Știri
Având în vedere că în faza a doua a vaccinării anticovid intră și lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale, angajatorii au posibilitatea de a deschide cont și de a-și programa salariații pentru vaccinare anticovid.
Serviciul de Telecomunicații Speciale, organismul care a realizat platforma ROVACCINARE, a elaborat un ghid pentru pașii de urmat de către angajatori, pentru programare. Ghidul se poate citi AICI.
De asemenea, portalul Hotnews a realizat un material foarte bun, cu precizări importante. Materialul se poate accesa AICI .
Începând de astăzi, pe pagina de web al Camerei de Comerț și Industrie Covasna, cei interesați pot accesa gratuit o secțiune dedicată economiei localităților din județ. Se pot vizualiza informații referitoare la cifra de afaceri, profitul numărul de salariați și numărul de firme dintr-o anumită localitate, împreună cu o listă interactivă a societăților comerciale din localitatea respectivă.
Datele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Covasna arată că doar 25% dintre firmele de top din județ au o pagină web în care își promovează afacerile. Astfel, pentru celelalte trei sferturi din companii, prezența în online nu face parte din viziunea de ansamblu pe care o pun în aplicare. Unii experți în marketing online spun că subestimarea mediului virtual este inexplicabilă, pentru că beneficiile pe care le poate furniza sunt mult mai mari decât costurile pe care le implică. Aceștia spun că până și afacerile care sunt la început de drum și care doresc să înceapă cu dreptul ar trebui să consulte un specialist.
În acest an gala de premiere a celor mai de succes oameni de afaceri din județul Covasna va avea loc în data de 01.10.2020 cu începere de la orele 17.00 la PANORAMA Boutique Hotel & Event Hall din Sfântu Gheorghe (ieșirea spre Vâlcele) și Vă invităm să fiți alături de noi la acest important eveniment! Poate participa oricine, nu numai premiații. Este o ocazie excelentă de socializare. Este evenimentul cu cei mai mulți oameni de afaceri de succes pe metru pătrat.
Topul Firmelor din Județul Covasna, singurul clasament oficial al afacerilor din județul Covasna se organizează în fiecare an, conform unei metodologii unitare la nivel național, astfel cum aceasta este reglementată de Legea 335/2007 al Camerelor de Comerț.
Cele mai performante afaceri din județul Covasna sunt premiate în cadrul unei gale, considerată cel mai important eveniment de business al anului. În cadrul galei de premiere se lansează și Catalogul firmelor din județul Covasna, un catalog disponibil gratuit online, pe pagina de web al Camerei de Comerț și Industrie Covasna.
Consiliile Consultative ale Oamenilor de Afaceri sunt organisme fără personalitate juridică, apolitice, constituite conform procedurilor prevăzute în Protocolul de colaborare strategică pentru sprijinirea dezvoltării economice a județului Covasna, care au drept scop inițierea unor propuneri cu impact asupra mediului economic din raza teritorială a autorității publice locale pe lângă care s-au înființat, precum și emiterea unor opinii cu privire la acele inițiative cu impact economic, a căror reglementare sau avizare depinde de organele de reglementare și/sau conducere a autorității publice locale de pe lângă care s-au înființat.
Cele 3 organizaţii reprezentative din județul Covasna care reprezintă interesele mediului de afeceri, respectiv, Camera de Comerț și Industrie Covasna, ASIMCOV și asociația IT PLUS au semnat un protocol de cooperare având ca scop sprijinirea dezvoltării economice a județului.
Camera Deputaților, în calitate de for decizional al Parlamentului, a adoptat, joi, din nou proiectul de lege care anuleaază interdicția valabilă astăzi pentru firme și persoane fizice de a fi acționar unic în mai multe societăți cu răspundere limitată sau de a se asocia cu un acționar unic într-o asemenea societate, precum și obligația ca într-o cameră să aibă sediu social maximum o singură firmă.
Regăsiţi ataşat urmatoarele documente:
Circuitul economic traversează actualmente o perioadă neobișnuit de dificilă. Relaţiile contractuale riscă să nu își atingă scopul propus, iar nerespectarea obligaţiilor contractuale poate conduce la litigii a căror rezolvare este, însă, întârziată, din cauza suspendării activităților de la instanţele judecătoreşti, aşa cum e cazul în prezent, pe fondul declarării stării de urgență la nivel național, pentru motiv de pandemie COVID-19.
Certificatele de situaţie de urgenţă (CSU), care au ca scop susţinerea operatorilor economici în relaţiile cu instituţiile publice pentru a obţine facilităţi sau măsuri de sprijin ori în relaţiile comerciale, ca urmare a impactului economic, financiar şi social asupra activităţii acestora, determinat de răspândirea coronavirusului SARS–CoV-2, vor fi eliberate exclusiv electronic, se arată într-un comunicat de presă al ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.
