdeztük.

A nemrégiben életbe lépett, adózásról és könyvelésről szóló 2018/163-as törvénymódosítás lényegesen rugalmasabbá tette a vállalkozók számára, hogy hozzáférjenek a cégük nyereségéből származó osztalékhoz, ugyanakkor a legkedvezőbb vállalkozási formává váltak a mikrovállalkozások.

Eredményesebbek lettek a háromszéki cégek, nőtt a vállalkozói kedv is, viszont súlyos a munkaerőhiány, derült ki a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2017-re vonatkozó elemzéséből. Az elmúlt évi pénzügyi mérlegek alapján tavaly 4806 cég tevékenykedett Háromszéken, ez 233-mal több mint egy évvel korábban, vagyis nőtt a vállalkozói kedv. A 4806 cég üzleti forgalma 6 milliárd lej volt, ami 7,3 százalékkal nőtt. A cégek nyeresége 484,2 millió lejt volt, ami ugyancsak 5,5 százalékkal emelkedett az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest.

A Három Tenger Kezdeményezés (3SI) bukaresti üzleti fórumán részt vevő hét ország - Bulgária, Horvátország, Magyarország, Litvánia, Lengyelország, Szlovénia és Románia - kereskedelmi kamaráinak képviselői a 3SI kereskedelmi kamaráit magában foglaló hálózat létrehozásáról döntöttek azzal a céllal, hogy összekapcsolják a régió gazdasági közösségeit.

http://www.maszol.ro/uploads/files/userfiles/images/20161102_KovacsZsolt_cegtoplista_EdlerAndras.jpg

A háromszéki vállalkozásoknak tavaly sikerült növelniük gazdasági mutatóikat, viszont csökkent az építőipar és az IT ágazat teljesítménye, és egyre égetőbb a munkaerőhiány – összegezte a Kovászna megyei vállalkozások tavalyi mutatóit Edler András-György. A kereskedelmi és iparkamara elnöke rámutatott, hogy az elmúlt esztendőben növekedett a vállalkozói hajlandóság, hiszen 4806 aktív cég tevékenykedett Háromszéken, 233-al több mint egy évvel korábban.

A 2017-es pénzügyi mérlegek alapján tavaly a 4806 aktív háromszéki vállalkozás üzleti forgalma összesen 6 milliárd lej volt, ami 7,3 százalékkal több mint egy évvel korábban. A cégek profitja 484,2 millió lejt volt, ami ugyancsak 5,5 százalékkal emelkedett az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest.

A Romániai Munkáltatók Szövetsége (UNPR) megreformálná a garantált bérminimum rendszerét. A hétvégi országos konferenciáján a hazai munkaadókat tömörítő szervezet több ajánlást is megfogalmazott a kormány számára, amelyet bemutattak a jelen levő Eugen Teodorovici pénzügyminiszternek és Dantes Bratunak, a Munkafelügyelőség országos vezetőjének.

Háromszéken sok vállalkozó érdeklődik már a havi 2250 lejes alkalmazási támogatás iránt, hiszen végre tényleges segítséget kapnak az államtól. A vállalkozó jelentős összeget kaphat, amiből fizetést tud biztosítani, de akár járulékos költségeit is fedezni tudja. A kezdeményezés felpörgetheti a munkaerőpiacot, mivel egyes társadalmi rétegeket aktivizálhat.

Az utóbbi nyolc évben megvalósult befektetéseknek az illető régióra (megyére) gyakorolt hatását vizsgálta egy, a Ziarul financiar által közölt tanulmány (az összehasonlításhoz a 2008 és 2016-os statisztikai adatokat használták fel). Ennek alapján állították össze az ország úgynevezett biznisz-térképét. Az adatokból kiderül: a fejlesztések nem csupán az illető megye GDP-hozzájárulásának bővülését hozták, hanem gazdasági potenciálját, vonzerejét is befolyásolták, a különbségek a fejlettebb és kevésbé fejlett régiók között pedig tovább növekedtek, ami az életszínvonal közötti különbségek további torzulását eredményezte.

Sem a vállalkozások, sem az adóhivatal nincsenek még felkészülve az online pénztárgépek használatára, és az ezzel járó óriási adatmennyiség kezelésére, ezért a pénzügyminisztérium negyedszerre is elhalasztaná az e-kasszák bevezetésének kötelezettségét.

