Nem csak eladnak, vásárolnak is a kínaiak! Kína az új „selyemúton” hódít

2018. május. 15

Egyre elérhetőbbé válik az óriási felvásárló erővel rendelkező kínai piac a hazai vállalkozók számára is, sőt az üzleti kapcsolat kialakításhoz ingyenes segítséget, anyagi támogatást is biztosítanak. Kína „világhódító” programja révén új „selyemút” létesül, több százmillió dollárt költenek világszerte olyan infrastrukturális fejlesztésekre, amelyek révén szárazföldi és tengeri útvonalakat épülnek ki a kínai termékek könnyebb értékesíthetőségéért, amely viszont a Kína felé irányuló áruszállítást is olcsóbbá teszi. Ez a kínai terv a romániai vállalkozások számára is jelentős lehetőséget kínál.

A Belt and Road Initiative azaz Övezet és út nevű programot és együttműködési lehetőségeket ismertette Sepsiszentgyörgyön, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett szemináriumon Guang Gang, a Kínai Népköztársaság bukaresti nagykövetségének gazdasági tanácsadója. „A történelem jó tanító, a régi selyemút kinyitott egy ablakot Kína számára, hozzájárult a fejlődéséhez. Jelenleg a világnak új platformokra, a fejlődéshez az országok összefogására van szükség”– fejtette ki Guan Gang, aki szerint az együttműködésnek piaci alapon kell megvalósulnia, de az Ázsiai Fejlesztési Bank jelentős összegeket kínál az infrastruktúra fejlesztésére. A gazdasági tanácsadó három éve érkezett Romániába, és azt tapasztalta, hogy azóta nem sok infrastruktúra épült az országban, pedig szerinte a kínai cégek ebben is tudnának segíteni.

Guang Gang úgy véli, Románia jó mezőgazdasági területekkel és termékekkel rendelkezik, amelyek számára Kína lehet felvásárlópiac, hiszen 1,3 milliárd fogyasztó országa. Rámutatott, hogy az autó- és gépalkatrészek, a faipar és az élelmiszer mellett prémium termékekkel lehetne betörni a kínai piacra. Erre a romániai vállalkozóknak a május végén, Budapesten, majd novemberben, Kínában sorra kerülő termékvásáron van lehetőségük partnereket találni. Az expókon való részvételt anyagilag is támogatják a kínai kereskedelmi minisztériumot képviselő Cecz (Central European Trading and Logistic Cooperation Zone) nevű cég és a Kovászna megyei kereskedelmi kamara révén.

A Román–Kínai Hargitai Ház képviselője, Rus Sándor a sepsiszentgyörgyi eseményen rámutatott, hogy Kína azért építi az új „selyemutat”, mert a világ legfejlettebb országait tömörítő G7-csoport nem vette be Kínát, ezért az ázsiai ország önállóan „tapossa ki”a kereskedelmi útvonalakat, és minden országgal külön együttműködési megállapodást köt. Kína 124 milliárd dollárt költ a selyemút program befektetéseire, ebből 11 milliárd dollárt Romániában. Rus Sándor szerint az Új selyemút program révén a kínai áru nemcsak hajókonténereken érkezik a térségbe, hanem 15–16 nap alatt vasúti szerelvényeken, amely által felére csökkent a szállítási idő. Mivel Kína sok árut exportál, most az a cél, hogy a vonatok ne menjenek üresen vissza, ezért az importra is odafigyelnek.

Rus Sándor felhívta a figyelmet, hogy május 31. – június 2. között Budapesten szervezik a China Smart Expót, ahol idén első alkalommal lesznek standok a Kínába exportálni kívánó vállalkozók részére is. A kereskedelmi kamara 150 euróval támogatja a háromszéki vállalkozókat, hogy kijussanak erre a vásárra. A CECZ cég pedig ingyenesen segít a romániai vállalkozóknak kínai partnert találni, és azzal az üzletet lebonyolítani. Grüman Róbert, a háromszéki önkormányzat alelnöke rámutatott, hogy a kínaiak sokat utaznak, és sok pénzt költenek, ezért a háromszéki turisztikai kínálatot szeretnék láthatóbbá tenni Kína számára. Apjok Norbert RMDSZ-es képviselő szerinte egy adott szegmenst kielégítő prémium termékekkel lehet betörni a kínai piacra.

