Hivatalosan is kezdetét vette a „Vállalkozz Erdélyben” program

2018. március. 28

Hivatalosan is kezdetét vette a „Vállalkozz Erdélyben” program, amelynek nyitórendezvényére március 27-én került sor a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székhelyén.

Edler András-György, a Kovászna megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke házigazdaként és partnerként is köszöntötte a több mint 70 résztvevőt, majd röviden bemutatta a partnereket, illetve a pályázat nyújtotta lehetőségeket.

A projektet a Román Kereskedelmi és Iparkamara, partnerségben a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, illetve az OTP csoportba tartozó OTP Consulting Románia KFT-vel bonyolítja le és, amint azt az elnök úr kihangsúlyozta, elsődleges célja az, hogy az érdekelteknek, ingyenes tanfolyamok keretében, lehetőséget teremtsen a vállalkozói alapismeretek elsajátítására, de ugyanakkor lehetőséget biztosít arra is, hogy a tanfolyamok keretében kidolgozott legsikeresebb üzleti tervek kivitelezésére az érdekeltek vissza nem térítendő támogatást kaphassanak.

Bevezetőjében az elnök úr röviden válaszolni próbált arra, hogy miért érdemes a kamarák, illetve az OTP Consulting által alkotott konzorcium pályázatára feliratkozni olyan körülmények között, hogy a Központi Régióban legalább 50 hasonló pályázat van. Ezzel kapcsolatosan az elnök úr elmondta, hogy a konzorciumban jelen levő kereskedelmi kamarák elsődleges feladata az üzleti élet szereplőinek a képviselete, tehát elég egyértelmű, hogy első kézből ismerik a vállalkozások minden ágát-bogát, a buktatókat, amelyeket természetesen a pályázóknak is próbálnak majd átadni. Ugyanakkor, a konzorcium másik partnere, az OTP Consulting Románia már több mind 10 éve üzleti tervek elkészítésével és Európai Uniós alapok lehívásával foglalkozik, azaz pontosan azzal, ami a pályázat egyik kulcseleme.

Cristina Ionescu, az Országos Kereskedelmi és Iparkamara Stratégiai, Politikai és Programok részlegének az igazgatója, is jelen volt az eseményen. Minden jelenlevőt arra buzdított, hogy merjenek vállalkozni, véleménye szerint az a legfontosabb, hogy legyenek álmaink és merjük azokat megvalósítani. Nagyon lényeges, hogy legyünk ambíciósak, hiszen csak így lehetünk sikeresek és így tudjuk a kitűzött céljainkat elérni.

Olti Ágoston, az OTP Consulting vezérigazgatója, beszédében elmondta, hogy miért érdemes erre a projektre pályázni és miben tér el a többi támogatástól. A „Vállalkozz Erdélyben” projekt keretén belül vállalkozói ismereteket lehet elsajátítani a képzések alatt, a mentorok segítenek elkészíteni az üzleti terveket, ugyanakkor minden sikeres pályázóval együttműködnek a cég megalapítása után, segítve továbbra is a fejlődésüket. Mindezek mellett fontosnak tartotta kiemelni, hogy az OTP megfelelő és kellő tapasztalattal rendelkezik efféle projektek területén, ugyanis már több ilyen jellegű pályázatot bonyolított le sikeresen.

A továbbiakban Miklós István projektmenedzser ismertette a program legfontosabb tudnivalóit. A projekt keretében 740 személy vállalkozási készségeit fejlesztjük, valamint a legjobb 89 üzleti terv kidolgozóját egyenként 34.200 euró támogatásban részesítjük.

Bővebb információk a www.antreprenortransilvania.ro honlapon találhatók, ugyan itt tud jelentkezni minden érdeklődő is.

A programnak van hivatalos kabalafigurája is, ő nem más mint Béla a béka, a program logójában szereplő űrhajó pilótája.

 

2018. március 28