Akár 50.000 euró támogatásban is részesülhetnek a sepsiszentgyörgyi cégek

2020. október. 07

Két új "de minimis" típusú támogatási programot finanszíroz a sepsiszentgyörgyi önkormányzat. Ezek lebonyolítását a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara biztosítja. A két támogatás keretében 50.000 euró illetve 100.000 euró maximális összeget lehet igényelni. A kezdeményezés az országban egyedülálló.

 

Az első támogatás, amit "COVID 19" minimisznek neveztünk el, minden olyan sepsiszentgyörgyi székhellyel rendelkező kis és közepes vállalkozás részére elérhető akiket a koronavírus járvány hátrányosan érintett. A pályázat 3 kategoriába sorolja a pályázókat: szállásadók, vendéglők és azon cégek, akiknek a forgalma és a profitja 2020 első félévében legalább 15%-al csökkent 2019 első félévéhez képest. A támogatás 50% önrészt feltételez és utófinanszírozású. A támogatás beruházásra (állóeszközök, immateriális javak) használható, a pályázó engedélyezett tevékenységeit kell szolgálja és Sepsiszentgyörgyön kell megvalósuljon.

A szállásadók minden szoba után 500 euró támogatást igényelhetnek. Ez az összeg megkétszereződik,  amennyiben a pályázó sepsiszentgyörgyi vállalkozástól végzi a pályázat keretében eszközölt beszerzéseit. Az egy pályázó által lehívható maximális összeg 50.000 euró.

A vendéglátó egységek terület alapú támogatásban részesülnek, így minden egyes négyzetméter után (beleártve az engedélyezett teraszokat is) 50 euró támogatás hívható le. Ez az összeg ugyan úgy megkétszereződik, amennyiben a pályázó sepsiszentgyörgyi vállalkozástól végzi a pályázat keretében eszközölt beszerzéseit. Az egy pályázó által lehívható maximális összeg 10.000 euró.

A többi, sepsiszentgyörgyi székhellyel rendelkező kis és közepes vállalkozás alkalmazott alapú támogatásban részesül, így minden, 2019 december 31-én nyilvántartásban levő alkalmazott után 500 euró támogatást igényelhet. Ez az összeg ugyan úgy megkétszereződik, amennyiben a pályázó sepsiszentgyörgyi vállalkozástól végzi a pályázat keretében eszközölt beszerzéseit. Az egy pályázó által lehívható maximális összeg 50.000 euró.

Az elbírálás a pályázók 2018-as évi átlagbére szerint történik, csökkenő sorrendben. A pályázati keretösszeg 5.000.000 lej és ezt a sepsiszentgyörgyi önkormányzat saját forrásaiból biztosítja.

A pályázatok letevési határideje 2020 október 16, 14.30 óra. A pályázatokat a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székhelyén lehet letenni. Címünk: Sepsiszentgyörgy, Olt utca 17. A pályázati kiírás ITT OLVASHATÓ

 

 

A második támogatás a sepsiszentgyörgyi ipari parkban megtelepedett kis és közepes vállakozásoknak szól. A támogatás 75% önrészt feltételez és utófinanszírozású. A támogatás beruházásra felhasználható.

Az egy pályázó által lehívható maximális összeg 50.000 euró és ez megkétszereződik, amennyiben a pályázó sepsiszentgyörgyi vállalkozástól végzi a pályázat keretében eszközölt beszerzéseit.

A pályázatok letevési határideje 2020 december 18, 14.30 óra. A pályázatokat a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székhelyén lehet letenni. Címünk: Sepsiszentgyörgy, Olt utca 17. A pályázati kiírás ITT OLVASHATÓ