Emlékeztető: Épületek adóköteles értékének aktualizálása 2023

2023. január. 03

Emlékeztetjük, hogy amennyiben a cég vagyonában épületek is szerepelnek, ellenőriznie kell, hogy azok értékét az adótörvénykönyv 460. cikkének (6) bekezdésében foglalt rendelkezéseknek megfelelően aktualizálták-e, azaz, hogy az utolsó értékbecslés legfeljebb 5 évvel ezelőtt készült.

Az adótörvénykönyv (227/2015. sz. törvény) 460-as cikkelyének (6). bekezdése kimondja: "Az épület adóköteles értékét 5 évente aktualizálni kell a felhatalmazott értékbecslő által az értékbecslés időpontjában hatályos ingatlanértékelési szabványoknak megfelelően készített épületértékelési jelentés alapján, amelyet a tárgyév első fizetési határidejéig kell benyújtani a helyi adóhivatalhoz. Ha az értékelési jelentést a tárgyév első fizetési határideje után nyújtják be, az a következő adóév január 1-jétől hatályos."

Ha a cég tulajdonában lévő épületeket fel kell értékelni, akkor fel kell vennie a kapcsolatot egy erre felhatalmazott értékbecslővel és az értékbecslési jelentést 2023.03.31-ig be kell nyújtania a helyi adóhivatalhoz, különben 5%-os emelt adót kell fizetnie.