Ro2AmTur - Proiectul de schimburi de experiență România-Armenia

06 iunie 2023

În cadrul Schemei de Mobilitate al programului EU4Business al Eurochambres am obținut o a treia finanțare (Ro2AmTur) pentru a aduce din Armenia un expert (dna. Narine Karapetyan de la IMC Armenia) să lucreze în domeniul turismului în perioada 7 mai - 6 iunie 2023. Finanțarea a acoperit cheltuielile de transport, cazare și subzistență în valoare de 1300 EUR, iar pentru activitățile prestate CCI Covasna urmează să primească 350 EUR.

Kick-off Meeting !

În cadrul proiectului am organizat o întâlnire online la care am adus patru experți pe turism din Armenia. La eveniment a participat dna. Anahit Manasyan, consultant economic certificat de ICMCI-GI, PhD în Economie, care a vorbit despre turismul în Armenia. Dna. Narine Simonyan, consultant pe teme de OMD, și Centre de informare a turiștilor în cadrul Comitetului de Turism al Ministerului Economiei din Armenia a prezentat Tendințele turismului pe plan național în Armenia, rolul și funcția OMD-urilor în succesul destinațiilor turistice din Armenia. Dna. Syuzanna Petrosyan, director executiv al Agenției de Dezvoltare a Turismului din Regiunea Tavush și Dna. Kristine Hovsepyan, director executiv al OMD-ul regiunii Lori au prezentat cum funcționează OMD-ul lor, ce activități au, cum cooperează cu agenții economici și alți actori din domeniul turismului. 

La eveniment domnul László Endre, vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie Covasna, președintele clusterului regional a prezentat Managementul Destinațiilor Turistice, noua legislație în Romania. Doamna Deák Gyöngyvér, director executiv al Asociației de Dezvoltare a Turismului a județului Covasna a avut o prezentare despre istoria și activitatea asociației. La eveniment am invitat și pe domnul Kulcsár László, consilier la Consiliul Local al Mun. Gheorgheni (Gyergyószentmiklós), care a vorbit despre originea comunității armenești din această micro-regiune, dar și din alte localități, tradiții armenești, date statistice cu turismul.


Vizite la BSO-uri și IMM-uri

 

Proiectul Ro2AmTur a vizitat în data de 15.06.2023 la Micloșoara (Miklósvár) Count Kalnoky's Guesthouses in Transylvania, frumoasele case de vacanță unde clienții se pot delecta cu multe detalii din tradițiile locale. Atmosfera idilică este foarte apreciată de turiștii englezi, care pe lângă serviciile de cazare se pot bucura și de programe de călărit, saună și ciubăr, etc. Aceste case de oaspeți sunt administrate împreună cu proprietatea din Valea Zălanului a Regelui Angliei, Carol al III-lea.

 

Am fost oaspeți la Kálnoky Castle, castel din sec. XVII din Micloșoara (Miklósvár) renovat și transformat astăzi într-un muzeu cu o interesantă colecție.

 


 

Drumul nostru a continuat prin Ținutul Pădurilor (Erdővidék) și orașul Baraolt (Barót). O atracție a regiunii o constituie osemintele unui mastodont, păstrate la Muzeul Depresiunii Baraolt (Erdővidék Múzeuma) .

 

 

 

   

 

 

 

Tot în data de 15 mai 2023 am vizitat frumosul Castle Hotel Daniel din Tălișoara (Olasztelek) din Ținutul Pădurilor (Erdővidék), care oferă clienților cazare în camere istorice frumos decorate și experiențe spa de cea mai bună calitate. Oaspeții pot beneficia și de o bucătărie selectă. Cei care sunt cazați pot alege și programe suplimentare de agrement, drumeții etc. .

 


 

 

 

Narine Karapetyan în cadrul proiectului Ro2AmTur a vizitat mai multe destinații din România. Astfel în perioada 23 - 25 mai a vizitat Brașovul.

 


În cadrul vizitei la Brașov a participat la un tur al Castelului Peleș, la Castelul Bran și Castelul Râșnov.

 


 

În data de 26 mai, la Centrul Cultural Armenesc din București, au avut loc discuții interesante despre evenimentele armenești organizate în cadrul Timișoara 2023 - Capitală Culturală Europeană. Suntem bucuroși de întâlnirea cu Varujan Pambuccian, vicepreședintele Uniunii Armenilor din România și din 1996 deputat în Parlament,

 


 

 

 


În data 28 mai a făcut o scurtă vizită la Constanța, la Biserica Armenească.


 

În data de 29 mai a făcut o vizită la Ambasada Armeniei din București, unde a avut discuții interesante despre dezvoltarea turismului, a destinațiilor și rutelor turistice.


 


 

În perioada 30 - 31 mai a făcut o vizită la Sibiu, capitala culturală a Europei în 2007. A vizitat Muzeul Național Brukenthal, Muzeul Astra, Catedrala luterană Sfânta Maria, Muzeul Turnului.

 


 

În data de 5 iunie 2023 am avut o întâlnire cu agenția de turism touroperator Transilvania Tourist Service din Sfântu Gheorghe. Discuții interesante despre tendințele din turism, managementul destinațiilor, noutățile legislative din domeniu.

Follow us on the project's Facebook page

"Make New Business Contacts"

everyone receives a copy of attendees and chat

Din martie au fost experți din Georgia, Moldova și Armenia, experți care oferă servicii de informații economice în toate domeniile.

Activitățile din partea CCI Covasna sunt asigurate de Császár Miklós. Pentru orice detalii, vă așteptăm întrebările pe email: externe@ccicov.ro