Itt vagy: » Hírek

Hírek

Hírek

Idén a Kovászna Megyei Vezető Vállalkozások Díjátadó Gálája 2021.09.30-án 18.00 órai kezdettel kerül megrendezésre a sepsiszentgyörgyi PANORAMA Boutique Hotel & Event Hallban (Előpatak felé vezető kijárat), és meghívjuk Önt, hogy vegyen részt ezen a fontos eseményen! 

A rendezvény fő célja, hogy elismerje az üzleti környezet általánosságban és különösen a Kovászna megyei sikeres vállalkozások erőfeszítéseit.

A minőségi szakoktatás kérdése egyaránt fontos a közösség és a gazdaság jövője szempontjából, a fiatalokat érdemes mentorálni a pályaválasztásnál, derült ki azon a kézdivásárhelyi sajtótájékoztatón, amelyet a Tanulj szakmát uniós pályázat kapcsán szerveztek szerdán a Nexxon vállalat székhelyén.

Jelzálog bejegyzése

Ha Önnek szűkséges bejegyeztetnie a pályázatban vásárolt javakat az Országos Jelzálog Adatbázisba, akkor az alábbi dokumentumokat kell benyújtani:

A Vajdasági Autonóm Tartomány (Szerbia) kereskedelmi és iparkamarájának, Bosko Vucurevic kamarai elnök úr által vezetett, küldöttsége 2019. augusztus 14-én látogatást tett a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál.

A székelyföldi szállásadók egy része ódzkodik a vakációs jegyektől, holott annak jótékony hatása van a belföldi turizmusra, felpörgeti a forgalmat, amint az az alábbiakból is kiderül.

László Endre, a Székelyföldi Turisztikai Desztináció Menedzsment (TDM) Klaszter elnöke, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke elmondta, az általa képviselt két szervezet egy felmérést végzett a Kovászna és Hargita megyei szállásadók körében a vakációs jegyek használatáról. Ennek eredménye azonban lesújtó, hiszen megkeresésükre a vendéglátók alig 30 százaléka válaszolt, és a válaszadók alig fele mondta azt, hogy elfogadja a vakációs jegyeket. László Endre szerint a térség szállodái általában élnek a lehetőséggel, és fogadják az üdülési csekkel érkező vendégeket, míg a kisebb szálláshelyek működtetői nagy arányban utasítják el ezeket, vagy nem elég nyitottak, mivel a piacon lévő háromfajta vakációs jegyből csak egyet fogadnak el.

A 2019-es év elején startoló FeatureCloud (www.featurecloud.eu) kutatási projekt, egy mesterséges intelligencia (MI) platform, amelynek célja a betegek, az orvosok és a kutatók segítése. Magában foglalja a felhő alapú architektúrát, adatvédelmet megőrző egyesített gépi tanulást, mesterséges intelligencia algoritmusokat és a blokklánc technológiát.

Az öt évet tartó projektben, amelynek össz költségvetése 4,5 millió euró, nyugat Európa öt legnevesebb egyetemének, bioinformatika tanszékei vesznek részt, két kutatási központtal és egyedüliként Romániából a Gnome Design Kft-vel.

Átmenetileg fellélegezhetnek azok, akiknek nem sikerült a március 15-i határidőig benyújtaniuk egységes adónyilatkozatukat, ugyanis négy hónapos haladékot kaptak, és szintén július 31-ig lehet élni a 2, illetve 3,5 százalékos adófelajánlással.

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara küldöttsége 2019. március 8-10 között részt vett a CECZ (Central European Trading and Logistic Cooperation Zone) által szervezett visegrádi találkozón, ahol több európai kereskedelmi kamara és szervezet, illetve egy kínai delegáció képviselte magát.

Jelentősen felgyorsult a hazai vállalkozások áfanyilvántartásba vétele, ezzel az intézkedéssel az országos adóhatóság (ANAF) lényegesen tervezhetőbbé tette a cégek tevékenységét. Az intézkedésnek ellenben lehetnek hátulütői – mutatott rá Debreczeni László.

