Márciusig újra kell értékeltetni

2019. január. 16

Idén igyekezniük kell a vállalkozóknak céges ingatlanjaik felértékeltetésével, hogy elkerüljék a megemelt adózást, hívja fel az érintettek figyelmét Debreczeni László. A sepsiszentgyörgyi adószakértő rámutatott, fontos változás történt a vállalkozások helyi adózásának rendszerében.

Emlékeztetett, hogy a vállalkozásoknak háromévente újra kell értékeltetniük a tulajdonukban lévő ingatlanokat, hiszen ha ezt nem teszik meg, akkor az önkormányzatok döntése függvényében 10 és 40 százalék közti arányban megemelt helyi adót kell befizetniük. Az elmúlt években az volt a szabály, hogy ha év közben bármikor benyújtották az ingatlanjaik újraértékelését, akkor megszabadultak a többletadótól. A jogszabály-módosítás miatt viszont idéntől a helyi adók első részletének kifizetési határidejéig, azaz március 31-ig le kell tenni a hivatalos felértékelést azokra a céges ingatlanokra, amelyeket legutóbb három éve értékeltek fel. Ha csak egy napot is késnek, egész évben megemelt adót kell majd fizetniük.

Emellett az önkormányzatok továbbra is fenntarthatják az elhanyagolt épülethomlokzatok esetén kiróható, legtöbb 500 százalékos hanyagadót. Sepsiszentgyörgyön ezt eddig három magánszemélyre, valamint a Román Postára, az Electrica villanyvállalatra és a Román Autóklubra (ACR) vetették ki, mivel többszöri felszólítás után sem újították fel elhanyagolt ingatlanjaikat.

Sepsiszentgyörgyön a helyi vállalkozóknak évek óta lehetőségük van visszapályázni a március 31-ig befizetett teljes évi ingatlanadójuk 33 százalékát. Ezzel a de minimis jellegű támogatással idén is élhetnek a Sepsiszentgyörgyön bejegyzett és ingatlannal rendelkező cégek tulajdonosai, akik a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamarához nyújthatják be pályázatukat. Az önkormányzat a városba betelepülő vállalkozásoknak is kínál kedvezményt, ha azok a szépmezői ipari parkba telepednek meg, ott teljes adómentességet élvezhetnek.

Forrás: Hirmondo.ro