El kezdődtek az ingyenes vállalkozói tanfolyamok, minek következtében 34 200 eurós támogatást lehet nyerni

2018. július. 14

06.07.2018: A szabadságok időszakának első havában, sokan azt választották, hogy részt vegyenek a "Vállalkozz Erdélyben" projektben és hogy tanuljanak a Vállalkozói képzés első csoportjaiban, amelyeket a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál szerveztünk meg. A 40 órás vállalkozó tanfolyamokat (22 óra elmélet + 18 óra gyakorlat), a hét két időszakában szerveztük meg, ami mindenkinek meg felelhet. A tanfolyamok interaktívak és a résztvevők ötleteire alapuló üzleti terv elkészítésére összpontosulnak.

1. csoport

A 21 fős csoportnak a következő a programja

A hallgatók listája

Előadó: prof. Fülöp Árpád Zoltán, a csíkszeredai Sapientia Egyetem tanársegédje 

 

2. csoport

A 26 fős csoport programja

A résztvevők listája

Előadó: Fitz Antal, leadership coach

 

A jelentkezési dokumentumok kitöltésével és egy néhány dokumentum letételével lehet jelentkezni az ingyenes vállalkozói képzésre. Ezen az oldalon meg ismerheti a további részleteket. Választani tud, hogy melyik csoportba (hétvégén vagy hétközben) szeretne járni. Ha legalább 21 fős csoport gyűlt össze, akkor a Központi Régió bármelyik városában tudunk szervezni.

 

MÉG LEHET JELENTKEZNI A PÁLYÁZATBA!

A TANFOLYAMOKRA VALÓ JELENTKEZÉSÉRT VEGYE FEL A KAPCSOLATOT VELÜNK!

A tanfolyamokra lehet jelentkezni, ha minden okiratot be tetszett már nyújtani. Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Sepsiszentgyörgy, Olt utca 17., tel. 0755-085 840, 0755-085 842, 0755-085 839 email: ccicov@ccicov.com

 

Sepsiszentgyörgyön, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székhelyén egy újabb hétközbeni csoport indult. Előadó Tánczos Levente-József, a Modern Üzleti Tudományok Főiskolája tanársegéde

 

Ugyancsak Sepsiszentgyörgyön, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál egy hétvégi csoport is indul. Előadó Mihai Căprioară, a bákoi „George Bacovia” Egyetem tanára 

 

Kézdivásárhelyt is indítunk egy hétvégi csoportot az Inkubátorházban. Előadó Fitz Antal, leadership coach

 

Egy újabb hétközbeni csoport fog indulni Sepsiszentgyörgyön, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál

 

 

A csapat vallomásai

Miklós István – Projektmenedzser, Romániai Kereskedelmi és Iparkamara

Ha régóta álmodik egy saját vállalkozás után, akkor a legjobb helyen van! A projekt, amiről ebben a bemutatóban olvashat, egy kiváló lehetőség azoknak, akiknek egyelőre nem volt bátorságuk és/vagy anyagi forrásai egy új vállalkozás elkezdésére, hogy vállalkozók / saját maguk főnökei legyenek. A pályázatunk 3 éves futamideje során egy összetett megoldást nyújt Önnek, ingyenes vállalkozói képzéstől, szakmai tanácsadáson és tapasztalatcserén keresztül, vissza nem térítendő támogatást a vállalkozás beindításáért és tanácsadást a működés első időszakában és sok más egyebet.

Várjuk Önt, hogy közösen kezdjük az Ön sikertörténetét!

 

Olti Ágoston – CEO, OTP Consulting Románia Kft

A mi cégünknek volt már egy hasonló projektje 2015-ben, amikor 40 vállalkozás születésének voltunk a tanúi, amit 40 ambiciózus vállalkozó hozott létre, és akiknek tanácsadást és támogatást nyújtottunk. Közel három évvel a projekt befejezése után büszkén mondhatjuk, hogy ezek a vállalkozások jól teljesítenek a piacon, és a vállalkozók örvendenek, hogy egy ilyen projekten keresztül hozták létre az üzleti tevékenységüket. Ezen tapasztalatok alapján, valamint a jelenlegi projektben dolgozó szakemberek csapatának köszönhetően, erőteljesen ösztönözzük Önt arra, hogy csatlakozzon ehhez a sikeres csapathoz, és valósítsa meg álmait velünk!

 

Császár Miklós - a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara projekt koordinátora

Bár az ország legkisebb megyéjének kereskedelmi kamarája vagyunk, innovatívak és kitartóak vagyunk a háromszéki és a Közép Régió üzleti közösségeinek valódi támogatásában. Így a közelmúltban fejeztük be a PRE-SOLVE projektet, amely egy európai szintű projekt volt, amelynek segítségével könnyen használható eszközöket fejlesztettünk ki a nehéz helyzetben lévő vállalkozók számára, vagy a tevékenységük hatékonyabbá tételére. Ez az új projekt meghívja Önt, hogy vegyen részt az ingyenes és gyors vállalkozói képzésen, és lépjen be a versenybe, hogy vállalkozói ötleteit akár 34.200 euróval is finanszírozhassuk. Ez egy kivételes finanszírozás, ha összehasonlítjuk más finanszírozási megoldásokkal anélkül, hogy saját hozzájárulást vagy garanciát kellene vállaljanak. Ugyanakkor nem kell előzetesen megnyitania az új vállalkozást, vagy nem kell olyan terméket vásárolnia, amelyet a utólag számol el a finanszírozás megszerzéséért. Sok sikert kívánunk Önnek a tanulásban és a vállalkozás beindításában!

 

A projektről

A Vállalkozz Erdélyben! projektet az Európai Szociális Alap, a Humán Erőforrás Operációs Program 2014-2020 támogat és a második legnagyobb projekt a Központi Régióban.

A pályázatot a Romániai Kereskedelmi és Iparkamara, partnerségben a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával és OTP Consulting Románia Kft-vel, ami az OTP csoport tanácsadó cége.

A pályázat olyan személyeknek szól akiknek lakcímük vagy tartózkodási helyük a Központi Régióban  van, és akik mezőgazdaságtól eltérő tevékenységű vállalkozást szeretnének nyítni városi környezetben.

Ez tulajdonképpen egy összetett vállalkozás-fejlesztő program, ami kiváló megoldás azoknak, akik idáig csak szerettek volna vállalkozni, szakmai és pénzügyi támogatást nyújtva a leendő vállalkozóknak.

Az első lépés ebben a projektben a célcsoportba való beiratkozás, amit az ingyenes vállalkozói képzés elvégzése követ, ami után az üzleti tervek versenye és mentorátus követ, majd végezetül a támogatás odaitélése a 89 sikeres vállalkozásnak.

 

A projekt 2018.01.12-én kezdődött és 36 hónapot tart.

A projekt fő célkitűzése a vállalkozói kezdeményezések beruházásainak támogatása a Központi Régióban, minek célja az üzleti szféra és a foglalkoztatottság fejlesztése regionális szinten.

A projekt teljes költségvetése 21.884.509,68 lej, ami magába foglalja a 89 egyenkénti legtöbb 34.200 eurós minimis támogatást is.

A pályázat célcsoportja 740 fő, amiből legalább 290 inaktív személy kell legyen, ehhez hozzáadódik a 150 diák, és legalább 300 alkalmazott (a munkavállalók és vállalkozók). Ezen kategóriákra összesen legalább 222 nő vesz részt a projektben.

 

A várt eredmények:

 • Egy online és offline információs kampány;
 • 6 reklámozó esemény megyei szinten és 6 célcsoport kiválasztási és toborzó eseménysorozat;
 • Youtube és LinkedIn csatorna, Facebook oldal, blog, honlap ami a leendő vállalkozókat informálhatja - 740 kiválasztott személy a projekt célcsoportjának, amiből a régió minden megyéjében legalább 21 fő;
 • Egy vállalkozói képzés megszervezése 740 fő számára, körülbelül 36 csoportnak és 740 ANC által kiadott ANC oklevél;
 • Legalább 89 finanszírozásra kiválasztott üzleti terv, amit az üzleti tervek versenyén választanak ki (legalább 2 nyertes üzleti terv minden megyében és legkevesebb 15 nő támogatott vállalkozó, bele értve az inaktívakat is) és 89 odaítélt támogatás;
 • 89 gyakorlat megszervezése és kivitelezése;
 • Tanácsadás és mentorátus a 89 vállalkozónak;
 • 178 munkahely teremtése és megtartása;
 • 3 társadalmi innovációs hub megalakítása és létrehozása (regionális központok a vállalkozók támogatására);
 • 1 tanulmány a vállalkozói közösségről, a lehetséges hálózatokról, tendenciákról, fejleményekről, társadalmi hatásairól stb, 500 példányban kinyomtatva.

 

A projekt fázisai

1. Iratkozás

A projektnek ezen fázisában az érdeklődő személyek tájékoztatva lesznek a projektről és ennek előnyeiről, ami után az érdekeltek az eligibilitási kritériumok alapján lesznek kiválasztva és regisztrálva.

2. Vállalkozóképzés

A célcsoportba iratkozottak ingyenes vállalkozói tanfolyamon lesznek kiképezve, amit a megyék főbb városaiban szervezünk. A tanfolyam időtartama 40 órás, 22 óra elmélet és 18 óra gyakorlat, majd a diákok a záróvizsgát követően az Oktatásügyi Minisztérium oklevelét szerzik meg. A tanfolyam 5 vagy 10 napot tart, rugalmas programmal, ami a résztvevők igényeihez alkalmazkodik.

A tanfolyamon résztvevő egyének hasznos alapismereteket szerezhetnek, amik elengedhetetlenek egy új vállalkozás sikeres elkezdéséhez és meg tanulják az üzleti tervek helyes kitöltését.

3. Az üzleti tervek versenye

Egy szakmai zsűri fogja a versenyben résztvevő 740 üzleti terveket elemezni és kiválasztják ezek közül a legjobb 89-et, majd ezt követően a nyertesek az önrész nélküli legtöbb 34.200 euró értékű támogatást fogják megszerezni.

4. Gyakorlati időszak és mentorátus

A 89 kiválasztott vállalkozás egy 40 órás gyakorlaton vesz részt, személyes mentorokkal, a kiválasztott tevékenységben működő sikeres vállalkozások segítségével. Ezek segíthetnek a leendő vállalkozóknak hogy a későbbi vállalkozásnak szükséges tapasztalatokat nyerjenek és olyan tanácsokat nyerhetnek ami segíthet a sikeres vállalkozás megvalósításban.

Ugyancsak ebben az időszakban, a vállalkozók tanácsadásban és mentorátusban vesznek részt a projekt tapasztalt szakembereivel közösen.

5. A vállalkozás alapítása és a minimis típusú támogatás odaitélése

A korábbi fázisokat követően a vállalkozások megalapítják vállalkozásaikat és velünk megkötik a finanszírozási szerződéseket, amit követően, a legrövidebb idő alatt, meg kapják a szerződött támogatás legtöbb 75%-át. Majd ha az első 12 hónap alatt bevételeikkel elérik a támogatás első hányadának 30%-át, akkor meg fogják szerezni a támogatás maradék 25%-át. A szerződéstől számított leghamarább 6 hónap alatt két munkahelyet teremtenek, amit legalább 18 hónapig tartanak meg.

6. Az új vállalkozások támogatása

A pályázatban megalapított 3 szociális innovációs HUB-on keresztül, elősegítik a 89 vállalkozás közötti együttműködést, mi által kereskedelmi kapcsolatok és partnerségek alakulhatnak ki. A projekt eredmények megsokszorozására több reklám és tanácsadási tevékenység lesz nyújtva a többi régió beli vállalkozásnak.

 

Ki vehet részt a projektben?

A célcsoportot fizikai személyek (inaktív személyek, beleértve a diákokat és a munkanélkülieket, akik munkahely teremtés végett vállalkoznak) alkotják és akik egyszerre teljesítik a következő feltételeket:

 1. egy nem-mezőgazdaság tevékenységű vállalkozást szándékoznak városon indítani;
 2. lakcímük vagy tartózkodásuk van falun és városon, a Központi Régióban, azaz Kovászna, Hargita, Maros, Szeben, Fejér vagy Brassó megyékben;
 3. 18 és 64 év közöttiek. Nem vehetnek részt a NEETs fiatalok, akik 16-24 évesek, akik nem alkalmazottak és akik nem tanulnak;
 4. nem iratkoztak be és nem vesznek részt más hasonló projektben;
 5. nem élveztek hasonló tevékenységért nemzeti/uniós támogatást;
 6. a következő kategóriákhoz tartoznak:
  1. alkalmazottak
  2. inaktív személyek (diákok, háziasszonyok, stb)
  3. a független tevékenységet folytató személyek (egyéni vállalkozók - "persoană fizică autorizată", egyéni vállalkozások - "întreprindere individuală" tulajdonosai, családi vállalkozások - "întreprinderi familiale" tagjai)

 

A projekt nyújtotta előnyök

 • Egy összetett megoldás a vállalkozás elindítására, ami tartalmazza a szakmai támogatást, képzést és a vissza nem térítendő támogatást;
 • Iratkozás közvetlenül a partnerség tagjainál;
 • A vállalkozások alapítása a támogatás odaitélése után, azaz csak a biztosra megy!
 • Ingyenes részvétel a projekt bármelyik fázisában.

 

Hasonló projektek tapasztalatai

OTP ANTREPRENOR – Sikeres üzleti ötletek és a vállalkozói kedv fejlesztése a Bukarest-Ilfov és Sud-Vest Oltenia Régiókban – (2015 február 8 – december 8 között)

 • A támogató: POSDRU 2007-2013
 • Partner: a bukaresti Politechnika Egyetem
 • Költségvetése: 5 580 988 lej

Eredmények:

 • 400 képzett személy, ebből 260 diák;
 • 40 létrehozott vállalkozás, 17 vállalkozó diák volt;
 • több mint 80 munkahely jött létre fiataloknak;
 • 24 esemény;
 • 66 szakember bevonásával;

 

Sikertörténetek

 

Jelentkezés

Jelentkezésért vegyék fel a kapcsolatot a szakembereinkkel:

Brassó és Kovászna megyékben: Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Sepsiszentgyörgy, Olt utca 17. tel. 0755-085 840, 0755-085 842, 0755-085 839 e-mail: ccicov@ccicov.com

Hargita, Szeben, Maros és Fejér: OTP Consulting

 

 

MÉG LEHET JELENTKEZNI A PÁLYÁZATBA!

A TANFOLYAMOKRA VALÓ JELENTKEZÉSÉRT VEGYE FEL A KAPCSOLATOT VELÜNK!

 

A pályázat neve: Antreprenoriat sustenabil în Regiunea Centru ID POCU/82/3/7/105328

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.