Adónaptár 2019-re

2019. január. 16

A hazai adózási rendszerbe tavaly bevezetett egységes adóbevallási nyilatkozat lényegesen egyszerűsítette a magánszemélyek adózási rendjét, viszont néhány határidőt érdemes észbe tartani ahhoz, hogy adókedvezményben részesülhessünk, vagy elkerüljük a késlekedését kiszabható büntetőkamatot.

Első fontos határidő március 15-e, ameddig a magánszemélyeknek az adóhatósághoz (ANAF) be kell nyújtaniuk a 212-es számmal jelölt egységes adóbevallási nyilatkozatot. A papíron és online leadható formanyomtatványt azon magánszemélyeknek kell kitölteniük, akik munkakönyves állásuk mellett egyéb forrásból is szert tesznek bevételekre, így például ingatlan vagy terület bérbeadásból, mezőgazdaságból, szerzői jogdíjból vagy egyéb független tevékenységből. Tudni kell ugyanakkor, hogy az egységes adóbevallási nyilatkozat leadása csak azok számára kötelező, akik tavaly bruttó 22.800 lejnél nagyobb bevételre tettek szert munkakönyves állásuk mellett, viszont arról nyilatkozniuk kell, hogy a többletbevételük után akarnak-e vagy sem társadalombiztosítási járulékokat fizetni.

Akiknek a tavaly leadott nyilatkozatuk alapján adót kell fizetniük, és a teljes összeget kifizetik márciusban, azok 10 százalékos kedvezményt kaphatnak az egészségbiztosítási járulékból a 2014–2017-es periódusra. Az adó befizetésének határideje egyébként június 10-e, de a kedvezmény csak márciusig jár.

Fontos adózási határidő lesz március 31-e, ameddig be kell fizetni a helyi adók első részét. Aki eddig a határidőig az önkormányzatok adóhivatalaiban befizeti a teljes évi ingatlan-, terület- és járműadót, 9-10 százalékos kedvezményben részesül. A helyi adókat két részletben lehet befizetni, a második részletet majd szeptember 30-ig. Aki eddig a határidőig nem tesz eleget kötelezettségének, késedelmi és büntetőkamatot is fog fizetni. Ezeket minden napra számolják, így a késedelmi kamat naponta a tartozás összegének 0,3 százaléka, a büntetőkamat pedig napi 0,01 százalék.

Forrás: Hirmondo.ro