Kreatív környezet kezdő vállalkozóknak - Bankból startup-központ

2017. október. 31

Bihari Béla: ki kell találni azokat a programokat, amelyek révén élettel telik meg a Design Bank

Elkészültek a Román Nemzeti Bank egykori sepsiszentgyörgyi épületének külső és belső átalakítási tervei, következő lépésként az önkormányzatnak a munkálatokat kell megrendelnie. Eközben az IT Plusz Klaszternek olyan programokat kell kidolgoznia, amelyek révén megtelik élettel a majdani Design Bank épülete – hangzott el azon az előadáson, amelyen a szakemberek bemutatták a startup-, innovációs és oktatási központ terveit.

A mintegy 40 székelyföldi informatikai vállalkozást tömörítő IT Plus Klaszter által szervezett eseményen Bihari Béla, a szervezet elnöke elmondta, a városközponti volt nemzetibank-épület átalakítási terveit a klaszter az önkormányzatnak adományozza, a város a munkálatokat finanszírozza. Török Áron építész szerint az átalakítási tervek elkészítésekor az volt a szempont, hogy innovatív és inspiráló irodaházat alakítsanak ki, amely kreatív környezetet teremt startup-vállalkozóknak és fiataloknak. A tervező szerint informális munkatereket képzeltek el, mint amilyenek például a Google irodái, így lesznek helyiségek, ahová el lehet vonulni, és olyanok is, ahol csoportosan lehet dolgozni.

Ez viszonylag új ága az építészetnek, a tervezés számukra is tanulási folyamat volt. A földszinten kávézót és egy nyitott teret létesítenének, ahová bárki betérhet és dolgozhat. A bank egykori páncélteremében multimédiás, rekreációs, információs termet rendeznek be, az emeleten pedig mozgó falakkal alakítható tereket képzeltek el. A posztmodern épület bejáratát egy fából készült pavilonnal dobnák fel. Számítások szerint a 1300 négyzetméteres ingatlanban 120 személynek lenne munkatere a bérelhető vagy nyitott terekben.

Az IT Plus Klaszter elnöke, Bihari Béla úgy véli, most ugyan „a betonról”, vagyis az épület átalakításáról beszélnek, de az átalakítás befejezéséig ki kell találni azokat a programokat, amelyek révén élettel telik meg a Design Bank. Rácz Attila alelnök hozzátette: elképzelésük szerint a nyitott terekbe programok révén becsalják az üzleti élet, a design, az informatika iránt érdeklődő fiatalokat, a vállalkozó kedvűek bérelhetnek munkavégzéshez szükséges teret, bejegyezhetik oda cégüket, majd amikor megerősödnek, és kinövik azt a teret, kiköltöznek saját székházukba.

A Design Bank ötlete egyébként abból a felismerésből származott, hogy sok fiatal elhagyja szülőföldjét, mert a nem tud annyi pénzt keresni, amiért megérné itthon maradni. A startup-, innovációs és oktatási központ egyik célja, hogy megállítsa és visszafordítsa az elvándorlást. Ez lenne a térség első igazi közösségi munkatere (coworking space), ahol startup-támogató programok révén ötleteiket kamatoztathatnák, és kreatív környezetben dolgozhatnának, de inkubátorházként is működne, illetve mentorprogramok, képzések is helyet kapnának. Bihari Béla szerint a háromszéki diákok körében van lelkesedés az informatikai ágazat iránt, ezt bizonyítja az is, hogy az IT Plus Klaszter egy programozóversenyt hirdetett diákoknak, és felhívásukra nagyon rövid idő alatt 30 tanuló jelentkezett, akik kódfeltörésben próbálhatták ki magukat.

Forrás: Hirmondo.ro