GHID ÎNROLARE ÎN SPV PENTRU TRANSMITERE FACTURI PRIN SISTEMUL E-FACTURĂ

24 decembrie 2023

Având în vedere că începând din 01.01.2024 toți agenții economici (inclusiv PFA, IÎ, AF etc.) sunt obligați să transmită facturile prin sistemul e-Factură de la ANAF,

iar ca și o precondiție pentru acest lucru trebuie să aveți o semnătură electronică și să fiți înrolați în SPV, ne-am gândit să vă sintetizăm pașii necesari pentru acest lucru.

 

 

PASUL 1: trebuie să vă achiziționați un kit de semnătură electronică. Noi vă recomandăm ALFATRUST, pe care îl puteți comanda direct prin intermediul siteului nostru AICI. (Cost: 35 euro/an sau 79 euro/3 ani, la care se adaugă TVA). Colegul nostru dl.BUKSA Árpád (tel. 0755 085 841) vă stă la dispoziție pentru orice întrebare.

 

 

PASUL 2: După ce aveți semnătura electronică activă, va trebui să mergeți pe siteul furnizorului de semnătură electronică și să descărcați de acolo un așa numit document de confirmare. În cazul în care alegeți kitul ALFATRUST, documentul de confirmare se poate obține de aici. Vă rugăm salvați documentul de confirmare, dar nu-l deschideți!!!

 

 

PASUL 3: Mergeți pe siteul ANAF (www.anaf.ro) la secțiunea Servicii Online și selectați din listă opțiunea Înregistrare utilizatori, iar mai departe selectați prima fereastră (SPAȚIUL PRIVAT VIRTUAL) și de acolo Înregistrare/Înrolare persoane fizice/juridice și alte entități fără personalitate juridică în Spațiul Privat Virtual. Mai departe selectați Înregistrare utilizatori persoane juridice și alte entități fără personalitate juridică și în fereastra care se deschide selectați Înregistrare utilizatori cu certificat digital. Dacă nu vreți să parcurgeți toți acești pași, acest link vă duce direct acolo.

 

 

PASUL 4: Completați datele cerute prin formularul accesat ca urmare a parcurgerii PASULUI 3. La un moment dat vă cere să încărcați documentul de confirmare. Acolo încărcați documentul obținut la PASUL 2.

 

Vă rugăm să aveți pregătite Cartea de identitate și un Act constitutiv actualizat al firmei (sau un certificat constatator obținut de la Registrul comerțului, dar aceasta vă costă bani). Semnați cele două documente electronic, cu ajutorul semnăturii electronice și și creați un fișier zip cu cele două documente. Acest fișier zip va trebui încărcat la rubrica din formular unde vă cere ”Selectați arhiva zip cu documentele justificative”.

 

După ce ați parcurs această etapă de completare a formularului, va trebui să așteptați cca. 24 de ore pentru ca SPV-ul dvs. să fie activat. E posibil să primiți un email de confirmare a activării, dar în majoritatea cazurilor acest lucru nu se întâmplă.


DECLARAȚIA 150, descrisă mai jos, servește pentru a putea depune declarații online către ANAF. Nu este necesară pentru a putea transmite efacturi, dar se recomandă parcurgerea pașilor de mai jos, având în vedere că veți avea nevoie și de depunere de declarații online în activitatea dvs. Dacă nu doriți acest lucru săriți direct la Pasul 8.

 

PASUL 5: Imediat după PASUL 4 puteți trece la generarea Formularului 150. Pentru acest lucru va trebui să accesați din nou siteul ANAF, secțiunea Servicii Online, opțiunea Înregistrare utilizatori, iar mai departe selectați a doua fereastră (DEPUNERE DECLARAȚII) și de acolo Declarații electronice. Mai departe selectați Persoane juridice și Înregistrare utilizatori persoane juridice/reprezentant fiscal. Dacă nu vreți să parcurgeți toți acești pași, acest link vă duce direct acolo. Completați formularul (va trebui să încărcați din nou documentul de confirmare) și la sfârșit apăsați OBȚINERE FORMULAR 150. Salvați formularul.

 

 

PASUL 6: După ce au trecut cele 24 de ore, întroduceți semnătura digitală în calculator și accesați www.anaf.ro. Sus în partea dreaptă a ecranului aveți opțiunea Autentificare certificat. Dați click acolo. Vi-se va cere să întrocuceți credențialele semnăturii digitale și dacă totul a mers bine (în sensul că SPV-ul dvs. a fost deja activat) veți ajunge în SPV-ul dvs.

 

 

PASUL 7: În această etapă va trebui să trimiteți formularul 150 prin SPV-ul dvs. Accesați SPV-ul dvs. așa cum am descris la PASUL 6. Sus în partea stângă a ecranului aveți un plic inscripționat ”Formular contact”. Dați click pe plicul respectiv. Apare un formular pe care va trebui să-l completați. Selectați codul fiscal al firmei, iar la întrebarea ”Alegeți categoria solicitării” alegeți Asistență și îndrumare de specialitate în domeniul fiscal iar ca și subcategorie alegeți Alt domeniu. La rubrica ”Întrebare” scrieți ceva de genul ”Vă transmitem atașat formularul 150.La opțiunea ”Dacă doriți să atașați un fișier:” trebuie să aveți pregătit un fișier zip care să conțină Formularul 150, copia de pe buletin și Actul constitutiv actualizat (sau un certificat constatator obținut de la Registrul comerțului, dar aceasta vă costă bani), toate cele trei semnate electronic. (Atenție! În cazul în care cel care semnează electronic nu este administrator al firmei, este necesară un document de împuternicire,autentificat de notarul public, din care rezultã dreptul titularului certificatului calificat de a semna declaratiile fiscale pentru contribuabil. Acest document se adaugă în plus în fișierul zip.) Încărcați fișierul zip și apăsați butonul Trimite. Veți primi în scurt timp un email. Din acel moment puteți utiliza contul dvs. SPV pentru a transmite facturile electronice.


 

PASUL 8: În vederea transmiterii facturilor electronice prin sistemul e-Factură vă recomandăm să utilizați un furnizor online de facturare de genul Smart Bill sau Fgo. Toți acești furnizori au dezvoltată modulul e-factură, care trimite automat factura dvs. în sistemul e-Factură. Toate aceste programe vor cere acces la SPV-ul dvs. în vederea transmiterii facturilor. Având în vedere că dvs. ați parcurs deja pașii de mai sus, nu mai aveți nici o barieră în a utiliza serviciile acestor furnizori. 

 

Dacă preferați totuși să scrieți factura de mână, aveți o aplicație gratuită pe siteul ANAF, prin intermediul căreia puteți transmite factura în sistemul e-Factură, dar este destul de complicat. Aplicația se poate accesa de aici.

 

 

 

MULT SUCCES!

 

În cazul în care doriți să ne contactați în legătură cu acest ghid, vă rugăm utilizați formularul de mai jos: