Ro2AmTur - Románia-Örményország tapasztalatcsere projekt

2023. június. 22

Az Eurochambres EU4Business programjának mobilitási programja keretében elnyertünk egy harmadik támogatást (Ro2AmTur), egy szakértő (Narine Karapetyan asszonyt az IMC Armenia-tól) Örményországból való elszállítására, aki 2023. május 7. és június 6. között a turizmus területén dolgozott. A támogatás 1300 euró összegű utazási, szállás- és tartózkodási költséget fedezett, az elvégzett tevékenységekért pedig 350 eurót kap a Kovásznai Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

Kick-off Meeting

A projekt részeként online találkozót szerveztünk, amelyre négy örményországi turisztikai szakértőt hívtunk meg. Az eseményen részt vett Anahit Manasyan asszony, ICMCI-GI tanúsított gazdasági tanácsadó, PhD közgazdász, aki az örményországi turizmusról beszélt. Narine Simonyan asszony, a TDM-kel kapcsolatos tanácsadóként és az Örmény Gazdasági Minisztérium Turisztikai Bizottságában a turisztikai információs központoknak tanácsadója bemutatta a nemzeti turisztikai trendeket Örményországban, valamint az TDM-k szerepét és funkcióját az örményországi turisztikai célpontok sikerében. Syuzanna Petrosyan, a Tavush régió Turizmusfejlesztési Ügynökségének ügyvezető igazgatója és Kristine Hovsepyan, a Lori régió TDM ügyvezető igazgatója bemutatták, hogyan működik a TDM, milyen tevékenységeket végeznek, hogyan működnek együtt a gazdasági szereplőkkel és más turisztikai érdekeltekkel.

A rendezvényen László Endre úr, a Kovásznai Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, a regionális klaszter elnöke bemutatta a Turisztikai desztinációk menedzsmentjét, az új romániai jogszabályt. Deák Gyöngyvérné, a Kovászna Megyei Turizmusfejlesztési Egyesület ügyvezető igazgatója az egyesület történetéről és tevékenységéről tartott előadást. A rendezvényre meghívtuk Kulcsár László urat, a Gyergyószentmiklósi Városi Tanács tanácsosát is, aki az örmény közösség eredetéről beszélt ebben a kistérségben, de más településeken is, örmény hagyományokról, statisztikai adatokról a turizmussal kapcsolatban.


BSO-knál és cégeknél tett látogatások

 

A Ro2AmTur projekt 2023.06.15-én Miklósváron meglátogatta a Count Kalnoky's Guesthouses in Transylvania vendégházakat, a gyönyörű nyaralókat, ahol a vendégek a helyi hagyományok számos részletét élvezhetik. Az idilli hangulatot nagyon kedvelik az angol turisták, akik a szállásszolgáltatásokon kívül lovaglási, szauna- és cseber programokat, stb. is igénybe vehetnek. Ezek a vendégházak III. Károly angol király, Zalánpataki birtokával együtt működnek.

 

Vendégek voltunk a Kálnoky-kastélyban, egy 17. századi kastélyban Miklósváron, amelyet felújítottak és múzeummá alakítottak át. A látogatók egy érdekes gyűjteményt találnak itt.

 


 

Utunk Erdővidéken és Barót városán keresztül vezetett tovább. A vidék egyik fénypontja az Erdővidék Múzeumában őrzött masztodon maradványai.

 

 

 

   

 

 

 

Szintén 2023. május 15-én látogattuk meg az Erdővidéken (Olaszteleken), található gyönyörű Daniel Kastélyszállodát, amely gyönyörűen berendezett történelmi szobákban kínál szállást és a legmagasabb színvonalú wellness-élményeket. A vendégek egy válogatott konyhát is igénybe vehetnek. A vendégek további szabadidős programokat, túrázást stb. is választhatnak. .

 


 

 

 

Narine Karapetyan a Ro2AmTur projekt részeként több romániai úti célt is felkeresett. Így május 23-25. között Brassóba látogatott.

 


Brassói látogatása során részt vett a Peles-kastély, a törcsvári (Bran) és a barcarozsnyói-kastély megtekintésén.

 


 

Május 26-án a bukaresti Örmény Kulturális Központban érdekes megbeszélések zajlottak a Temesvár 2023 - Európa Kulturális Fővárosa keretében szervezett örmény rendezvényekről. Örömünkre szolgált, hogy találkozhattunk Varujan Pambuccian-nal, a Romániai Örmények Szövetségének alelnökével, aki 1996 óta parlamenti képviselő,

 


 

Május 26-29. között Bukarest több helyszínére is ellátogatott: A bukaresti örmény egyházközség, a Manuc fogadó, a román parlament, a bukaresti Stavropoleos templom, a "Dimitrie Gusti" Nemzeti Falumúzeum.
 

 


Május 28-án rövid látogatást tett a konstancai örmény templomnál.


 

Május 29-én látogatást tett a bukaresti örmény nagykövetségen, ahol érdekes megbeszéléseket folytatott a turizmus fejlesztéséről, a célpontokról és a turisztikai útvonalakról.


 


 

Május 30-31. között Nagyszebenbe, a 2007-es Európa Kulturális Fővárosába látogatott. Meglátogatta a Brukenthal Nemzeti Múzeumot, az Astra Múzeumot, az evangélikus Szent Mária székesegyházat és a Torony Múzeumot.

 


 

2023. június 5-én találkoztunk a Transilvania Tourist Service utazásszervezővel Sepsiszentgyörgyön. Érdekes beszélgetés a turizmus trendjeiről, a desztináció menedzsmentről, a területet érintő jogszabályi hírekről.

Follow us on the project's Facebook page

"Make New Business Contacts"

everyone receives a copy of attendees and chat

Március óta Grúziából, Moldovából és Örményországból érkeztek szakértők, akik minden területen gazdasági információkat szolgáltatnak.

A tevékenységet a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara nevében Császár Miklós látja el. Bármilyen részletkérdésben szívesen állunk rendelkezésükre a externe@ccicov.ro e-mail címen.