La începutul anului 2019 sa lansat implementarea proiectului FeatureCloud (www.featurecloud.eu ) care este o platformă bazat pe inteligență artificială (IA), concepută pentru sprijinul pacienților, medicilor și cercetătorilor. Este un sistem de tip ”cloud” dedicat modulelor, algoritmilor AI și aplicațiilor bazate pe federated machine learning și tehnologia blockchain folosit pentru reducerea riscurilor cibernetice.
Proiectul, care durează cinci ani și are un budget de 4,5 milioane de euro, are un consorțiu format din cele mai renumite cinci universități din Europa de Vest, doi centre de cercetare și singur din Romania, firma Gnome Design SRL.
Statul vrea să impună un nou cost firmelor, pregătindu-se să oblige toate societățile comerciale să încheie o poliță de asigurare de răspundere profesională care să acopere unele riscuri financiare presupuse de o eventuală intrare în insolvență sau dizolvare.
Aproximativ un milion de persoane fizice trebuie să depună, online, până pe data de 15 martie 2019, declaraţia unică, un formular prin care trebuie să declare la Fisc care sunt veniturile pe care le obţin din chirii, din dividende sau din vânzarea de acţiuni.
Procesatorii de lapte crud și producătorii laptelui de consum și ai produselor lactate, destinate comercializării, vor trebui să-și înscrie produsele într-un Registru al Laptelui, iar produsele realizate pe bază de lapte, dar cu adaosuri nu vor mai putea fi denumite "lactate", urmând a fi procesate și comercializate separat de lapte și produsele lactate.
Agenția Națională de Administrare Fiscală a adoptat un ordin prin care simplifică semnificativ procedura de înregistrare în scopuri de TVA și acordă posibilitatea persoanelor impozabile să obțină codul de TVA în aceeași zi cu depunerea solicitării, fără a parcurge procedura de audiere.
Pe site-ul ANAF-ului a fost publicat spre dezbatere publică un proiect de ordin care prevede schimbarea actualului model al declaraţiei unice pentru persoanele fizice şi un set de instrucţiuni noi necesarre completării acesteia, conform site-ului instituţiei.
♦ Salariul minim creşte de la 1.900 de lei brut în prezent la 2.080 de lei brut pe lună începând din ianuarie 2019, conform unei hotărâri adoptate de guvern ♦ Salariul minim net va ajunge la 1.263 de lei începând de luna viitoare, în creştere cu 101 lei faţă de situaţia actuală ♦ Peste 2,1 milioane de angajaţi vor avea, astfel, salarii mai mari ♦ Salariul minim diferenţiat rămâne valabil doar pentru absolvenţii de facultate, în anumite condiţii.
Firmele care angajează șomeri sau tineri absolvenți vor primi o subvenție de 2.250 lei pe lună pentru fiecare persoană, timp de 12 luni, potrivit unui comunicat al Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov.
Sǎrbǎtorile de iarnǎ sunt prilej de liniște si fructificare a timpului personal, așadar luna decembrie va fi mai compactǎ în ceea ce privește declarațiile fiscale.
Ca în fiecare an, termenul de depunere a declarațiilor din 25 decembrie va fi modificat, astfel cǎ data va fi devansatǎ pe 21 decembrie, atenționează consultanții Accace Romania.
În afarǎ de obligațiile declarative și de platǎ standard, pe 21 decembrie va fi și termenul maxim de platǎ a impozitului datorat anticipat pentru trimestrul IV 2018.
Guvernul a suplimentat, în ședința de joi, cu 100 milioane lei schema de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură și a aprobat, totodată, o schemă similară pentru motorina folosită în acvacultură.
CCI Covasna a făcut public cel mai recent bilanț „Topul Firmelor”
Topul celor mai performante companii din județul Covasna, prezentat luni la Camera de Comerț și Industrie Covasna, nu produce foarte mari surprize față de anii precedenți, conform datelor înregistrate în 2017, însă vine totuși cu câteva noutăți, unele pozitive, altele îngrijorătoare.
Camera de comerț și Industrie (CCI) Covasna a început pregătirile pentru ediția de anul acesta a evenimentului intitulat „Topul Firmelor”. Firmele din județul Covasna, care au obținut rezultate financiare deosebite în cursul anului trecut vor fi premiate în cadrul unei festivități, în data de 11 octombrie (a.c.), a anunțat conducerea Camerei.
Deși a fost eliminat complet din legislație de doar un an și jumătate, timbrul de mediu ar urma să fie înlocuit, totuși, de o altă taxă auto de la 1 ianuarie 2019, conform unor declarații recente ale ministrului mediului. Proprietarii de mașini nu mai trebuie să achite timbrul de mediu din februarie 2017, această obligație intervenind, de obicei, la prima înmatriculare sau la prima schimbare de proprietar.
