Sokan látogatnak Háromszékre

2018. november. 15

Egyre több látogatót vonz Háromszék. Az első félév statisztikái 2300-zal több turistát jegyeznek, mint tavaly. Ebben az időszakban közel 47 400 idelátogató kereste fel megyénket – derült ki a megyei kereskedelmi kamara szakosztálya által készített felmérésből. Év végéig további bővülést jósolnak az ágazatban tevékenykedő szakemberek, akik szerint a vidéki panzióknál 41 százalékos növekedést jegyeztek idén. Az év elején megnyitott sepsiszentgyörgyi turisztikai információs irodában – ahol eddig közel ezeren fordultak meg, s ahová nyár derekán tértek be a legtöbben – azt vettük számba, hogy mit találnak vonzónak, mi iránt érdeklődnek a vendégek.

Ősz Bálványoson – természeti látványosságaink, hagyományaink is vonzzák a turistákat. Albert Levente felvétele

A határon túli turistákat jobbára a múzeumok, természeti látványosságok és a városban zajló események érdeklik, míg az ország más régióiból vagy a fővárosból érkezők inkább a hagyományaink iránt érdeklődnek – összegzett érdeklődésünkre Baló Ildikó, az információs iroda munkatársa. Főként egyéni látogatók, határon túlról érkező csoportok térnek be hozzájuk ajánlatokért. Volt már ázsiai, amerikai és Ausztráliából érkező vendégük is, de Finnországból, Norvégiából, Hollandiából, a Benelux-államokból és más európai országokból ide látogató turistákat is útba igazítottak. Míg a fiatalok szórakozási lehetőségekről, fesztiválokról érdeklődnek, a többi korosztály a múzeumok, különféle gyűjtemények mellett a természeti látványosságokra kérdez rá. Továbbra is sokan kíváncsiak a Szent Anna-tóra, de vonzónak bizonyult a kúriák földje hívószó alá rendezett információs kínálatuk is – mondta Baló Ildikó. Igény mutatkozik a szervezett, helyi utazásokra is, ám ezt a piaci rést még nem sikerült szolgáltatásokkal lefedni. Különleges kéréssel is fordultak már az információs irodához: egy Ukrajnából érkező fiatalember, aki Szerbiáig gyalogolt a hegyek mentén, kijelöletlen turistaösvényekről érdeklődött.

Egyre több vendég érkezik Sepsiszentgyörgyre Brassóból és környékéről, olyan látogató, akik munka okán, üzleti úton vagy képzésen tartózkodik a szomszédos megyében, a délutánokat azonban máshol töltené.

Baló Ildikó szerint ők rendszerint nem erdélyi származásúak, így főként a helyi sajátosságokat keresik: van, aki kürtőskalácsot, hagyományos házi kenyeret kóstolna, másokat a csernátoni falumúzeumba és a Székely Nemzeti Múzeumba, Kovásznára és környékére irányítanak, ahol ásványvizet kóstolhatnak, vagy felkereshetik a Tündérvölgyet is.

László Endre, a megyei kereskedelmi- és iparkamara turizmusért felelő alelnöke szerint 2017-ben 181 484, ebben az évben pedig ez idáig 174 530 vendégéjszakát jegyeztek megyénkben. A térségünket felkereső turisták száma tavaly elérte a százezret, ám a szálláshelyek tekintetében elengedhetetlennek látja a további fejlesztéseket. Az egyre növekvő igény kielégítésére a kínálat további bővítésére van szükség. Mint arról korábban beszámoltunk, a szaktárcánál 188 háromszéki szálláshelyet jegyeztek be – ezek összesen 2853 szobával, illetve közel 6400 ággyal rendelkeznek.

Forrás: 3szek.ro