Államilag támogatott alkalmazottakat keresnek - Kérdések a szubvencióról

2018. július. 19

Háromszéken sok vállalkozó érdeklődik már a havi 2250 lejes alkalmazási támogatás iránt, hiszen végre tényleges segítséget kapnak az államtól. A vállalkozó jelentős összeget kaphat, amiből fizetést tud biztosítani, de akár járulékos költségeit is fedezni tudja. A kezdeményezés felpörgetheti a munkaerőpiacot, mivel egyes társadalmi rétegeket aktivizálhat.

A jogszabály alkalmazásához 60 napon belül meg kell jelenjen az alkalmazási módszertan, de néhány háromszéki vállalkozó már most hirdeti azokat az állásokat, amelyekre az államtól támogatást tud majd lehívni, hogy a program indulásakor legyen adatbázisukban alkalmazható munkanélküli, mutatott rá Kelemen Tibor.

A munkaerő-foglalkoztatási hivatal (AJOFM) igazgatója szerint Kovászna megyében jelenleg mint­egy 400 cég kap valamilyen szubvenciót az államtól, ezért bízik abban, hogy az eddigi 900 lejről 2250 lejre megemelt támogatási összeg többeket ösztönöz majd alkalmazásra. Háromszéken jelenleg a munkaerőhiány okoz gondot, így a vállalkozók ugyan örülnek az állami támogatás lehetőségének – mert egy évig ingyen juthatnak munkaerőhöz –, de azért aggódnak, hogy találjanak is olyan személyeket, akik dolgozni szeretnének.

Mint arról beszámoltunk, a havi 2250 lejes támogatást egy évig folyósítja az állam azoknak a munkáltatóknak, akik pályakezdő fiatalokat, tartósan munkanélkülieket, szociális segélyen élőket, gyerme­küket egyedül nevelő munkanélkülieket, 45 év feletti munkanélkülieket, öt évvel nyugdíj előtt állókat vagy fogyatékkal élőket alkalmaznak, azzal a feltétellel, hogy másfél évig fenntartják a munkaviszonyt. Kelemen Tibor abban bízik, hogy a havi 2250 lejes bér már vonzó lehet a szociális segélyből élőknek vagy tartósan munkanélküliek számára is. Véleménye szerint ez a bértámogatás valójában burkolt minimálbér-emelést is jelent, hiszen nem életszerű, hogy a cég 2250 lejt fizessen egy frissen alkalmazott szakképzetlennek, miközben ugyanannál a cégnél egy tapasztalt szakmunkás továbbra is bruttó 1900 lejes minimálbért kap, ezért az ő bérüket is meg kell majd emelniük.

Kádár Rezső, a sepsiszentgyörgyi Pro Wood faipari klaszter menedzsere szerint segédmunkásokat vagy szakképzetleneket tulajdonképpen a faiparban, az építkezésben vagy a szalagmunkát végző textil- és autóipari gyárakban tudnak használni. Gond az, hogy jelenleg „csak az nem dolgozik, aki nem akar”, vagyis nehéz lesz munkavállalót találni. Kádár Rezső szerint a kis cégeket az is megterhelheti, hogy az egy évig járó havi 2250 lejes fizetést a támogatási periódust követően még legalább fél évig ki kell termelniük, mivel kötelező fenntartaniuk a munkaviszonyt.

Téves az az értelmezés, hogy a havi 2250 lejes állami támogatást a cégnek ugyanekkora mértékű fizetésként ki kellene adnia, mutatott rá lapunk érdeklődésére Debre­czeni László. A sepsiszentgyörgyi adószakértő szerint a vonatkozó törvény arról rendelkezik, hogy a fentebb felsorolt társadalmi kategóriák alkalmazása esetén a munkaadó egy évig havi 2250 lejes támogatást kap. Az adószakértő értelmezése szerint ebből az összegből a cég adhat 1900 lejes minimálbért is, a különbözetet pedig járulékos költségei fedezésére költheti, de akár azt is megteheti, hogy ha megfelelő alkalmazottat talál, annak mondjuk 5000 lejes fizetést biztosítson, vagyis felpótolja az állami támogatást.

Forrás: Hirmondo.ro