Pentru a veni în ajutorul firmelor și persoanelor fizice autorizate, vă prezentăm astăzi principalele obligații declarative și de plată aferente lunii septembrie 2018, așa cum sunt ele trecute în calendarul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).
Stațiunea Covasna se află în topul celor mai căutate locații
Cea mai recentă statistică a autorităților covăsnene privind turismul în județul Covasna arată o creștere de peste 13% în primele 4 luni ale anului 2018. Numărul de turiști care au vizitat Ținutul Conacelor s-a ridicat la peste 27.000, iar numărul înnoptărilor, la peste 84.000. Topul celor mai vizitate locații îl dețin Stațiunea Balneoclimaterică de interes național Covasna, dar și Grand Hotel Balvanyos din Turia.
Întreprinderile mici și mijlocii (IMM) vor beneficia de sprijin pentru acces la finanțare, prin garantarea de către stat a 80% din valoarea creditelor contractate de acestea pentru proiecte de dezvoltare sau înființare centre de agrement, investiţii în activități de producție, servicii și inovare, potrivit unui proiect de act normativ care va modifica ordonanța de urgență adoptată de Guvern anul trecut pentru programul IMM Invest.
Companiile care trebuie să-și schimbe casele de marcat cu jurnal tipărit cu cele cu jurnal electronic au la dispoziție un ghid oficial al Fiscului pentru înregistrarea noilor aparate.
Ghidul pentru înregistrarea caselor de marcat a fost publicat luni de Fisc și poate fi descărcat gratuit de aici. Acesta detaliază, în esență, procedura de înregistrare a noilor case de marcat.
În curând, autoritățile vor putea să verifice, inclusiv inopinat, echipamentele folosite de firmele ce fac prelucrări de date cu caracter personal, potrivit unui proiect de act normativ promulgat joi de șeful statului. În contextul schimbării legislației europene referitoare la datele personale, se dorește extinderea listei de atribuții a Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP).
Cosmin Vladimirescu, general manager al Mastercard România: Prin măsura adoptată impactul legii se reduce semnificativ, iar 73% din totalul comercianţilor autorizaţi nu vor fi obligaţi să accepte plăţi prin intermediul cardurilor.
Companiile care vor opta pentru împărțirea trimestrială a profitului vor fi obligate să întocmească situații financiare interimare, conform unui proiect de act normativ care a primit azi cel mai important vot al procedurii de legiferare. În plus, firmele vor avea și alte obligații în legătură cu aceste bilanțuri.
Pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală plătite în baza unui contract se face iarăși reținerea la sursă a contribuțiilor la pensii (CAS) și la sănătate (CASS), potrivit celor mai recente modificări fiscale. Numai că cei ce obțin astfel de venituri nu pot fi obligați la plata acestor contribuții dacă nu depășesc un plafon stabilit la veniturile anuale estimate. Recent, Executivul a aprobat un proiect de act normativ ce exemplifică anumite aspecte pentru plătitorii și beneficiarii acestor venituri.
În contextul multiplelor modificări aduse Codului fiscal de la începutul anului, Guvernul a adoptat azi proiectul de modificare a normelor Codului fiscal, cu scopul de a clarifica modificările aduse cadrului legislativ. În esență, documentul cuprinde prevederi referitoare la impozitul pe profit, impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, impozitul pe venit și contribuțiile sociale obligatorii, impozitul pe veniturile obţinute din România de nerezidenţi, taxa pe valoarea adăugată (TVA), accize și alte taxe speciale, dar și impozite și taxe locale, așa cum vom arăta în cele ce urmează.
Ordinul Ministerului Finanţelor Publice care reglementează Declaraţia 112 privind obligaţia de plată a contribuţiilor sociale şi impozitul pe venit a apărut în Monitorul Oficial. Una dintre cele mai importante prevederi este cea care reglementează obligaţia reţinerii la sursă pentru persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri realizate în baza unor contracte de activitate sportivă, arendă, din asocieri cu persoane juridice contribuabili potrivit titlurilor II şi III din Codul fiscal.
Activităţile de inspecţie tehnică periodică (ITP) vor trebui să fie înregistrate prin intermediul unui sistem video începând cu 20 mai 2018, potrivit unor prevederi aplicabile de la data respectivă. Termenul inițial ar fi trebuit să fie 1 ianuarie 2017, dar autorităţile au decis să îl amâne cu mai bine de un an, pentru a da posibilitatea tuturor firmelor din domeniu să se conformeze noilor cerinţe.
Casele de marcat cu jurnal electronic și imprimantele fiscale, conectate online la serverele ANAF, devin obligatorii pentru companiile mari și mijlocii de la 1 iunie, însă până astăzi nu a fost autorizată nicio firmă care să vândă în România astfel de echipamente. În plus, degeaba vor avea firmele case de marcat care să transmită date la Fisc, pentru a fi folosite în combaterea evaziunii, întrucât ANAF nu are pregătite servere și restul de infrastructură IT pentru a colecta aceste date. Conform informațiilor Profit.ro, 4 distribuitori au primit avizul tehnic pentru astfel de case de marcat, dar niciunul nu are, încă, avizul de distribuție, care să-i confere dreptul să și vândă.