2019. február 7-én a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamarához látogatott Őexcellenciája Daulet Batrasev, Kazakhstan Köztársaság bukaresti nagykövete.

Gyümölcsfeldolgozási témakörrel szervez előadásokat a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete. Az eseményre Hargita, Maros és Kovászna megyében is sor kerül. A háromszéki fórum helyszíne Árkos, az Európai Tanulmányok Központja, a rendezvény február 5-én, kedden 9.30 órakor kezdődik.

Cătălina Savinnál, a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség megyei hivatalának vezetőjénél érdeklődtünk az erdészetben létező pályázati lehetőségekről. Az igazgatónő elmondta, hogy jelenleg is létezik egy pályázható intézkedés a vidékfejlesztési terv keretében, amelyre múlt év december 11-től lehet pályázni, és amely a 8.1-es számot viseli.

Megnyerte Közép-Kelet Európa legnagyobb pálinkafőző versenyét a Potio Nobilis. A sepsiszentgyörgyi cég párlatait öt ország több mint kétezer mintája közül választották a legjobbnak. A Potio hat Champions díjjal és 12 aranyéremmel elnyerte az év legjobb kereskedelmi főzdéje címet a Quintessence tizedik kiadásán.

Az építkezési ágazatban megemelkedett kiadások ellehetetleníthetik a közberuházások megvalósulását. A problémára Ráduly István, Uzon község polgármestere hívta fel a figyelmet az RMDSZ Háromszéki Képviselők Tanácsának ülésén, ahol rámutatott, az önkormányzatok azzal szembesülnek, hogy vannak leszerződött uniós pályázataik, viszont nem találnak kivitelező céget.

A hazai adózási rendszerbe tavaly bevezetett egységes adóbevallási nyilatkozat lényegesen egyszerűsítette a magánszemélyek adózási rendjét, viszont néhány határidőt érdemes észbe tartani ahhoz, hogy adókedvezményben részesülhessünk, vagy elkerüljük a késlekedését kiszabható büntetőkamatot.

Idén igyekezniük kell a vállalkozóknak céges ingatlanjaik felértékeltetésével, hogy elkerüljék a megemelt adózást, hívja fel az érintettek figyelmét Debreczeni László. A sepsiszentgyörgyi adószakértő rámutatott, fontos változás történt a vállalkozások helyi adózásának rendszerében.

Az első negyedévben 445,8 millió euró áll a gazdák rendelkezésére a 2014-2020-as Országos Vidékfejlesztési Program keretében – közölte hétfőn az Agerpres hírügynökséggel a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium.

A minisztérium az Országos Vidékfejlesztési Programot Kezelő Hatóság közvetítésével 2019 első negyedévében 445,8 millió összértékben hirdet pályázatokat.

Meg kell oldani az egyre súlyosbodó munkaerőhiányt, hiszen a romániai cégeknek is meg kell maradniuk a piacon, versenyképeseknek kell lenniük, szögezte le megkeresésünkre Edler András-György. A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke rámutatott, ha a cégek nem találnak itthon szakembert, kénytelenek külföldről behozni.

Egyre több látogatót vonz Háromszék. Az első félév statisztikái 2300-zal több turistát jegyeznek, mint tavaly. Ebben az időszakban közel 47 400 idelátogató kereste fel megyénket – derült ki a megyei kereskedelmi kamara szakosztálya által készített felmérésből. Év végéig további bővülést jósolnak az ágazatban tevékenykedő szakemberek, akik szerint a vidéki panzióknál 41 százalékos növekedést jegyeztek idén. Az év elején megnyitott sepsiszentgyörgyi turisztikai információs irodában – ahol eddig közel ezeren fordultak meg, s ahová nyár derekán tértek be a legtöbben – azt vettük számba, hogy mit találnak vonzónak, mi iránt érdeklődnek a vendégek.