Forrás: Hirmondo.ro

Az „új selyemúton” a hazai vállalkozók számára is elérhetőbbé válik a kínai piac

Kína több százmillió dollárt költ világszerte a „Belt and Road Initiative” (övezet és út) nevű program keretében olyan szárazföldi és tengeri útvonalak kiépítésére, amelyek által a kínai termékeket gyorsabban, olcsóbban eljuttathatják a felvevő országokba. Az „új selyemút” visszafele is működik, így a romániai vállalkozások számára is lehetőséget kínál az 1,3 milliárd fogyasztó országát megcélozni termékeikkel – hívták fel a figyelmet a Kovászna megyei kereskedelmi kamara sepsiszentgyörgyi székhelyén szervezett szeminárium résztvevői.

A Kínai Népköztársaság bukaresti nagykövetségének gazdasági tanácsadója, Guang Gang emlékeztetett, hogy régen a „selyemút” jelentette a gazdasági kapcsolatokat Kína számára, majd a hajózás elterjedésével ez háttérbe szorult. A diplomata szerint jelenleg a világnak új platformokra van szüksége a fejlődéshez, és az országok közti együttműködésnek piaci alapon kell megvalósulnia. Kifejtette, hogy az Ázsiai Fejlesztési Bank a „Belt and Road Initiative” program révén jelentős összegeket kínál az infrastruktúra fejlesztésére. A kínai nagykövetség gazdasági tanácsadója elmondta, hogy három éve érkezett Romániába és azt tapasztalta, hogy nem sok infrastruktúra épült az országban, pedig szerinte a kínai cégek ebben tudnának segíteni.

http://www.maszol.ro/uploads/files/userfiles/images/belfold/2018/m%C3%A1jus/12/20180516_KovacsZsolt_Rus%20Sandor%20bemutatja%20az%20uj%20kinai%20selyemutat%20-%20Copy.JPG
 

A „Román-Kínai Hargitai Ház” képviselője, Rus Sándor elmondta, hogy Kína azért építi az „új selyemutat”, mert a világ legfejlettebb országait tömörítő G7 csoport elutasította Kína csatlakozását, ezért az ázsiai ország új szárazföldi és tengeri kereskedelmi útvonalakat épít ki, és minden országgal külön együttműködési megállapodást köt. Ennek keretében 11 milliárd dollárt költenek el Romániában. Rus Sándor magyarázata szerint a kínai áru vasúti szerelvényeken már 15-16 nap alatt elérheti Romániát, szemben a hajókkal, amelyeken 40-45 napig utaznak a termékek. Mivel az ázsiai ország nagy mennyiségű árut szállít, érdeke az, hogy a vonatok ne üresen térjenek vissza.

Jön a China Smart Expo

Rus Sándor felhívta a hazai vállalkozók figyelmét, hogy május 31. és június 2. között Budapesten szervezik a China Smart Expót, ahol idén első alkalommal lesznek standok a Kínába exportálni kívánó vállalkozók részére is. A háromszéki kereskedelmi kamara 150 euróval támogatja a háromszéki vállalkozókat, hogy kijussanak erre a vásárra. Novemberben pedig Kínában szerveznek vásárt, amelyen bemutatkozhatnak azok a hazai cégek is, amelyek kínai partnert keresnek.

A Kovászna megyei kereskedelmi kamara elnöke, Édler András szerint elkezdtek együttműködni a kínai kereskedelmi minisztérium által létrehozott CECZ (Central European Trading and Logistic Cooperation Zone) nevű vállalattal, amelynek adatbázisában több mint 600 ellenőrzött és megbízhatónak minősített kínai cég található. Ez a cég ingyenesen segít a hazai vállalkozóknak potenciális partnert találni és az üzlet lebonyolításában is közvetít. Emlékeztetnek, hogy a kínai vállalatok a méretükből adódóan nem állnak szóba európai kis és középvállalatokkal, ezért kereskedelmi hálózatokon keresztül lehet őket elérni.

Forrás: Maszol.ro