Încheierea unui acord de mediere în latura penală a unei infracțiuni va trebui făcută până la citirea actului de sesizare, atât în cazurile unde s-ar putea înlătura răspunderea penală prin împăcare, cât și în cazurile unde s-ar înlătura răspunderea prin retragerea plângerii prealabile, conform unei legi care va intra mâine în vigoare. În aceste din urmă situații, limitarea defavorabilă victimelor este lesne de observat, din moment ce retragerea plângerii se poate face și mult mai departe în timp decât primul sau al doilea termen de judecată.
Comercianții online nu respectă legislația în domeniu, în cadrul campaniilor de reduceri, a constatat Consiliul Concurenței în urma unei anchete sectoriale privind comerțul electronic.
București, 26 aprilie 2018: Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a organizat astăzi, 26 aprilie, workshop-ul „Instrumente europene financiare și non-financiare pentru mediul de afaceri din România”, în colaborare cu Reprezentanța Comisiei Europene în România.
Reprezentanții mediului de afaceri românesc, prezenți la eveniment, au avut astfel ocazia să intre în posesia unor informații foarte utile despre instrumentele tehnice puse la dispoziția companiilor, în vederea îmbunătățirii capacității de atragere a fondurilor europene.
Cooperativa agricolă Ţara mea din Vaslui va livra anul acesta circa 2.500 de tone de carne de oaie în magazinele Kaufland, în valoare de circa 9 mil. euro, un parteneriat care oferă ciobanilor români o alternativă la comerţul cu ovine vii în ţările arabe.
Covasna se axeaxă în continuare pe turism - Anul Turismului în judeţul Covasna a fost un succes
Peste 200 de jurnalişti şi bloggeri din ţară şi străinătate, peste 1257 de descărcări ale aplicaţiei Visit Covasna, 21.165 de urmăritori online ai paginilor de promovare a turismului covăsnean pe Facebook şi Instagram, 107.437 turişti care au vizitat judeţul, 528.009 de înnoptări ale turiştilor – acesta este bilanţul în cifre al seriei de evenimente organizate sub genericul 2017 – „Anul Turismului în judeţul Covasna”, s-a afirmat în cadrul conferinţei organizate în data de 24 aprilie, de către Consiliul Judeţean (CJ) Covasna şi Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului în judeţul Covasna.
Declaraţia fiscală unică (Declaraţia 212) a fost recent introdusă în legislaţie pentru declararea, impozitarea şi taxarea veniturilor extrasalariale, iar o caracteristică a acesteia e că devine titlu executoriu atunci când se atinge scadenţa la obligaţiile de plată.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) foloseşte direct informaţiile din Declaraţia 212 pentru a soma neplătitorul, fără a mai fi necesară emiterea deciziilor de impunere, aşadar se poate ajunge mai repede la executarea silită.
Înregistrările de firme, PFA și alte forme de organizare pentru persoane fizice au trecut de 36.000 în primele trei luni ale anului, maximul ultimilor 6 ani și în urcare cu 12% comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit datelor de la Registrul Comerțului. Înființarea de firme a fost susținută de evoluția bună a economiei în ultima perioadă, cu un interes în urcare pentru domenii cum ar agricultura și serviciile, alimentate de consum, dar și pentru industria prelucrătoare.
Declarația fiscală unică: Zece întrebări și răspunsurile oferite de ANAF despre completarea lui D212
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a organizat în urmă cu două zile o sesiune de îndrumare online pentru contribuabili pe pagina proprie de Facebook. Tema aleasă a acestei sesiuni a constat în completarea declarației unice 212 pentru veniturile din activități independente realizate de contribuabilii persoane fizice care obțin venituri din activități independente în anul 2017 și/ sau estimate pentru anul 2018. Mai jos sunt redate cele mai interesante întrebări formulate de contribuabili și răspunsurile oferite de reprezentanții ANAF.
Casele de marcat cu jurnal electronic vor deveni obligatorii de la 1 iunie 2018 doar pentru firmele mijlocii și mari, iar cele mici vor trebui să se conformeze acestei obligații numai din 1 august 2018.
Aceste termene fuseseră stabilite de Guvern anul trecut, iar parlamentarii au decis să nu modifice calendarul prevăzut de Executiv, Camera Deputaților aprobând miercuri, în calitate de for decizional al Parlamentului, noile prevederi.