 

November elsejétől öt százalékra mérsékelték az áfát a turizmusban a szállodai és vendéglátóipari szolgáltatásokra. Az önmagában dicséretes kezdeményezésnek azonban vannak „nehezen alkalmazható” passzusai.

László Endre, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara turizmusért (is) felelős alelnöke azt mondja: minden olyan intézkedés üdvözlendő, amely megkönnyíti a turizmusban dolgozó cégek munkáját, és ezzel hozzájárul a mélyrepülésben lévő romániai idegenforgalom fellendítéséhez. Arra azért ne számítsunk, hogy ettől valami is olcsóbb lesz – oszlatja el az esetleg meglévő kételyeket a szakember.

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara idén is összeállította Háromszék legsikeresebb cégeinek rangsorát a 2017-re vonatkozó üzleti forgalom, profit és az alkalmazottak száma alapján. Az adatok megtalálhatók az intézmény honlapján. A továbbiakban, korántsem a teljesség igényével, igyekszünk bemutatni az első száz eredményeit, különös tekintettel a tíz legnagyobbra, összehasonlítva az egy évvel korábbi helyzettel.

Az idén már hatodik alkalommal megszervezett Digitális Székelyföld Konferenciáról, rendezvénysorozat hozadékáról és hatásairól kérdeztük Bihari Bélát, az IT Plus Kluszter elnökét.

Mit nevezne a nemrégiben lezárult Digitális Székelyföld Konferencia legfontosabb hozadékának?

Az információ- és a tudásáramlást. Számunkra nagyon komoly feladat, hogy majd hatvan előadóval, a több mint háromszáz résztvevőnek, valamit majd nem tízezer online közvetítést követőnek olyan programot nyújtsunk, amely szakmailag magas minőségi szintet üt meg. Bármennyire is körbehálózzák napjainkat az eszközök vagy automatizált folyamataink, továbbra is az ember a kulcs. A mai kiberbiztonsági résekkel telített digitális világunkban az adat mint nyersanyag mellett a bizalom még nagyobb érték. Valódi sikernek ítéljük meg a személyes kapcsolatok építésének és érvényesítésének lehetőségét ezen a konferencián.

Adóparadicsomi állapotot eredményez a hazai vendéglátóipar számára, hogy jövő hónaptól a jelenlegi 9 százalékról 5 százalékra csökken az áfa ebben az ágazatban. Az intézkedéstől a bevételek kifehérítését remélik, és bár a fogyasztók nem számíthatnak árcsökkenésre, várhatóan javul a szolgáltatások minősége, összegezte érdeklődésünkre Debre­czeni László.

Kötelező tananyagon kívüli, készségfejlesztő gyakorlati oktatást indít a sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szakközépiskola a mechanika, elektronika és autószerelés területén, amelyet az említett szakágazatokban működő helyi cégekkel közösen valósít meg a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által elnyert egymillió lejes uniós támogatásból. Az együttműködő partnereket a program részleteiről kérdeztük.

A nemrégiben életbe lépett, adózásról és könyvelésről szóló 2018/163-as törvénymódosítás lényegesen rugalmasabbá tette a vállalkozók számára, hogy hozzáférjenek a cégük nyereségéből származó osztalékhoz, ugyanakkor a legkedvezőbb vállalkozási formává váltak a mikrovállalkozások.

Eredményesebbek lettek a háromszéki cégek, nőtt a vállalkozói kedv is, viszont súlyos a munkaerőhiány, derült ki a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2017-re vonatkozó elemzéséből. Az elmúlt évi pénzügyi mérlegek alapján tavaly 4806 cég tevékenykedett Háromszéken, ez 233-mal több mint egy évvel korábban, vagyis nőtt a vállalkozói kedv. A 4806 cég üzleti forgalma 6 milliárd lej volt, ami 7,3 százalékkal nőtt. A cégek nyeresége 484,2 millió lejt volt, ami ugyancsak 5,5 százalékkal emelkedett az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest.

