Ünnepeltek a háromszéki vállalkozók - Elkészült a cégtoplista

23 octombrie 2017

Az „értékek találkozója” zárta péntek este a háromszéki vállalkozók hetét, a Startup Weeket. A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 24. alkalommal díjazta ünnepi körülmények között a legeredményesebb 1100 háromszéki vállalkozást.

A háromszéki üzleti szféra krémje volt jelen a sepsiszentgyörgyi Leonor Ballroom rendezvényteremben szervezett eseményen, és mint a beszélgetésekből kiderült, a vállalkozók többsége számára presztízskérdés jelen lenni a cégtoplistában, valamint a díjátadó gálán. A több száz jelenlévő cégvezetőt oklevelekkel és méltató szavakkal jutalmazta a kereskedelmi kamara vezetősége. A kamara idén első ízben díjazta az év háromszéki gazdasági újságíróját, ezt a díjat megosztva ítélték oda lapunk gazdasági rovatvezetőjének, Kovács Zsoltnak és feleségének, Kovács Blankának, akik több háromszéki és országos napilapnak, portálnak és rádiónak írnak. Ugyancsak első ízben osztották ki az év innovatív vállalkozója díjat is, amelyet a fiatal sepsiszentgyörgyi vloggernek, Dezső Bencének ítéltek. Bence jelenleg az egyik legfelkapottabb magyar youtube-os, videós csatornáját közel 340.000-en követik, nagy nemzetközi vállalatokkal dolgozik együtt.

A kereskedelmi kamara elnöke, Edler András-György, bevezetőként rámutatott, hogy a 4573 aktív cég tavalyi könyvelési mérlegei alapján többnyire sikeres évet tudnak maguk mögött a háromszéki vállalkozók, az egy évvel azelőtti időszakhoz képest átlag 5,5 százalékkal növekedett az üzleti forgalmuk, és ugyanilyen arányban nőtt a nyereségük is, egy év alatt 2 százalékkal gyarapodott az alkalmazottaik száma. A 4573 aktív cég összforgalma 5,3 milliárd lej volt, ezek a cégek közel 454 millió lejes jövedelmet valósítottak meg 2016-ban, és 28.985 alkalmazottat foglalkoztattak. Édler szerint örvendetes, hogy már harmadik éve a több hozzáadott értéket termelő ipar a vezető ágazat a forgalom, profit és az alkalmazottak száma tekintetében is, ezt követi a kereskedelem, a szolgáltatások, az építkezés, a mezőgazdaság és erdészet, valamint a kutatás-fejlesztés és high-tech ágazat. A kereskedelmi és iparkamara által összeállított cégek toplistájába a legkiemelkedőbb teljesítményt mutató 1159 vállalkozás került be, ami az egy évvel korábbi periódushoz képest közel 200-zal több céget jelent, mivel bővítették a díjazott kategóriákat.

„Sajnos, a kapkodó és nem vállalkozásbarát kormánypolitikának vannak áldozatai Kovászna megyében is”, mutatott rá a kereskedelmi kamara elnöke, aki szerint az építőiparban 30 százalékos visszaesés történt, mivel a kormány a közberuházásra szánt pénzeket nyugdíjakra és fizetésekre költötte.
A kamara elemzése szerint a 406 Kovászna megyei építőipari cég forgalma tavaly 35 százalékkal, nyereségük 21 százalékkal, alkalmazottaik száma közel 3 százalékkal csökkent egy év alatt.
Edler András szerint, mivel a kormány megemelte a minimálbér összegét, nehéz helyzetbe kerültek a munkaerőt intenzíven használó háromszéki textilipari cégek is, amelyek így veszítettek versenyképességükből.

Belső és külső kihívásokat kell leküzdeni ahhoz, hogy Kovászna megye gazdasága javuljon, és a fiatal szakembereinket itthon tudjuk tartani, vagy hazacsalogatni. A kamaraelnök úgy véli, a székely ember konzervativizmusa miatt nem vagyunk az országos élbolyban, mentalitásváltozásra lenne szükség, hogy javuljon a versenyképességünk. Olyan ágazatokat kell be­azonosítani, amelyek a meglévő infrastrukturális körülmények között is tudnak működni. Ilyen például az informatikai ágazat, amelyhez nem kell a klasszikus infrastruktúra, másik ágazat a turizmus, amelyhez ugyan kellene az autópálya és repülőtér, viszont, ha a térséget programok révén vonzóvá tudjuk tenni, akkor a vendégek az utazás, a kaland részeként fogják fel, amíg idáig eljutnak. Harmadrészt pedig be kell népesíteni a szépmezői ipari parkot, hiszen az ország közepén, logisztikailag ideális helyen van.

Edler elmondta, lassan bekövetkezik a generációváltás azoknál a cégeknél, amelyek a 90-es évek elején indultak. „Legfontosabb, hogy mit teszünk a fiatalítás érdekében, pozitív példákat és kezdeményezéseket kell bemutatni, amelyek révén a fiatalokat megpróbáljuk vállalkozásra ösztönözni”, mondta. Példaként az 5. alkalommal megszervezett IT és Innovációs konferenciát említette, amelyen az informatikai ágazat nagy nevei vettek részt, ami azt mutatja, hogy e tekintetben figyelnek már ránk.

Forrás: Hirmondo.ro

 

Képek az eseményről