Echipamentele IT, medicamentele, mobilierul, mașinile, carburantul pentru parcul auto și produsele de birotică vor fi cumpărate pentru toate instituțiile statului, începând cu anul viitor, în sistem centralizat de Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC), structură care va fi înființată în perioada următoare, relevă un draft obținut de Profit.ro din surse politice. În același timp, vor fi modificate mai multe reglementări privind contestarea licitațiilor, printre care cele referitoare la termene și taxe.
Ministerul Turismului se pregătește să se retragă din procesul de autorizare a hotelurilor, restaurantelor și barurilor, care va rămâne astfel doar la nivelul autorităților locale. Simplificarea pregătită acum face parte din procesul de descentralizare, a declarat ministrul Turismului, Bogdan Trif. Dubla autorizare, prin acordarea aprobării finale de la centru, de către Ministerul Turismului, a fost introdusă în urmă cu mai mulți ani.
Lista de contravenții care intră sub incidența Legii prevenirii, avizată și intrată în vigoare la începutul acestui an, include și foarte multe nereguli care intră sub incidența inspectorilor ANAF. Profit.ro a solicitat Fiscului să întocmească o listă cu situațiile în care inspectorii nu vor mai acorda imediat amenzi, la prima neregulă, ci vor acorda o perioadă pentru ca problemele să fie rezolvate.
În urma prelungirii Programului PRE-SOLVE început în luna februarie 2016, Camera de Comerţ şi Industrie Covasna a primit şansa de a disemina şi camerelor de comerţ din Ungaria programul dedicat firmelor aflate în dificultate.
În data de 4 aprilie 2018 delegaţia Camerei de Comerţ şi Industrie Covasna s-a deplasat la Kecskemét, Ungaria răspunzând invitaţiei lansate de Camera de Comerţ şi Industrie Bács-Kiskun, domnilor Sipos Zsolt, secretar şi Gaál József, preşedinte.
Guvernul a aprobat ordonanța care va permite ieșirea de la regimul microîntreprinderilor, condiția fiind de a avea un capital de minimum 45.000 de lei și cel puțin 2 angajați. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat anterior că apelează la varianta introducerii măsurii prin ordonanță, în contextul în care în Parlament adoptarea acestei facilități întârzie. De asemenea, ordonanța include și modificări în ce privește sprijinirea ONG-urilor și simplificări la restituirea taxei auto.
„Impozitul global nu înseamnă cotă progresivă asupra salariilor. Inegalitatea veniturilor nu vine din impozitarea salariilor. Marile averi în România nu s-au făcut din salarii. Uitaţi-vă pe date să vedeţi cât de puţine sunt în România salariile mari.”
• O dezbatere asupra oportunităţii introducerii impozitării globale a veniturilor şi a impozitului progresiv i-a opus marţi pe prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale, Florin Georgescu, şi pe economistul-şef al Raiffeisen Bank Ionuţ Dumitru, primul susţinând impozitul global, cel de-al doilea insistând ca, prin acesta, să nu se înţeleagă că ar fi vorba doar despre veniturile salariale, ci despre toate formele de venit.
|
|||
|
|||
|
Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că persoanele juridice nu pot fi reprezentate în instanță de alte persoane juridice nici în faza de înregistrare a cererii de executare silită. Efectul direct al deciziei ÎCCJ afectează în special relațiile dintre creditorii care erau reprezentați în instanță prin mandat de către firmele de recuperare creanțe.
Contractele de leasing nu vor mai putea fi executate în mod automat de către firmele de profil în cazul persoanelor fizice. Acestea din urmă vor putea găsi ele un cumpărător pentru bunul achiziționat în leasing, iar în urma valorificării vor putea achita datoriile către firma de leasing, au stabilit astăzi senatorii din mai multe comisii de specialitate. Reprezentanții firmelor de leasing susțin că astfel de prevederi încurajează indisciplina la plată și hazardul moral.
Guvernul a aprobat joi prin ordonanţă comasarea a şapte declaraţii fiscale, printre care Formularul 600, într-o singură declaraţie, obligaţiile fiscale aferente drepturilor de autor urmând să fie reţinute la sursă.
Noua taxă auto va fi introdusă cel mai probabil la începutul verii și ar urma să fie cuprinsă între 50 de euro și 3.000 de euro, în funcție de norma de poluare, urmând să fie plătită o singură dată, la prima înmatriculare a mașinii.
Alături de persoanele fizice, și firmele au posibilitatea de a cere bani de la stat pentru achiziționarea de automobile noi, în schimbul casării mașinilor vechi deținute. Astfel, potrivit legislației în vigoare, firmele pot solicita, pentru achiziționarea unor automobile noi, un ajutor de până la 9.200 de lei pentru fiecare mașină casată, însă fără a depăși echivalentul în lei a sumei de 200.000 de euro. În acest an, firmele interesate de primirea acestui ajutor nerambursabil se pot înscrie în program în perioada 15 martie - 28 septembrie 2018.
