Elsők közt Romániából a Horizont 2020-as nyertes kutatási projektekben

2019. június. 06

A 2019-es év elején startoló FeatureCloud (www.featurecloud.eu) kutatási projekt, egy mesterséges intelligencia (MI) platform, amelynek célja a betegek, az orvosok és a kutatók segítése. Magában foglalja a felhő alapú architektúrát, adatvédelmet megőrző egyesített gépi tanulást, mesterséges intelligencia algoritmusokat és a blokklánc technológiát.

Az öt évet tartó projektben, amelynek össz költségvetése 4,5 millió euró, nyugat Európa öt legnevesebb egyetemének, bioinformatika tanszékei vesznek részt, két kutatási központtal és egyedüliként Romániából a Gnome Design Kft-vel.

A konzorcium tagjai: Technische Universität München (www.tum.de), Medical Universitz of Graz (www.medunigraz.at), Philipps-Universität Marburg (www.uni-marburg.de), University of Southern Denmark (www.sdu.dk), Maastricht University (www.maastrichtuniversity.nl/), SBA Research (www.sba-research.org), Research institute (www.researchinstitute.at), Concentris (www.concentris.de) és Gnome Design (www.gnd.ro)

A projektben a Gnome Design Kft. felelős a platform architektúrájáért, az alkalmazásokat tömörítő felhő alapú rendszer fejlesztéséért valamint az MI-ket irányító koordinációs modulok kidolgozásáért. Egy Privacy-by-design-and-architecture innovatív megközelítést használunk, ezzel is jelentősen növelve a kiber biztonságot a kórházakban lokálisan tárolt betegadatok adatbányászatában és a MI-k tanításában.

Kép forrása: https://featurecloud.eu