A Három Tenger Kezdeményezés (3SI) bukaresti üzleti fórumán részt vevő hét ország - Bulgária, Horvátország, Magyarország, Litvánia, Lengyelország, Szlovénia és Románia - kereskedelmi kamaráinak képviselői a 3SI kereskedelmi kamaráit magában foglaló hálózat létrehozásáról döntöttek azzal a céllal, hogy összekapcsolják a régió gazdasági közösségeit.

http://www.maszol.ro/uploads/files/userfiles/images/20161102_KovacsZsolt_cegtoplista_EdlerAndras.jpg

A háromszéki vállalkozásoknak tavaly sikerült növelniük gazdasági mutatóikat, viszont csökkent az építőipar és az IT ágazat teljesítménye, és egyre égetőbb a munkaerőhiány – összegezte a Kovászna megyei vállalkozások tavalyi mutatóit Edler András-György. A kereskedelmi és iparkamara elnöke rámutatott, hogy az elmúlt esztendőben növekedett a vállalkozói hajlandóság, hiszen 4806 aktív cég tevékenykedett Háromszéken, 233-al több mint egy évvel korábban.

A 2017-es pénzügyi mérlegek alapján tavaly a 4806 aktív háromszéki vállalkozás üzleti forgalma összesen 6 milliárd lej volt, ami 7,3 százalékkal több mint egy évvel korábban. A cégek profitja 484,2 millió lejt volt, ami ugyancsak 5,5 százalékkal emelkedett az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest.

A Romániai Munkáltatók Szövetsége (UNPR) megreformálná a garantált bérminimum rendszerét. A hétvégi országos konferenciáján a hazai munkaadókat tömörítő szervezet több ajánlást is megfogalmazott a kormány számára, amelyet bemutattak a jelen levő Eugen Teodorovici pénzügyminiszternek és Dantes Bratunak, a Munkafelügyelőség országos vezetőjének.

A közszférában, főként a tanügyben kiosztott vakációs je­gyek felpörgették a belföldi turizmust, de gondot okoz, hogy mindenki a román tengerparton szeretné azokat értékesíteni, ahol már szinte lehetetlen szállást találni, mutatott rá László Endre.

Háromszéken sok vállalkozó érdeklődik már a havi 2250 lejes alkalmazási támogatás iránt, hiszen végre tényleges segítséget kapnak az államtól. A vállalkozó jelentős összeget kaphat, amiből fizetést tud biztosítani, de akár járulékos költségeit is fedezni tudja. A kezdeményezés felpörgetheti a munkaerőpiacot, mivel egyes társadalmi rétegeket aktivizálhat.

Tízezer háromszéki adófizetőnek kell július 16-ig kitöltenie az idén életbe lépett egységes adónyilatkozatot. Eddig mintegy 4000-en tettek eleget ennek a kötelezettségüknek, a többi 6000-nek kevesebb mint két hét áll még a rendelkezésére, hogy online vagy papír alapon nyilatkozzon arról, a munkaszerződéses fizetése mellett milyen más jövedelmet valósított meg, magyarázta lapunk érdeklődésére a Kovászna Megyei Pénzügyi Igazgatóság (ANAF) szakembere.

Sem a vállalkozások, sem az adóhivatal nincsenek még felkészülve az online pénztárgépek használatára, és az ezzel járó óriási adatmennyiség kezelésére, ezért a pénzügyminisztérium negyedszerre is elhalasztaná az e-kasszák bevezetésének kötelezettségét.

Az utóbbi nyolc évben megvalósult befektetéseknek az illető régióra (megyére) gyakorolt hatását vizsgálta egy, a Ziarul financiar által közölt tanulmány (az összehasonlításhoz a 2008 és 2016-os statisztikai adatokat használták fel). Ennek alapján állították össze az ország úgynevezett biznisz-térképét. Az adatokból kiderül: a fejlesztések nem csupán az illető megye GDP-hozzájárulásának bővülését hozták, hanem gazdasági potenciálját, vonzerejét is befolyásolták, a különbségek a fejlettebb és kevésbé fejlett régiók között pedig tovább növekedtek, ami az életszínvonal közötti különbségek további torzulását eredményezte.