Fundaţia Comunitară Covasna (HKA), care a demarat în urmă cu un an o campanie de promovare şi încurajare a consumului de produse şi servicii locale, a anunţat miercuri că va realiza un parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie Covasna şi cu Asociaţia Întreprinzătorilor Mici şi Mijlocii din judeţ (ASIMCOV) în vederea extinderii acestui proiect.
În perioada 8 - 10 martie 2018, delegația Camerei de Comerţ şi Industrie Covasna a participat la Visegrád, Ungaria la întâlnirea organizată de CECZ (Central European Trading and Logistic Cooperation Zone), ocazie cu care au fost prezentate detalii cu privire la modul de abordare a furnizorilor chinezi și accesul pe piața chineză. Un punct important a fost prezentarea China Smart Expo, o expoziție anuală organizată la Budapesta, eveniment dedicat întreprinderilor mici și mijlocii care sunt în căutare de parteneri de afaceri din China.
Ministerul Comunicațiilor va analiza un plan pentru o nouă reglementare a comerțului electronic, care va presupune inclusiv crearea unei Autorități de certificare a magazinelor on-line "de încredere".
Brutăriile, covrigăriile și patiseriile vor fi obligate să își informeze clienții, prin inscripționare pe ambalaj, că produsele pot conține grăsimi, zaharuri sau amelioratori pentru gust.
În conformitate cu legislația în vigoare, firmele sunt obligate să raporteze și să achite impozitul pe profit pe anul 2017 până pe 26 martie 2018. În acest sens, contribuabilii se folosesc de formularul 101, care poate fi depus direct la autoritățile fiscale sau care poate fi transmis online.
Guvernul va înlocui 7 formulare fiscale, inclusiv Declarația 600, cu un document unic, urmând ca persoanele care obțin venituri din activități independente să plătească CAS și CASS la venitul estimat și nu la cel de anul trecut, cum prevede actuala legislație. Plățile vor fi efectuate pentru anul în curs până la data de 31 martie a anului următor. Persoana în cauză va fi asigurată în sistemul de sănătate de la data depunerii Declarației unice și nu de la momentul plății, a anunțat astăzi premierul Viorica Dăncilă.
Modificările fiscale care au intrat în vigoare de la începutul anului și până acum au afectat beneficiarii indemnizațiilor de concedii medicale, în contextul în care a crescut procentul ce trebuie plătit la contribuția la pensie de către salariat și în contextul în care nu s-au ajustat salariile brute pentru a atenua efectele transferului contribuțiilor asupra veniturilor salariale nete. Recent, Guvernul a mai adoptat unele modificări, cu impact benefic pentru cei care au primit mai puțini bani pentru aceste concedii, doar că beneficiile sunt temporare. Din iulie, dacă angajatorii nu iau măsuri, indemnizațiile vor scădea iar.
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat, luni, că reprezentanţii sindicatelor i-au transmis că nu au fost probleme în ceea ce priveşte transferul contribuţiilor de la angajator la angajat şi că nu se pune problema ca ordonanţa privind transferul să nu treacă de Parlament.
Tariful de referință mediu ponderat în funcție de numărul de expuneri pe fiecare segment pentru persoane fizice a crescut cu 9%, la 756 lei, comparativ cu 692 lei cât era până acum, iar pentru persoane juridice s-a majorat cu 11%, la 1.752 lei, de la 1.574 lei, potrivit noilor tarife publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
Utilizatorii SPV, care gestionează simultan mai multe Coduri Unice de Identificare, au drepturi de acces pentru mai multe firme sau pentru mai mulți împuterniciți, au posibilitatea accesării serviciilor SPV aferente și prin intermediul unor aplicații dezvoltate independent, sau parte a celor de contabilitate/ERP, astfel încât sa obțină mesajele automat, fără accesarea paginii web a SPV.
Revolutia fiscala, intrata in vigoare la inceputul acestui an, a afectat grav salariatii part-time, unii dintre ei ajungand chiar in situatia in care sa fie nevoiti sa vina cu bani de acasa pentru a-si plati contributiile la stat.
Dupa cum se stie, salariatii care aveau un contract de munca part time au fost obligati sa plateasca contributii la pensii si sanatate raportat la salariul minim pe economie, chiar daca salariul lor, pentru cateva ore lucrate, era (mult) sub salariul minim.
Guvernul a pregătit ordonanța de urgență prin care rectifică situația plății contribuțiilor sociale în cazuri de concediu medical, după ce la finalul anului trecut a schimbat modalitatea de calcul a acestor contribuții, generând situații în care viitoarele mame au venituri mai mici. Conform documentului, prezentat acum de Profit.ro, Executivul va introduce un nou mod de calcul astfel încât cuantumul contribuțiilor nu va putea depăși nivelul de dinainte de 1 ianuarie 2018. Totodată, pentru prima jumătate a acestui an, stagiul minim de asigurare pentru a beneficia de concediu medical va fi de 1 lună, și nu de 6 luni, în ultimul an calendaristic anterior lunii pentru care este acordat concediul.
