Biztosan megkapják a pénzt

2019. június. 12

A székelyföldi szállásadók egy része ódzkodik a vakációs jegyektől, holott annak jótékony hatása van a belföldi turizmusra, felpörgeti a forgalmat, amint az az alábbiakból is kiderül.

László Endre, a Székelyföldi Turisztikai Desztináció Menedzsment (TDM) Klaszter elnöke, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke elmondta, az általa képviselt két szervezet egy felmérést végzett a Kovászna és Hargita megyei szállásadók körében a vakációs jegyek használatáról. Ennek eredménye azonban lesújtó, hiszen megkeresésükre a vendéglátók alig 30 százaléka válaszolt, és a válaszadók alig fele mondta azt, hogy elfogadja a vakációs jegyeket. László Endre szerint a térség szállodái általában élnek a lehetőséggel, és fogadják az üdülési csekkel érkező vendégeket, míg a kisebb szálláshelyek működtetői nagy arányban utasítják el ezeket, vagy nem elég nyitottak, mivel a piacon lévő háromfajta vakációs jegyből csak egyet fogadnak el.

Népszerűsítő kampány indul

A háromszéki turisztikai szakember bejelentette, kampányt indítanak, amelynek keretében tájékoztató kiadványokat juttatnak el a vendégfogadó vállalkozásokhoz, de személyesen vagy telefonon is megkeresik az összes érintettet, válaszolnak kérdéseikre, és megpróbálják eloszlatni a vakációs jegyekkel szembeni aggályaikat, biztosítva az érintetteket, hogy mindenképpen megkapják a pénzüket, mivel a kormány biztos keretet hagyott jóvá ennek a programnak a működésére.

László Endre szerint főként a kis szállásadók idegenkednek az üdülési csekkek elfogadásától, másrészt nem mindegyikük használja az internetet, holott befogadó helyként online kell regisztrálni, a tájékoztató kampányban részt vevő szakemberek ebben is segítenének a szállásadóknak. Ugyanakkor szorgalmazzák, hogy mind a három, vakációs jegyet kibocsátó céggel kössenek szerződést, hiszen előfordulhat, hogy egy családon belül kétféle jegyet is kapnak a házastársak a különböző munkahelyükről, és ilyen esetben fontos, hogy a szállásadók minden típusú jegyet át tudjanak venni. A turisztikai szakember arra is ösztönözi a vállalkozókat, hogy szerezzenek be kártyaolvasót, hiszen a 0,8–1,5 százalékos banki illeték nem sok, viszont ha a vendég vakációs jegye kártyán van, akkor a pénz onnan azonnal a szállásadó számlájára kerül. Továbbá arra hívja fel az érintettek figyelmét, hogy ha tavaly kiosztott üdülési csekk például idén júniusig érvényes, akkor azt június utolsó napján is el lehet fogadni, mert elszámolják.

Új, tájékozatlan utazóréteg

László Endre szerint az elmúlt időszak tapasztalata azt mutatja, hogy a vakációs jegyeknek köszönhetően azok is kezdtek utazni, akik korábban nem mozdultak ki otthonukból. Ezt az új utazóréteget az üdülési csekkek kibocsátóinak jobban kellene tájékoztatniuk arról, miként működik a program. Előfordult ugyanis, hogy egy család két jegyet vásárolt, de négyen érkeztek a szálláshelyre, abban bízva, hogy összehúzódnak a szobában, történt olyan is, hogy a hotelben villanymelegítőn akarták megfőzni az ebédet, vagy bulit szerveztek a teraszon. Mint ismert, a vakációs jegyet elsősorban szállásra lehet használni, de a fennmaradó részt el lehet költeni étkezésre, wellness-szolgáltatásokra, utazásra, biciklibérlésre, síbérletre, szórakoztató- vagy kulturális rendezvényekre. Ugyanakkor fontos tudni, hogy az üdülési csekkel nem lehet vendéglőben fizetni az étkezést, hanem a szálláshely étkeztetési szolgáltatását lehet azzal rendezni.

Jelenleg vakációs jegyeket elsősorban a közszférában dolgozók kapnak, így, ha egy családban két személy is kap üdülési csekket, az már kétszer 1450 lej. A magáncégek ennek az összegnek a hatszorosát is kiadhatják vakációs jegyként, és nem kell 10 százalékos jövedelemadót fizetni utána, de a magánszféra egyelőre kevésbé járul hozzá a programhoz, mondta László Endre.

Forrás: Hírmondó.ro