Vidombáki repülőtér - Mikor landolhatunk?

2018. június. 19

Leghamarabb 2021 első felében lehet működőképes a vidombáki repülőtér. Legalábbis ezt vetítette előre Tóásó Imelda, Brassó Megye Tanácsának alelnöke egy sepsiszentgyörgyi konferencián.

Tóásó Imelda: a közbeszerzési eljárás tart a legtöbb ideig. A szerző felvétele

Mint ismeretes, a sorozatos kudarcok után a Brassó megyei önkormányzat év elején úgy döntött, hogy saját hatáskörében építi meg a vidombáki repülőteret. Az eddig elvégzett munkálatok összesen 24 millió eurót emésztettek fel, nemrég a megyei tanács 155 millió lejes hitelkeret igénybevételéről döntött. Kovászna Megye Tanácsa és Sepsiszentgyörgy önkormányzata 3–3 millió euróval szállt be az építkezésbe.

Az alelnök ismertetése szerint nagy az esély arra, hogy az építkezések 2020 végéig befejeződnek. A legtöbb bizonytalanságot immár nem a finanszírozás, hanem a közbeszerzések rendszere okozza, a napokban zárul le (ha az eredményt meg nem fellebbezik az elkövetkező tíz napban) egy több mint kilenc hónapos eljárás, amely a második szakasz megépítésére vonatkozik. Jellemző, hogy maga az építkezés csupán négy hónapot vesz majd igénybe. De ez csak egy a határidők betartását akadályozó tényezők közül, hiszen egy sor olyan, szakhatóságtól függő engedély megszerzése szükséges, amely a repülőtér működéséhez elengedhetetlen: a légi irányítás rendszerétől kezdve a vámhivatalig. Ugyanakkor a légitársaságok tekintetében is szükséges az előzetes egyeztetés, az alelnök szerint az első időszakban leginkább a fapados járatokat működtető társaságok lesznek túlsúlyban, de nem hanyagolják el az áruszállítást sem.

A legtöbb nehézség egyébként abból adódik, hogy ötven éve zöldmezős beruházásként nem épült Romániában repülőtér.

Becslések szerint – amelybe például azt is beleszámították, hogy Háromszék lakosságának potenciálisan mintegy fele veszi majd igénybe a repülőtér szolgáltatásait, illetve a repülőtér a mintegy 120 kilométeres körzetben lakók számára lesz vonzó – tíz év alatt érik el az egymilliós forgalmat (jelenleg évente mintegy 16 millió utast szolgálnak ki a hazai repülőterek, ebből tízmilliót a fővárosi légi kikötő, az utóbbi tíz évben viszont megnyolcszorozódott a hazai repterek utasforgalma). Ugyanakkor számítanak arra, hogy a megyei GDP-növekedés, a turizmus fejlődése (Brassó megyébe például tavaly közel 1,2 millió turista érkezett) pozitívan befolyásolja majd a reptér forgalmát.

Forrás: 3szek.ro