Háromszéki átlagbér versus minimálbér (aktuális téma)

2021. augusztus. 03

A napokban több helyen is megjelent a hír, miszerint a háromszékiek háromnegyede minimálbért keres (pl. itt: Maszol.ro portálról). Ez véleményünk szerint nem helyes információ. Alább leírjuk, hogy miért.

 

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara nyilvántartása szerint a Kovászna megyei cégek (tehát nem számítódnak ide: az egyéni vállalkozások, illetve azok a cégek amelyneknek nincs a megyében a székhelyük és szintén nem számítódnak ide az intézmények) 2020-ban 26.018 alkalmazottat foglalkoztattak. 

Összesen 3125 olyan cég van, amelynek van legalább 1 alkalmazottja. Ezekből:

  • 1727 cég esetében (55%) az átlagbér nagyobb mint a minimálbér. Az össz foglakoztatottak száma ezeknél a cégeknél 21.167 személy (82%).
  • 487 cég esetében (16%) az átlagbér nagyobb mint a minimálbér másfélszerese. Az össz foglalkoztatottak száma ezeknél a cégeknél 11.302 személy (44%).

Nincs hozzáférésünk a Kelemen igazgató úr által használt adatbázishoz (ő volt az aki a háromszéki alacsony fizetések témáját felröppentette) , azt viszont a fenti adatok tükrében nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy a háromszéki cégeknél dolgozó emberek legalább 44%-a biztos, hogy az átlagbér fölött keres. Ezért egyébként nagy gratula a háromszéki vállalkozóknak! 

Ha a fentiekhez még hozzászámítjuk a Háromszéken jelenlevő és alkalmazottakat foglalkoztató pénzügyi intézményeket, önkormányzatokat, nagyobb üzletláncokat, ahol a fizetések biztosan az átlagbér fölött vannak, akkor határozottan ki lehet jelenteni, hogy a háromszékiek legalább fele biztosan az átlagbér fölött keres!