Romániában is törvényesítik a közösségi finanszírozást

2021. augusztus. 26

2021. augusztus 20-án, pénteken a Kovásznai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, EDLER András-György részt vett a Pénzügyminisztérium Társadalmi Párbeszéd Bizottságának ülésén, ahol megvitatták és kedvezően véleményezték a közösségi finanszírozás európai szolgáltatóiról szóló 1503/2020-as uniós rendelet végrehajtásáról szóló törvénytervezetet.

A közösségi finanszírozás (crowdfunding) egyre inkább az induló vállalkozások és kkv-k alternatív finanszírozási formájává válik, amely általában kis összegű befektetéseken alapul.

A közösségi finanszírozás a pénzügyi közvetítések egyre fontosabbá váló formája, ahol a közösségi finanszírozási szolgáltató - anélkül, hogy maga is kockázatot vállalna - a nyilvánosság számára nyitott digitális platformot működtet, hogy összekapcsolja vagy megkönnyítse a potenciális befektetők vagy hitelezők kapcsolatát a finanszírozást kereső üzleti közösséggel.

Általában véve a közösségi finanszírozás szolgáltatása háromféle szereplőt foglal magában: a projektet finanszírozásra felajánló projektfejlesztő, a javasolt projektet finanszírozó befektetők és egy közvetítő szervezet, a közösségi finanszírozás szolgáltatója, amely egy online platformon összekapcsolja a projektfejlesztőket és a befektetőket.

A crowdfunding-szolgáltatások nyújtásának célja, hogy megkönnyítse egy projekt finanszírozását azáltal, hogy nagyszámú embertől vonz tőkét, akik egy nyilvánosan hozzáférhető online információs rendszeren keresztül részben viszonylag kis összegű befektetéssel járulnak hozzá. Ily módon a crowdfunding-szolgáltatások korlátlan számú befektetői csoport számára elérhetőek, akik egyszerre kapnak befektetési ajánlatokat, és elsősorban magánszemélyektől, köztük olyanoktól is gyűjtenek forrásokat, akik nem rendelkeznek nagy pénzügyi forrásokkal.

Edler elnök úr elmondta, hogy a törvény elfogadásával a nem bankképes, azaz a hagyományos hitelekhez szükséges bürokratikus kritériumoknak nem megfelelő kisvállalkozásoknak alternatív finanszírozási forrást biztosítanak, amely segít nekik ötleteik megvalósításában. Ennek az az oka, hogy a tömegfinanszírozási rendszereknél a legfontosabb, hogy az ötlet "szimpatikus" legyen a nagyközönség számára, és a banki hitelezés hagyományos kritériumai kevésbé fontosak.