Ők a legeredményesebb háromszéki vállalkozók - Jól teljesítettek a cégek

2018. szeptember. 20

Eredményesebbek lettek a háromszéki cégek, nőtt a vállalkozói kedv is, viszont súlyos a munkaerőhiány, derült ki a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2017-re vonatkozó elemzéséből. Az elmúlt évi pénzügyi mérlegek alapján tavaly 4806 cég tevékenykedett Háromszéken, ez 233-mal több mint egy évvel korábban, vagyis nőtt a vállalkozói kedv. A 4806 cég üzleti forgalma 6 milliárd lej volt, ami 7,3 százalékkal nőtt. A cégek nyeresége 484,2 millió lejt volt, ami ugyancsak 5,5 százalékkal emelkedett az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest.

Háromszék gazdasági berendezkedésére a kis- és középvállalkozók jellemzőek, ugyanis a legeredményesebb cégek toplistájában alig 174 vállalkozásnak nagyobb százezer eurónál az éves üzleti forgalma, mutatott rá Édler András. A kereskedelmi kamara elnöke szerint egy egészséges gazdaság a kis- és középvállalkozókra épül, hiszen, amennyiben nagyvállalkozásokra épülne, és azok továbbállnának a térség gazdasága alapjaiban rendülne meg. Gondot jelent, hogy sok mikrocég kényszervállalkozásként működik, csak egy cégnek dolgozik. Az is egészséges gazdasági berendezkedésre vall, hogy negyedik éve az ipar a húzóágazat, vagyis a hozzáadott értéket termelő vállalkozások teljesítenek legjobban. Ezt követi a kereskedelem, a szolgáltatások, a mezőgazdaság, az építkezés, a turizmus, a kutatás-fejlesztés és a high-tech.

Gyengélkedő ágazataink

A háromszéki építkezési cégek tavaly összesen 221 millió lejes forgalmat valósítottak meg, ami 17 százalékkal kevesebb volt, mint egy évvel korábban. Az építkezők nyeresége 22 millió lej volt, azaz 22,9 százalékkal kevesebb, mint 2016-ban. Háromszéken 1935 személy dolgozik építkezési cégeknél, közel 5 százalékkal kevesebben, mint egy évvel korábban. Az informatikai cégek is gyengélkedtek, bár ezt az ágazatot kitörési pontként azonosították, mutatott rá a kereskedelmi kamara elnöke, aki szerint tavaly 132 cég tevékenykedett a kutatás és high tech területén, és 76 millió lejes forgalmat valósítottak meg, ami 5,4 millióval kevesebb, mint 2016-ban. A nyereségük 8,7 millió lej volt, ami 474 ezer lejjel csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Háromszéken ez az ágazat 268 személynek ad munkát, számuk egy év alatt 28-cal csökkent.

A háromszéki magánvállalatoknál 28.571 alkalmazott volt tavaly, ez 832 személlyel kevesebb, mint egy évvel korábban. Édler úgy véli, mivel a megyében nem emelkedett a munkanélküliség, a hiányzó munkavállalók vagy elvándoroltak a megyéből, vagy a közszférában találtak állást, mivel ott megemelkedtek a fizetések, és ennek nagy az elszívó hatása. A csökkenés főként a háromszéki textil- és autóipari gyárak alkalmazottainak számában érhető tetten, de a munkaerőhiány minden ágazatban égetővé vált.

Rangsorolták a legjobbakat

Az üzleti forgalom alapján összeállított tízes toplista élén a Baróton bejegyzett, de Brassó megyében tevékenykedő Fabrica de Lapte Brașov cég áll 432 millió lejjel. Ezt követi a Covalact 235,4 millió, a Bertis 175 millió, a Nexxon 153,8 millió, a Zarah Moden 148,5 millió, a Dunapack Rambox 140 millió, az RGT Románia 134,2 millió, új belépőként a Walor RO 103,6 millió, a Transpoarte Popovici 90,1 millió és a Lucifer 87 millió lejes üzleti forgalommal. Háromszék legnyereségesebb cége a Zarah Moden 20,3 millió lejes profittal. Őt követi az Olt Textil gyár 12,6 millió, új belépőként a Walor RO 11,5 millió, az Arcon 9,5 millió, Covalact 9,3 millió, New Fashion 6,4 millió, Madexport (Diószegi pékség) 6,4 millió-, Skat Kart 6,3 millió-, a Nexxon 5,9 millió-, és a Bertis 5,3 millió lejes nyereséggel.

A háromszéki toplistás cégek díjátadó gáláját október 11-én 18 órától új helyszínen, a Sepsiszentgyörgy előpataki kijáratánál létesült Panorama Event Hall nevű rendezvénysátorban szervezik.

Forrás: Hirmondo.ro