Ro2MdTur - Románia-Moldva tapasztalatcsere projekt

2023. május. 05

Az Eurochambres EU4Business Mobilitási Keretprogram keretén belül egy újabb finanszirozást nyertünk (Ro2MdTur), ami által Moldvából tudunk hozni egy szakértőt(Moraru Vitalie urat a Moldvai Technológia Transzfer Hálózattól) aki 2023 április 7 és május 6 között a turizmus területén tudott dolgozni. Az 1300 EUR értékű támogatás fedezte az ideutazást, szállást és megélhetést fedezte, mialatt a kamara az elvégzett feladatokért 350 EUR támogatást kap.

Kick-off Meeting !

A programon belül egy online találkozót szerveztünk, ahová két turisztikai szakértőt hívtunk meg Moldvából. Az eseményen résztvevő Manea Sergiu úr - a Moldvai Köztársaság Turisztikai Iparának Munkaadói Szövetségének (Asociației Patronală a Industriei Turismului din Republica Moldova) - APIT elnöke, a Moldvai turizmusról beszélt. Mărgineanu Gabriel úr, a Asociației "Societatea Ecologică Biotica" elnöke a Moldvai védett területeken zajló ökológiai turizmusról beszélt.

Az eseményen László Endre úr, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, a regionális klaszter elnöke a Turisztikai Desztinációs Menedzsmentről, a legújabb Romániában alkalmazott jogszabályról beszélt. Deák Gyöngyvér, a Kovászna Megyei Turisztikai Fejlesztési Egyesület ügyvezető igazgatója az egyesület történetéről és tevékenységeiről tartott bemutatót. Az eseményre meghívtuk Szabó Károly urat, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás - ADI Harghita ügyvezető igazgatóját, aki a fejlesztési társulás TDM-mé, az új törvény értelmében való, jogi státusának átalakításáról beszélt. Ő a közeljövőben induló támogatásokat is bemutatta.


BSO-knál és cégeknél tett látogatások

Április 19-én meglátogattuk a sepsiszentgyörgyi Transilvania Tourist Service touroperator utazási ügynökséget. László Endre úrral, az ügynökség vezetőjével, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnökével, a regionális desztináció menedzsment szervezet elnökével érdekes beszélgetést folytattunk a turizmus beli trendekről, a desztinációk menedzsmentjéről, az új jogszabályokról az ágazatban.

 

Április 21-én a Ro2MdTur projekt meglátogatta a Visit Covasna-t. Beszélgettünk a Kovászna megyei Turizmus Fejlesztési Társulás történetéről. Bemutatták a partnereket, a szervezésben talált problémákról, a megoldásaikról, reklámozási felületekről.

 

Április 26-án Erdővidéket és Barót várost látogattuk meg. Érdekes beszélgetéseket folytatunk a baróti Turisztikai Információs Irodában, ami része a Visit Covasna hálózatnak. A régió egyik vonzását képezi a masztodont csontozata, amit az Erdővidék Múzeumában őriznek.

 

   

 

Szintén ezen a napon meglátogattuk az érdekes Castle Hotel Daniel-t az erdővidéki Olasztelken, ami a vendégeknek szépen diszitett történelmi szobákban tudnak szállást és wellness spa szolgáltatásokat nyújtani. Ugyanakkor kastély-szállóda éttermében válogatott ételeket lehet fogyasztani. Az elszállásoltak további szabadidős programokat, túrázást is választhatnak.

 

A Ro2MdTur projekt Miklósvárra, a Count Kalnoky's Guesthouses in Transylvania, a szép vendégházakhoz látogatott el, ahol a vendégek a helyi hagyományok megannyi részleteit élvezhetik. Az angol turisták rendkívül élvezik az idillikus hangulatot, ahol a szállásukon túlmenően lovaglási körutakat, szaunát vagy dézsázást is ajánlanak. Ezeket a vendégházakat a III. Károly angol király zalánpataki vendégházával együtt menedzselik.

 

Vendégei voltunk a Kálnoky Kastélynak, ami a XVII. században épült Miklósváron és a felújítás után egy múzeum lett, ahol egy érdekes gyűjteményt lehet megtekinteni.

 

A Ro2MdTur projekt április 27-én látogatta meg a gyönyörű Szent Anna vulkánikus tavat és a Mohos tőzeglápot (oligotróf mocsár húsevő növényekkel), ami egyedi Romániában, része egy természetvédelmi területnek. Autóval csak Kovászna megyéből közelíthető meg a DN 11C országúton, Sepsibükszád és Bálványos felől.

 

Április 27-én a Ro2MdTur pályázat meglátogatta a BÁLVÁNYOS RESORT -ot - A Grand Hotel Bálványos a Szent Anna tavat körülvevő erdőben helyezkedik el a Tusnádfürdőt és Kézdivásárhelyt összekötő DN 11C nemzeti úton. A szálloda a környező hegyek, erdők nyugalmának, és ózondús levegőjenek köszönhetően emlékezetes üdülést kínál vendégeinek.

Egy természetvédelmi terület közepén, gyógyforrások és ősi fenyőfák között a GRAND SANTERRA SPA a nyugalom és a kikapcsolódás oázisa, amely fokozza ennek az áldott erdélyi helynek a varázsát, természetes módon összeolvadó belső és külső tereket kínálva. A tűlevelűek közé rejtett fűtött fürdőkádak, az egyéni wellness-élményeket nyújtó vizes medencék és szobák, szaunák és sok más pihentető hely, a kő és a fa, a növények, a víz és a tűz kombinációja együttesen teremt nyugodt és harmonikus környezetet.

A moldvaiak nagy számban látogatják a nagyszerű üdülő-központot.

 

Útközben, a DN 11C országúton meglátogattuk a Szejke-forrást, a maga vasas, szik-, klorid-nátriumos vízével. Ezt a természetes szénsavas ásványvizet gyomor- és máj- és epebántalmakra, vizeletkőgyulladásra és vérszegénységre ajánlják.

A Szejke-forrás, más Kovászna megyei ásványvízforrásokkal együtt, a 2014-ben befejezett "Ásványvíz út" projekt része.

 

Meglátogattuk Kézdivásárhely központját. Itt a gyönyörű Gábor Áron térről sugaras utcák nyílnak a házak, egykori céhes házak udvarain keresztül. A város a készruhaiparáról híres. .

 


 

Kövesse a projekt Facebook oldalát

"Make New Business Contacts"

everyone receives a copy of attendees and chat

Május hónapában egy örményországi a turisztikai szektor szakértőjét hozzuk a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székhelyére. Márciusban Georgiából (Grúziából) és Moldvából hoztunk szakértőket, akik gazdasági információkkal szolgálnak minden szektorból.

A Kovászna megyei kereskedelmi kamara részéről Császár Miklós biztosítja a projekt feladatokat. Bővebb részletekért, várjuk email üzenetét az externe@ccicov.ro email címen.

   

Megjelentünk a Chișinău-i Radio Noroc rádióműsorában is: