Szakoktatás kreatív módon

2018. október. 18

Kötelező tananyagon kívüli, készségfejlesztő gyakorlati oktatást indít a sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szakközépiskola a mechanika, elektronika és autószerelés területén, amelyet az említett szakágazatokban működő helyi cégekkel közösen valósít meg a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által elnyert egymillió lejes uniós támogatásból. Az együttműködő partnereket a program részleteiről kérdeztük.

Ebben az épületben hozzák létre a kreatív műhelyt. Albert Levente felvétele

A cél az, hogy a szakiskolás diákok ne tananyagként tekintsenek az általuk választott szakmára, hanem megszeressék a fémmegmunkálást, az autószerelést, lehetőségük legyen kreatívan hozzájárulni egy végtermék elkészítéséhez – hangsúlyozza a Puskás Tivadar Szakközépiskola igazgatója.

Demeter Dávid szerint szemléletváltásra van szükség a gyakorlati szakoktatásban, és az a kiegészítő képzés, amelyet a szóban forgó programban kínálnak, jó alkalom, hogy a megszokotthoz képest más módszereket is kipróbáljanak. Az iskola Gyár utcai épületében egy kreatív műhelyt rendeznek be, ahol a diákok gyakorlati órákon vehetnek részt az iskola és a partnercégek mestereinek, mérnökeinek irányításával. Az elméleti iskolában, aki szeret énekelni, az kórusra jár, a szakiskolában ez a kreatív gyakorlat jelenti majd a választott szabadidős tevékenységet – véli az igazgató.

A tizenkét hónapos futamidejű projektben az iskolát a Puskás Tivadar Műszaki-Tudományos Alapítvány képviseli, a kreatív műhely felszerelésében és az oktatásban részt vesz a Kristó Kft., az Ariadne Impex Kft. és a Sepsiszentgyörgyi Autószerelők Egyesülete. Lapunk érdeklődésére Kristó Gyula elmondta, cégüknél évek óta gyakorlatoznak diákok, de az iskolánál létesítendő új műhelyben arra is lehetőség nyílik, hogy mestereikkel közösen foglalkozzanak a tanulókkal. Szeretnének minél használhatóbb gyakorlati tudást átadni, ugyanakkor abban bíznak, hogy ezáltal szakember-utánpótlást is nevelnek saját vállalkozásuk számára – mondotta.

Egymillió lej pályázati pénzből jó minőségű alapanyagokat, technológiákat lehet megvásárolni, megfelelő szakmai feltételeket teremteni – mondta lapunk érdeklődésére Édler András, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. A kamara kedvezményesen, önrész biztosítása nélkül tudott pályázni, és olyan partnereket keresett a programhoz, akik korábban is aktívan részt vállaltak abban, hogy az iskolai szakoktatás és a diákok cégeknél végzett szakképzése minél közelebb kerüljön egymáshoz – mondotta.

A kreatív műhelyt a Gyár utcai iskolaműhelyek épületében, az egykori szövőműhely helyén kívánják berendezni, tervek szerint már október végén indulhat a képzés, amelyben csoportokra osztva százötven diáknak kínálnak lehetőséget, hogy kedvtelésből ismerkedjenek a szakma gyakorlati részleteivel, és fejlesszék készségeiket a választott területen.

Forrás: 3szek.ro