Online pénztárgép. Nyárra a kis- és közepes vállalkozásoknak is be kell szerezniük 

Harmadik halasztás után a közepes vállalkozásoknak júliusig, a kisvállalkozásoknak augusztusig van még idejük beszerezni az online pénztárgépeket, bár az Országos Adóhatóság (ANAF) informatikai rendszere még nem áll készen a boltokból érkező adatok fogadására.

2018. május 14-én kamaránkhoz látogatott a Kínai Köztársaság Bukaresti Nagykövetségének a gazdasági tanácsadója, Guan Gang Úr és bemutatta a kínai gazdasági együttműködési lehetőségeket a helyi vállalkozók számára.

Egyre elérhetőbbé válik az óriási felvásárló erővel rendelkező kínai piac a hazai vállalkozók számára is, sőt az üzleti kapcsolat kialakításhoz ingyenes segítséget, anyagi támogatást is biztosítanak. Kína „világhódító” programja révén új „selyemút” létesül, több százmillió dollárt költenek világszerte olyan infrastrukturális fejlesztésekre, amelyek révén szárazföldi és tengeri útvonalakat épülnek ki a kínai termékek könnyebb értékesíthetőségéért, amely viszont a Kína felé irányuló áruszállítást is olcsóbbá teszi. Ez a kínai terv a romániai vállalkozások számára is jelentős lehetőséget kínál.

 

Ne féljenek és ne menjenek el a fiatalok, hiszen itthon is adott számtalan lehetőség és olyan szakemberek, akikhez segítségért lehet fordulni – fogalmazta meg üzenetét Pál Hunor, aki részt vett, majd jelesre vizsgázott az első vállalkozóiskola elméleti képzésén. A Háromszéki Ifjúsági Tanács (Hárit) és a megyei kereskedelmi kamara hiánypótló kezdeményezése révén a jelentkezők szakemberektől sajátíthatták el a témakör legfontosabb tudnivalóit, a gyakorlati képzésen pedig a hétköznapokban felmerülő kérdésekre is választ kaphatnak. Bár a sajátos programra kevesen jelentkeztek, az ötletgazdák jövő évben is meghirdetik a gazdasági tananyag hiányosságait pótló képzést.

A mai székelyföldi valósághoz képest tudományos-fantasztikusnak tűnhet a mezőgazdasági folyamatok digitalizálása, de a technológia elérhető, mindössze a gazda zsebe szab határt a korszerűsítésnek. Aki nem tart a lépést a technológiával, lemarad! A gazdák érzik a technológiai kényszert, újítaniuk kell, mert ha nem teszik meg, a nagyvállalatok fel fogják vásárolni őket” – hívta fel a figyelmet Miklós Ervin, az IT Plus klaszter alelnöke a szépmezői ipari parkban tartott előadásában.

A brassó-vidombáki repülőtér látványterve. Forrás: Krónika

A sepsiszentgyörgyi Ipari Parkban tartott nyílt napon a Brassó megyei tanács elnöke a vidombáki repülőtér építésének előkészületeiről számolt be. Adrian-Ioan Vestea reményét fejezte ki, hogy 2020 júniusában már felszállhat az első gép az évek óta tervezett nemzetközi légikikötőből.

Több mint 200 belföldi és külföldi újságíró és blogger, 1257 Visit Covasna applikációs letöltés, 21.165 online követő a megye turisztika facebook és instagram oldalain, 107.437 Kovászna megyébe látogatott turista, 528.009 Háromszéken eltöltött vendégéjszaka – összegezve számokban a 2017 Turizmus Éve Háromszéken rendezvénysorozat mérlege, hangzott el április 24-én Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület áltat szervezett turisztikai konferencián.

   

A 2016 februárjában elindított PRE-SOLVE program kiegészítésében, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamarának lehetősége nyílt a vállalkozások fizetésképtelenségét megelőző programot a magyarországi kereskedelmi és iparkamarák szakembereinek is bemutatni.