Online pénztárgép. Nyárra a kis- és közepes vállalkozásoknak is be kell szerezniük 

Harmadik halasztás után a közepes vállalkozásoknak júliusig, a kisvállalkozásoknak augusztusig van még idejük beszerezni az online pénztárgépeket, bár az Országos Adóhatóság (ANAF) informatikai rendszere még nem áll készen a boltokból érkező adatok fogadására.

2018. május 14-én kamaránkhoz látogatott a Kínai Köztársaság Bukaresti Nagykövetségének a gazdasági tanácsadója, Guan Gang Úr és bemutatta a kínai gazdasági együttműködési lehetőségeket a helyi vállalkozók számára.

Egyre elérhetőbbé válik az óriási felvásárló erővel rendelkező kínai piac a hazai vállalkozók számára is, sőt az üzleti kapcsolat kialakításhoz ingyenes segítséget, anyagi támogatást is biztosítanak. Kína „világhódító” programja révén új „selyemút” létesül, több százmillió dollárt költenek világszerte olyan infrastrukturális fejlesztésekre, amelyek révén szárazföldi és tengeri útvonalakat épülnek ki a kínai termékek könnyebb értékesíthetőségéért, amely viszont a Kína felé irányuló áruszállítást is olcsóbbá teszi. Ez a kínai terv a romániai vállalkozások számára is jelentős lehetőséget kínál.

 

Ne féljenek és ne menjenek el a fiatalok, hiszen itthon is adott számtalan lehetőség és olyan szakemberek, akikhez segítségért lehet fordulni – fogalmazta meg üzenetét Pál Hunor, aki részt vett, majd jelesre vizsgázott az első vállalkozóiskola elméleti képzésén. A Háromszéki Ifjúsági Tanács (Hárit) és a megyei kereskedelmi kamara hiánypótló kezdeményezése révén a jelentkezők szakemberektől sajátíthatták el a témakör legfontosabb tudnivalóit, a gyakorlati képzésen pedig a hétköznapokban felmerülő kérdésekre is választ kaphatnak. Bár a sajátos programra kevesen jelentkeztek, az ötletgazdák jövő évben is meghirdetik a gazdasági tananyag hiányosságait pótló képzést.

A mai székelyföldi valósághoz képest tudományos-fantasztikusnak tűnhet a mezőgazdasági folyamatok digitalizálása, de a technológia elérhető, mindössze a gazda zsebe szab határt a korszerűsítésnek. Aki nem tart a lépést a technológiával, lemarad! A gazdák érzik a technológiai kényszert, újítaniuk kell, mert ha nem teszik meg, a nagyvállalatok fel fogják vásárolni őket” – hívta fel a figyelmet Miklós Ervin, az IT Plus klaszter alelnöke a szépmezői ipari parkban tartott előadásában.

Több mint 200 belföldi és külföldi újságíró és blogger, 1257 Visit Covasna applikációs letöltés, 21.165 online követő a megye turisztika facebook és instagram oldalain, 107.437 Kovászna megyébe látogatott turista, 528.009 Háromszéken eltöltött vendégéjszaka – összegezve számokban a 2017 Turizmus Éve Háromszéken rendezvénysorozat mérlege, hangzott el április 24-én Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület áltat szervezett turisztikai konferencián.

2018. április 20-án a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamarához látogatott Őexcellenciája Andrei M. GRINKEVICH fehérorosz nagykövet.

A fizetések alacsony szinten való tartása miatt kivándorolt a munkaerő az országból. „Mára tragikussá vált a helyzet, hiszen világszinten a háború által sújtott Szíria után Románia a második legnagyobb kibocsátó ország, eddig 3–3,5 millió romániai vándorolt külföldre”, mutatott rá Winkler Gyula.

A Vállalkozó Iskola program keretében a háromszéki fiataloknak lehetőségük nyílik első kézből, tapasztalt vállalkozókról, intézményvezetőktől és szakemberektől megtanulni a vállalkozás alapjait, de arra is, hogy két hétig beüljenek egy cégvezető székébe, és mentoruk támogatásával irányítsanak egy vállalatot.

   

A 2016 februárjában elindított PRE-SOLVE program kiegészítésében, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamarának lehetősége nyílt a vállalkozások fizetésképtelenségét megelőző programot a magyarországi kereskedelmi és iparkamarák szakembereinek is bemutatni.