Datele cu caracter personal aparţin individului şi sunt indisolubil legate de persoana acestuia. Procesarea acestora trebuie văzută ca pe un simplu împrumut al unui bun aparţinând altuia, pe o perioadă determinată şi pentru un scop bine delimitat. De la bun început, trebuie subliniat că dreptul la protecţia datelor cu caracter personal este ridicat la rang de drept fundamental, astfel că acesta nu poate fi subiect de împrumut perpetuu şi general valabil pentru toate scopurile pe care beneficiarul împrumutului le consideră oportune.
Deputații au pregătit zeci de amendamente la legea pentru aprobarea ordonanței prin care Guvernul a adus mai multe modificări semnificative Codului Fiscal, inclusiv transferul contribuțiilor în sarcina angajatului. Documentul obținut de Profit.ro relevă că cele mai multe amendamente au fost depuse de USR și vizează, printre altele schimbări radicale privind declarația 600, eliminarea noului regim de contribuții pentru contractele part-time, modificări în sprijinul ONG-urilor și plafonarea bazei de impozitare a contribuțiilor pentru salariați.
Angajatorii care au majorat salariul brut al salariaților scutiți de plata impozitului pe venit cu cel puțin 20%, astfel încât aceștia din urmă să își păstreze în 2018 venitul net din decembrie 2017, vor putea obține o compensare a unei părți din contribuția la asigurări sociale de sănătate (CASS), pentru a diminua astfel pierderea cauzată de mutarea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat. Totuși, de facilitatea fiscală nu vor putea beneficia și companiile care au ales să acorde bonusuri de compensare până la stabilizarea lucrurilor și nu au majorat salariile brute, așa cum a atras atenția unul dintre partenerii EY România.
Angajații part-time, din cele patru categorii cuprinse în OUG-ul avizat joi de Consiliul Economic și Social (CES), vor plăti contribuții sociale doar pentru sumele primite, restul, până la suma aferentă salariului minim pe economie, urmând a fi suportată de angajator, în condițiile în care exista riscul ca unii angajați să renunțe la o parte din cele 1,2 milioane de contracte part-time, a afirmat joi ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.
O parte din contribuția de asigurări de sănătate (CASS) datorată de programatorii IT va fi suportată de stat, astfel încât acestora să nu le scadă salariul net după transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, prevede un proiect de ordonanță de urgență lansat în această seară.
Activitatea firmelor este verificată îndeaproape de către autorități pe tot parcursul anului, cu un accent special în perioadele în care sunt prognozate creșteri în vânzarea de bunuri și prestarea de servicii (de Paște sau de Crăciun, de exemplu). Astfel, nu există lună din an în care să nu fie șanse mari ca inspectorii să vină în control la companii. Din acest motiv, prezentăm astăzi trei recomandări utile de care să țină cont firmele pentru a evita sancțiunile, în caz că sunt supuse unor verificări oficiale în anul 2018.
Nivelul tarifului de utilizare a drumurilor naționale este inclus într-un act normativ în vigoare din 2002, însă documentul a cunoscut mai multe modificări de-a lungul timpului, inclusiv anul trecut. Din acest motiv, îți spunem azi care sunt tarifele pentru rovinietă aplicabile în 2018.
Termenul-limită pentru depunerea declarației 600, folosită la stabilirea contribuțiilor de pensii (CAS) și sănătate (CASS) pentru persoanele fizice ce obțin venituri din activități independente, a fost amânat până la mijlocul lunii aprilie 2018. Totuși, primul termen trimestrial de plată pentru contribuții, ce este în martie 2018, n-a fost amânat și el, însă acest lucru contează prea puțin.
Guvernul amână până pe 15 aprilie 2018 termenul de depunere a Declarației 600. Plata obligațiilor ar urmă să nu mai fie efectuată anticipat, promite Executivul.
ASF şi RAR vor derula trei proiecte cu impact asupra tuturor autovehiculelor, ce privesc inspecţiile tehnice de siguranţă, înfiinţarea corpului constatatorilor de daună independenţi, precum şi un serviciu de informare rapidă pus la dispoziţie cumpărătorilor de maşini second hand.
Astăzi este termenul-limită pentru declararea și achitarea taxelor salariale aferente lunii decembrie 2017, conform calendarului fiscal al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). De ce este acest termen mai special decât altele? Pentru că este ultimul până la care trebuie declarate și plătite vechile taxe salariale, din februarie 2018 trecându-se la noile taxe salariale.
Ministerul Finanțelor analizează o serie de modificări ample privind Declarația 600 și obligațiile persoanelor care obțin veniturile vizate de acest formular, printre care plata la veniturile estimate de contribuabil pe anul acesta și nu în funcție de cele de anul trecut, introducerea regularizării și a stopajului la sursă în cazurile în care se poate face acest lucru, dar și exceptarea unor venituri de la asigurarea de sănătate pentru cei care au și calitatea de angajați.