2018. április 4-én a kamara képviselete ellátogatott a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamarához Kecskemétre, Sipos Zsolt titkár úr, illetve Gaál József elnök úr meghívására.

A Vállalkozó Iskola program keretében a háromszéki fiataloknak lehetőségük nyílik első kézből, tapasztalt vállalkozókról, intézményvezetőktől és szakemberektől megtanulni a vállalkozás alapjait, de arra is, hogy két hétig beüljenek egy cégvezető székébe, és mentoruk támogatásával irányítsanak egy vállalatot.

A fizetések alacsony szinten való tartása miatt kivándorolt a munkaerő az országból. „Mára tragikussá vált a helyzet, hiszen világszinten a háború által sújtott Szíria után Románia a második legnagyobb kibocsátó ország, eddig 3–3,5 millió romániai vándorolt külföldre”, mutatott rá Winkler Gyula.

 

   

Hivatalosan is kezdetét vette a „Vállalkozz Erdélyben” program, amelynek nyitórendezvényére március 27-én került sor a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székhelyén.

A vállalkozni vágyó háromszékiek elkezdhetik papírra vetni üzleti tervük vázlatát, hiszen tavasszal több gazdasági szervezet és önkormányzat is nagyszabású vállalkozásfejlesztési programot indít.

A Kovászna megyei kereskedelmi kamara előadótermét zsúfolásig megtöltötték kedden a vállalkozni vágyók. Edler András-György a kamara háromszéki elnöke bejelentette, hogy az Országos Kereskedelmi és Iparkamarával illetve az OTP Consulting céggel közösen 22 millió lejes programot valósítanak meg a következő 3 évben.

A mi cégünk túl kicsi ehhez! - gyakran halljuk ezt. A kérdés az, hogy mihez kicsi. A sikerhez? A jó árú beszerzéshez? Kínai kiállítóink a mikro- és kisvállalkozásoknak is remek ajánlatokat tartogatnak. Regisztrált már? https://bit.ly/2FUaf5U
#kkv #siker #beszállító #Kína #CSE

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Edler András-György is úgy véli, semmi értelme nem volt a társadalombiztosítás alkalmazottra való áthárításának, hiszen a járulékokat továbbra is a munkaadó fizeti be az alkalmazottja nevében, másrészt a minimálbér megemelése kézbe csak 100 lejes pluszt jelentett.

Háromszéki termékek és szolgáltatások népszerűsítése érdekében fogtak össze a Kovászna megyei vállalkozói és civil szervezetek. A Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) által indított „Háromszéki termék – Háromszéki vállalkozás” kampányhoz csatlakozott a Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara és az Asimcov vállalkozói szövetség, akik összefogva szeretnék ráirányítani a vásárlók figyelmét, hogy a helyi termékekre és szolgáltatásokra elköltött pénz helyben marad, a helyi gazdaságot erősíti, helyieknek biztosít munkahelyet és növeli helyi közösség életerejét!

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara küldöttsége március 8-10 között részt vett a CECZ (Central European Trading and Logistic Cooperation Zone) által szervezett visegrádi találkozón, amelyen bemutatták, hogy hogyan lehet kapcsolatba lépni a kínai beszállítókkal és hogyan lehet közelebb kerülni a kínai piachoz. A találkozó egyik meghatározó pontja volt az idei China Smart Expo bemutatása, amelyet minden évben megszerveznek Budapesten és egy remek alkalom a kis-és középvállalkozóknak, hogy kapcsolatokat építsenek.

Egyre elterjedtebb az otthoni munkavégzés

A hazai vállalkozások többsége még az „egy alkalmazott – egy íróasztal” munkavégzési módszerrel működik, viszont a technológia fejlődésének köszönhetően egyre inkább elterjed a távmunka. A munka fogalma a hagyományos felfogáshoz képest módosult, hiszen már nem helyhez és időhöz kötődik, hanem az elvégzendő feladatot jelenti.

