Lépést tartani a fejlődéssel (Háromszék és a digitalizáció)

2020. szeptember. 30

A háromszéki vállalkozók egy részének nagy hiányosságai vannak az ügyfelekkel, partnerekkel való kommunikációban, az online jelenlétben és értékesítésben.

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Édler András rámutatott: a cégtoplista rangsorának összeállítása közben meglepődve tapasztalta, hogy a legeredményesebb 813 Kovászna megyei vállalkozás 75 százalékának, szám szerint 610 cégnek nincs weboldala és 63 cégnek nincs elérhető e-mail-címe sem! A teljes háromszéki vállalkozói szférára, azaz 5848 cégre kiterjesztve ennél is rosszabb arányú online jelenlét tapasztalható. Édler szerint a digitalizáció korszakában ez hatalmas hátrányt jelent az érintett cégeknek, hiszen tevékenységük, ajánlatuk nem látható, így üzleti lehetőségeket veszíthetnek!

Bár vannak vállalkozások, amelyeknek nincs szüksége online jelenlétre, mert olyan az üzleti modelljük, ám gyakoribb, hogy a cégek belekényelmesedtek a jelenlegi állapotukba, és nem veszik észre a körülöttük zajló változásokat, hívta fel a figyelmet Kállai Emánuel. Az onlinemarketing-szakértő szerint a cég, amely működtet egy fizikai üzletet, van raktára és készlete, ám nyugalmi állapotba került, arra ébredhet, hogy jön egy másik vállalkozás, amelynek semmije nincs, ám erőteljesebb online jelenléttel elveszi a piacot.

Egyes vállalkozók idegenkedését az online jelenléttől megerősítette Bihari Béla, a székelyföldi informatikai vállalkozókat tömörítő IT Plusz klaszter elnöke is, aki azt tapasztalta, sokan visszatáncolnak, amikor kiderül, hogy nem elég egy honlapot készíteni, le kell foglalni a névtartományt, komoly elektronikus levelezőcímet létrehozni, ki kell alakítani a cégidentitást, a logót, brandinget, dizájnt. A céges honlapot működtetni kell, feltölteni rá a terméket, kiszállítással integrálni, behelyezni eladási platformok alá, és a könyvelési programot összeszinkronizálni a készlettel.

A cikk folytatását itt olvashatja: hirmondo.ro