Egyre többen repülnek, leáldozóban a buszos kirándulás - Változnak a turisztikai trendek

2018. január. 31

A honi turisták számára egyre elérhetőbbé és népszerűbbé válnak a repülős kirándulások, de ha valaki fél a repüléstől, inkább a közelbe megy nyaralni. Olyan is van, aki menet közben szeret nézelődni, ezért inkább autóval utazik, még akkor is, ha az hosszabb időbe telik, és fáradtságosabb, mutatott rá Joós Ștefan.

A sepsiszentgyörgyi Sun Travel utazási iroda vezetője szerint a gazdasági válság évei szinte teljesen felszámolták azt a réteget, amely kedvelte és megengedhette magának ezt a fajta kirándulást, jelenleg elenyésző a kereslet az autóbuszos utazások iránt. Ezzel szemben az Országos Statisztikai Intézet azt közölte, hogy az elmúlt év első tizenegy hónapjában 1,4 millió román állampolgár utazott külföldre, csaknem 20 százalékkal több, mint az előző esztendő azonos időszakában. A statisztika szerint 70 százalékuk autóval vagy busszal hagyta el az országot.

László Endre, a turisztikai irodákat tömörítő egyesület (ANAT) regionális alelnöke azonban rámutatott, azért megtévesztő a statisztika, mert a határt átlépők között sokan vannak, akik külföldre telepedtek, és évente többször hazautaznak. Ha a külföldre telepedett romániaiak húsvétkor, karácsonykor és nyári szabadság alatt hazatérnek, az évente hat határátlépést jelent!

A turisztikai szakember elmondta, a fapados légitársaságok kedvező ajánlatainak köszönhetően egyre népszerűbbek a hétvégi repülős városlátogatások (citybreak-ek), de nyaraláskor is egyre többen utaznak repülővel. Ez alól kivétel a jelenleg zajló síturizmus, hiszen az autóba könnyebben elfér a felszerelés, amiért repülővel sokat kellene fizetni, ezért például az osztrák síparadicsomokat többnyire személygépkocsival közelítik meg.

László szerint, ha megmarad a viszonylagos nyugalom, idén nyáron ismét megváltozhatnak a trendek, és ismét sokan látogathatnak Egyiptomba vagy Tunéziába, ahol megfizethető áron lehet nyaralni. Ezáltal lekerülne a nyomás Olaszországról és Spanyolországról, amelyeket az elmúlt években annyira elleptek a turisták, hogy nem csalogatták, hanem próbálták távol tartani a vendégeket.

Forrás: Hirmondo.ro