Edler András-György, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a Romexpo vezetőtanácsának tagja, meglátogatta a Székelyföld standját a február 22-25. között Bukarestben megszervezett Nemzetközi Turisztikai Vásáron.

Kötelező módon egységesen 2 lejjel nő az újrahasznosítható és visszaváltható csomagolású termékek ára Romániában. Ezt írja elő a sürgősségi kormányrendelet-tervezet, amelyet a környezetvédelmi minisztérium február elsején bocsátott közvitára. A betétdíjat utólag viszont visszakapja a vásárló, ha visszaváltja a csomagolást. Milyen hatással lehet ez a boltokra, eléri-e a célját ezzel a kormány – kereskedőt, környezetvédőt és gazdasági szakembert is kérdeztük.

A rendszerváltás óta országos szinten Kovászna megyében alakult a legkevesebb vállalkozás, és megyénk az országos lista utolsó felében áll a külföldi beruházások tekintetében, derült ki az Országos Cégjegyzék (ONRC) mérlegéből.

A honi turisták számára egyre elérhetőbbé és népszerűbbé válnak a repülős kirándulások, de ha valaki fél a repüléstől, inkább a közelbe megy nyaralni. Olyan is van, aki menet közben szeret nézelődni, ezért inkább autóval utazik, még akkor is, ha az hosszabb időbe telik, és fáradtságosabb, mutatott rá Joós Ștefan.

Átmenetileg fellélegezhetnek a szabadfoglalkozásúak és azok a magánszemélyek, akik fizetésükön kívül más bevételeket valósítottak meg. Várhatóan március 1-ig kapnak haladékot arra, hogy nyilatkozzanak bevételeikről, de továbbra is számolniuk kell azzal, hogy idén egészség- és nyugdíjbiztosítást kell fizetniük „mellékkeresetük” után, függetlenül attól, hogy azt alapjövedelmük után is befizetik. Elmagyarázzuk…

Debreczeni László: ezentúl is a vállalkozó feladata, hogy kiszámolja, elkönyvelje és átutalja a társadalombiztosítási összegeket

Ügyvitelileg sem a munkaadók, sem a munkavállalók szempontjából nem változott semmi a társadalombiztosítási járulékok alkalmazottra való áthárításával, szögezte le Debreczeni László. A sepsiszentgyörgyi adótanácsadó szerint többen is aggódva keresték meg, hogy januártól alkalmazottként rájuk hárul a fizetések társadalombiztosítási része.

Fémfeldolgozó műhely a Puskás Tivadar Szakközépiskolában. Fotó: Albert Levente

Százhúsz háromszéki cég ezerháromszáz szakmunkás képzésére nyújtott be igénylést a jövő tanév IX. osztályos beiskolázási terve elkészítésének első szakaszában, ehhez képest a szükséglet alig felét tudják biztosítani Kovászna megye iskoláiban – erről tájékoztatta tegnap az érintetteket a helyi fejlesztési és társadalmi párbeszéd bizottság a sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szakközépiskolában tartott találkozón.

„Az idősebb vállalkozók készítsék fel időben azokat a fiatalokat, akiknek át szeretnék adni cégük irányítását”, hívta fel a figyelmet Karácsony Zsolt, a Junior Business Club (JBC) elnöke a vállalkozói szervezet évértékelő rendezvényén. Háromszéken kialakulóban van egy fiatalokból álló vállalkozói közösség, amely a Junior Business Club vonzásterében igyekszik megvalósítani önmagát. A fiatal szakembereket felkaroló szervezet próbál jó példákat, szakmai ismereteket, kapcsolati tőkét nyújtani, ami által elindíthatják kortársaikat a gazdasági életben.

Aggasztó intézkedések bevezetését tervezi a kormány: a vállalkozókat börtönbüntetéssel fenyegeti, és visszavezetné a pénzügyi ellenőröknek járó ösztönző pótlékot egy kormányhatározat-tervezet, kongatta meg a vészharangot Edler András-György.

