Figyeljünk oda a 200 lejes adómentes béremelésre, vannak buktatói!

2022. május. 19

 

A kormány a tegnap elfogadta azt a rendelkezést (OUG 67/2022, megjelent a 494/2022-es Hivatalos Közlönyben), miszerint a minimálbéren levő alkalmazottak fizetését meg lehet emelni 200 lejjel, anélkül, hogy az emelés után adót vagy járulékokat kellene fizetni. Az intézkedés így elsőre jól hangzik, de jó néhány buktatót is rejt magában.

Figyelem, az emelést csak a minimálbéren levők számára lehet eszközölni és az emelés mértéke pontosan 200 lej kell legyen. Ami azt jelenti, hogy a jelenleg 2.550 lej bruttó fizetést kereső alkalmazott bérét meg lehet emelni 2.750 lejre úgy, hogy továbbra is csak a 2.550 lej után járó adókat és járulékokat kell befizetni. 

A buktatók:
Az első és talán a legfontosabb az, hogy ez a rendelkezés csak egy meghatározott időre, azaz az év végéig biztosítja az adómentességet. Utána a megemelt bér után rendesen kell adózni. Tehát az a vállalkozó, aki emelést eszközöl, vegye figyelembe, hogy az adómentesség csak az év végéig tart. És azt is tartsa szem előtt, hogy ha közben akár 1 lejjel is emeli az adott alkalmazott fizetését, akkor az adómentességet elveszíti.

A második és talán szintén hasonlóan fontos buktató az, hogy az így eszközölt emelés felborítja a bérezések szintjét, hiszen az aki idáig minimálbéren volt és megkapja a 200 lejes emelést, az többet fog keresni mint az az alkalmazott aki jelen pillanatban a minibálbérnél 200 lejjel többet keres. Ez automatikusan azt fogja eredményezni, hogy ennek az alkalmazottnak is fizetésemelést kell eszközölni!

A jogszabály itt olvasható.