Vendéglátóipari adóparadicsom Románia? „Őrült, aki ezután feketézik!”

2018. október. 25

Adóparadicsomi állapotot eredményez a hazai vendéglátóipar számára, hogy jövő hónaptól a jelenlegi 9 százalékról 5 százalékra csökken az áfa ebben az ágazatban. Az intézkedéstől a bevételek kifehérítését remélik, és bár a fogyasztók nem számíthatnak árcsökkenésre, várhatóan javul a szolgáltatások minősége, összegezte érdeklődésünkre Debre­czeni László.

A sepsiszentgyörgyi adószakértő szerint a novembertől életbe lépő áfacsökkentés a vendéglátóiparban maga a Kánaán, így őrültség ilyen kedvező adózási körülmények közepette is megpróbálni feketézni. Az 5 százalékos áfa a szállodákra, panziókra, vendéglőkre lesz érvényes, de hasonlóan kisebb áruforgalmi adóval számolnak a sportlétesítmények, fitnesztermek, kalandparkok, aquaparkok belépőinél is.

Akadnak kivételek is, például azok a vállalkozások, amelyek csak házhoz szállítással foglalkoznak, továbbra is 9 százalékos áfát fizetnek, viszont ha van egy helyiségük, ahol helyben is lehet fogyasztani, akkor már dolgozhatnak 5 százalékos adókulccsal. Debreczeni rámutatott: ebben az ágazatban a novembertől 5 százalékra csökkentett áfa mellett a cégnek, amelynek éves forgalma nem haladja meg az egymillió eurót, mikrovállalkozásként 1 százalékos forgalmi adót kell befizetnie az államkasszába, továbbá 5 százalékos osztalékadóval kiveheti a cég nyereségét. Mindezt összevetve alacsonyak lesznek az adóterhek.

A sepsiszentgyörgyi adószakértő ugyanakkor úgy véli, mindez nem fog árcsökkenést eredményezni, hiszen erre vonatkozóan nincs törvényes kötelezettség, az árakat a piac szabályozza, és nem csökkentek az árak akkor sem, amikor 19 százalékról 9 százalékra mérsékelték az áfát. Az ágazat kifehérítése mellett a fogyasztók nyeresége az lehet, hogy hosszú távon javul a vendéglátóipari szolgáltatások minősége. Ha ugyanis az adócsökkentéssel megnő a vállalkozók nyeresége, akkor várhatóan visszafektetnek cégeikbe a szolgáltatásaik minőségének növelése, alkalmazottaik számának növelése érdekében, és ösztönzi a befektetéseket is. Az alacsonyabb áfára való átállás nem bonyolítja a vállalkozók és könyvelők dolgát, mindössze október végén felleltározzák a készleteket, és a meglévőkre átállítják az áfakulcsot.

Forrás: Hirmondo.ro