Mi tudjuk, hogy létezik. Ez a munkahely pedig nem más, mint az Ön saját vállalkozása. A 40.000 ok, hogy Romániában vállalkozz! projekt azért jött létre, hogy ennek a saját vállalkozásnak az elindulásához nyújtson Önnek segítséget.

 

Jól hangzik, igaz? A projektben való részvételnek viszont vannak bizonyos feltételei, és az induló vállalkozásokra vonatkozóan is van néhány kitétel, amelyeknek meg kell felelni.

Amennyiben kíváncsi a részletekre, olvasson tovább és tudjon meg többet!

A hazai magánvállalatok négymillió alkalmazottja lélegzetvisszafojtva várja, hogy mekkora lesz a fizetése jövő évtől. A kormány „adóreform” intézkedéseit követően a vállalkozókon a sor, hogy év végéig eldöntsék, mi lesz alkalmazottaik fizetésének sorsa. Januártól minden társadalombiztosítási járulékot az alkalmazottak fizetnek, ami azt jelenti, hogy a 16-ról 10 százalékra csökkentett személyi jövedelemadón kívül a bruttó bérből még 35 százalék társadalom- és egészségbiztosítási járulékot vonnak le tőle, a munkaadókra csak a 2,25 százalékos munkabiztosítási adó hárul.

A kormány által tervezett adóügyi módosítások leveszik a bonyolult könyvelés terhét a vállalkozókról, de nehéz pénzügyi helyzetbe sodorják a nagy forgalmat és alacsony profitot megvalósító vállalkozásokat, és ételjegyek nélkül maradhat több százezer alkalmazott.

Főként fiatalokat céloz az a kezdeményezés, amelyre közel 5 millió eurós keretet hívott le a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara partnerségben az országos kamarával, valamint az OTP Consultinggal. Az ország középrégióját érintő projekt révén új vállalkozások alapítását ösztönzik.

Bihari Béla: ki kell találni azokat a programokat, amelyek révén élettel telik meg a Design Bank

Elkészültek a Román Nemzeti Bank egykori sepsiszentgyörgyi épületének külső és belső átalakítási tervei, következő lépésként az önkormányzatnak a munkálatokat kell megrendelnie. Eközben az IT Plusz Klaszternek olyan programokat kell kidolgoznia, amelyek révén megtelik élettel a majdani Design Bank épülete – hangzott el azon az előadáson, amelyen a szakemberek bemutatták a startup-, innovációs és oktatási központ terveit.

Az „értékek találkozója” zárta péntek este a háromszéki vállalkozók hetét, a Startup Weeket. A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 24. alkalommal díjazta ünnepi körülmények között a legeredményesebb 1100 háromszéki vállalkozást.

Idén is nagy érdeklődés övezi a sepsiszentgyörgyi önkormányzat de minimis programját. A támogatás keretében eredetileg összesen 500 ezer lejes keretösszeg állt a pályázók rendelkezésére, de ezt ki kellett egészíteni.

Vadhúsból készült étkek, az ország legvékonyabb cérna-, és a legvastagabb kolbásza, az ún. Dino kolbász – ezek lesznek az október végi, XV. Háromszéki Kolbászparádé és Káposztafesztivál ütőkártyái, mondták el a szervezők keddi sajtótájékoztatójukon.

Tovább színesíti idén a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a már hagyományosnak tekinthető őszi rendezvényének, a Vezető Kovászna Megyei Vállalkozások díjátadó gálájának programját. Ez alkalommal a civil szervezetek irányába is nyitnak, illetve a különdíjak körét is bővítették, a trendekhez, elvárásokhoz alkalmazkodva.

A vállalkozók és munkavállalók csak kapkodják a fejüket a kormány által bejelentett különböző adóügyi változtatásokkal kapcsolatosan. A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Edler András-György szerint tesztelik a közvéleményt, bedobnak egy-egy ötletet, és várják a reakciókat.