Adómentes pénzjutalmat adnának alkalmazottaiknak - Minimálbér helyett minimum órabér

2018. szeptember. 05

A Romániai Munkáltatók Szövetsége (UNPR) megreformálná a garantált bérminimum rendszerét. A hétvégi országos konferenciáján a hazai munkaadókat tömörítő szervezet több ajánlást is megfogalmazott a kormány számára, amelyet bemutattak a jelen levő Eugen Teodorovici pénzügyminiszternek és Dantes Bratunak, a Munkafelügyelőség országos vezetőjének.

A munkáltatók szövetsége megszüntetné a jelenlegi havi minimálbér rendszerét, amely helyett minimum órabér bevezetését és kötelező óraszámok meghatározását szorgalmazzák a magán- és közszférában egyaránt. Emellett bevezetnék a kötelező egyórás ebédszünetet, és kérik, hogy ösztönzésképpen adhassanak alkalmazottaiknak adómentesen havi 500 lejes pénzjutalmat. Az egész országban súlyos munkaerőhiány van, ezért az 500 lejes, adómentes juttatás segítené a vállalkozókat, hogy megtartsák meglévő munkatársaikat, és másokat munkavállalásra ösztönözzenek, véli Edler András-György. A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a kormány azzal tudná enyhíteni a munkaerőhiányt, hogy csökkentené a fizetések adóját, így a munkaadók növelhetnék a kézbe kapott béreket.

A havi minimálbérről minimális órabérre történő átállást is elfogadhatónak tartja a háromszéki vállalkozói szervezet elnöke, aki szerint a garantált bérminimum szabályozása a magánszektorban túlhaladott, hiszen a piaci verseny kellene szabályozza a fizetés szinteket. Edler úgy véli, az állami szektorban elfogadható a havi minimálbér, de ehhez szükséges lenne egy olyan rendszert bevezetni, amelyben pontosan mérhető és értékelhető a közalkalmazott hatékonysága. Rámutatott, hogy a pénzügyminiszter is elismerte, hogy megfelelő hatékonyság esetén, akár negyed ennyi alkalmazottal is működtethető lenne az államapparátus.

Forrás: Hirmondo.ro