Declarația 600, care trebuie depusă până la 31 ianuarie 2018 de către cei care anul trecut au obținut venituri din activități independente echivalente cu cel puțîn 12 salarii minime pe an, este una dintre cele mai importante probleme fiscale ale începutului de an. Fiscul încearcă acum să clarifice unele semne de întrebare.
LOVITURĂ de teatru: După avalanşa de nedumerire generată de temutul Formular 600 de la ANAF, PSD dă înapoi şi amână termenul de depunere pentru luna martie. Liviu Dragnea: Va fi promovată în prima şedinţă de guvern o ordonanţă de urgenţă
Obligațiile fiscale principale neachitate la termenul de scadență de către debitor atrag dobânzi și penalități de întârziere, în conformitate cu prevederile Codului de procedură fiscală. În 2018, acestea au aceeași valoare de anul trecut și se calculează tot pentru fiecare zi de întârziere, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență și până la data stingerii sumei datorate inclusiv. Totodată, nedeclararea sau subdeclararea, în declarații de impunere, a impozitelor, taxelor și contribuțiilor sociale poate atrage sancțiuni suplimentare.
Prima zi a anului 2018 a adus o reorganizare a contribuțiilor sociale obligatorii pe care angajatorii trebuie să le achite pentru propriii salariați. În acest context, redacția noastră vă prezintă succint, pentru fiecare contribuție în parte, exact cine le datorează, cine le plătește efectiv, la ce termene și în ce condiții. Contribuția la pensii (sau CAS, pe scurt) este prima despre care scriem, urmând să prezentăm ulterior contribuția la sănătate și contribuția asiguratorie pentru muncă.
Proprietarii de autovehicule înmatriculate sau care urmează să fie înmatriculate în România, indiferent dacă sunt persoane fizice sau juridice, au obligația de a încheia o asigurare de răspundere civilă auto (RCA), altfel pot primi sancțiuni usturătoare, ce pot ajunge până la câteva mii de lei și reținerea certificatului de înmatriculare a autovehiculului. O astfel de asigurare acoperă daunele produse de către șoferul autovehiculului asigurat și din vina acestuia.
Anul 2018 începe cu schimbări dramatice ale legislaţiei fiscale şi ale celei privind contribuţiile sociale. Ultimele modificări au apărut în Monitorul Oficial în ultimele zile din decembrie. Daniel Anghel, tax partner la PwC, a făcut un rezumat al acestora pentru Ziarul Financiar
BNR a decis astăzi, la prima şedinţă de politică monetară din acest an, să majoreze dobânda-cheie de la 1,75% pe an, până la 2% pe an. Dobânda-cheie staţiona la 1,75% din primăvara anului 2015.
Banca Națională a României lansează în circulație, din ianuarie, bancnote și monede cu noua stemă a țării. În vara anului trecut, Profit.ro a anunțat că drapelul țării va fi modificat prin încoronarea acvilei, cu argumentul că astfel va fi oprită o situație care ține de vechiul regim comunist, iar România se va alinia alături de alte state care au păstrat sau au repus coroana în componența stemelor lor, precum Polonia, Bulgaria, Cehia, Rusia, Serbia și Georgia.
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul de hotărâre prin care cei care nu plătesc taxele la stat, atât companiile, cât şi persoanele fizice, începând de la impozitul pe salariu, CAS şi alte taxe, sunt pasibile de închisoare.
Finanţele motivează noile modificări prin necesitatea reformării sistemelor sociale publice din România în vederea creşterii gradului de colectare a veniturilor la bugetul asigurărilor sociale de stat şi de responsabilizare a angajatorilor în ceea ce priveşte plata la timp a contribuţiilor sociale obligatorii datorate atât de către aceştia, cât şi de către angajaţi.
Noi ştim că există, Acest loc de muncă este propria dumneavoastră afacere. Proiectul „40.000 de motive pentru care să devii antreprenor în România” doreşte să vă dea o mână de ajutor în demararea acestei proprii afaceri. |
Sună bine, nu-i aşa? Participarea la proiect însă are anumite condiţii şi afacerea pe care o veţi demara trebuie să corespundă şi ea anumitor criterii. Dacă sunteţi curios să cunoaşteţi detalii, citiţi mai departe şi aflaţi mai multe! |
Contribuabilii înregistrați ca plătitori de impozit pe profit, care au ales să aplice sistemul de declarare și plată a impozitului anual, trebuie să efectueze plata aferentă ultimului trimestru din 2017 până la data de 21 decembrie, cel târziu. De asemenea, acesta este și termenul-limită stabilit pentru plata a numeroase alte impozite și taxe, enumerate, de asemenea, în cadrul acestui articol.