2018. április 4-én a kamara képviselete ellátogatott a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamarához Kecskemétre, Sipos Zsolt titkár úr, illetve Gaál József elnök úr meghívására.

A vállalkozni vágyó háromszékiek elkezdhetik papírra vetni üzleti tervük vázlatát, hiszen tavasszal több gazdasági szervezet és önkormányzat is nagyszabású vállalkozásfejlesztési programot indít.

A Kovászna megyei kereskedelmi kamara előadótermét zsúfolásig megtöltötték kedden a vállalkozni vágyók. Edler András-György a kamara háromszéki elnöke bejelentette, hogy az Országos Kereskedelmi és Iparkamarával illetve az OTP Consulting céggel közösen 22 millió lejes programot valósítanak meg a következő 3 évben.

 

   

Hivatalosan is kezdetét vette a „Vállalkozz Erdélyben” program, amelynek nyitórendezvényére március 27-én került sor a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székhelyén.

A mi cégünk túl kicsi ehhez! - gyakran halljuk ezt. A kérdés az, hogy mihez kicsi. A sikerhez? A jó árú beszerzéshez? Kínai kiállítóink a mikro- és kisvállalkozásoknak is remek ajánlatokat tartogatnak. Regisztrált már? https://bit.ly/2FUaf5U
#kkv #siker #beszállító #Kína #CSE

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Edler András-György is úgy véli, semmi értelme nem volt a társadalombiztosítás alkalmazottra való áthárításának, hiszen a járulékokat továbbra is a munkaadó fizeti be az alkalmazottja nevében, másrészt a minimálbér megemelése kézbe csak 100 lejes pluszt jelentett.

Háromszéki termékek és szolgáltatások népszerűsítése érdekében fogtak össze a Kovászna megyei vállalkozói és civil szervezetek. A Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) által indított „Háromszéki termék – Háromszéki vállalkozás” kampányhoz csatlakozott a Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara és az Asimcov vállalkozói szövetség, akik összefogva szeretnék ráirányítani a vásárlók figyelmét, hogy a helyi termékekre és szolgáltatásokra elköltött pénz helyben marad, a helyi gazdaságot erősíti, helyieknek biztosít munkahelyet és növeli helyi közösség életerejét!

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara küldöttsége március 8-10 között részt vett a CECZ (Central European Trading and Logistic Cooperation Zone) által szervezett visegrádi találkozón, amelyen bemutatták, hogy hogyan lehet kapcsolatba lépni a kínai beszállítókkal és hogyan lehet közelebb kerülni a kínai piachoz. A találkozó egyik meghatározó pontja volt az idei China Smart Expo bemutatása, amelyet minden évben megszerveznek Budapesten és egy remek alkalom a kis-és középvállalkozóknak, hogy kapcsolatokat építsenek.

Egyre elterjedtebb az otthoni munkavégzés

A hazai vállalkozások többsége még az „egy alkalmazott – egy íróasztal” munkavégzési módszerrel működik, viszont a technológia fejlődésének köszönhetően egyre inkább elterjed a távmunka. A munka fogalma a hagyományos felfogáshoz képest módosult, hiszen már nem helyhez és időhöz kötődik, hanem az elvégzendő feladatot jelenti.

Edler András-György, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a Romexpo vezetőtanácsának tagja, meglátogatta a Székelyföld standját a február 22-25. között Bukarestben megszervezett Nemzetközi Turisztikai Vásáron.

Kötelező módon egységesen 2 lejjel nő az újrahasznosítható és visszaváltható csomagolású termékek ára Romániában. Ezt írja elő a sürgősségi kormányrendelet-tervezet, amelyet a környezetvédelmi minisztérium február elsején bocsátott közvitára. A betétdíjat utólag viszont visszakapja a vásárló, ha visszaváltja a csomagolást. Milyen hatással lehet ez a boltokra, eléri-e a célját ezzel a kormány – kereskedőt, környezetvédőt és gazdasági szakembert is kérdeztük.

Bihari Béla: az IT-piacon hatalmas a verseny

Az állami támogatás nem oldja meg maradéktalanul az informatikai ágazat gondjait, szögezte le megkeresésünkre Bihari Béla, a székelyföldi IT Plusz Klaszter elnöke.