Ministerul Mediului de Afaceri: Certificatele de situaţie de urgenţă pentru operatorii economici vor fi eliberate exclusiv electronic şi fără costuri

26 martie 2020

Certificatele de situaţie de urgenţă (CSU), care au ca scop susţinerea operatorilor economici în relaţiile cu instituţiile publice pentru a obţine facilităţi sau măsuri de sprijin ori în relaţiile comerciale, ca urmare a impactului economic, financiar şi social asupra activităţii acestora, determinat de răspândirea coronavirusului SARS–CoV-2, vor fi eliberate exclusiv electronic, se arată într-un comunicat de presă al ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a emis Ordinul prin care este stabilită metodologia de solicitare şi eliberare a acestora. Astfel, certificatele de situaţie de urgenţă vor fi eliberate exclusiv electronic, prin intermediul platformei prevenire.gov.ro.

„Am finalizat şi publicat în Monitorul Oficial metodologia de acordare a certificatelor de situaţie de urgenţă (CSU) pentru societăţile afectate de situaţia economică generată de criza COVID-19 în România. Am dorit ca obţinerea acestui document să fie un proces simplu, transparent, la îndemâna celor aflaţi în dificultate în acest moment. De aceea, el va fi eliberat online, fără costuri, pentru toţi operatorii din sectoarele cele mai afectate de această criză. (...) Economia României trebuie să meargă înainte”, a declarat Virgil Popescu.

Certificatele de situaţie de urgenţă vor fi emise în două forme:

a) TIP 1 (ALBASTRU) – eliberat pentru solicitanţii care cer acordarea acestuia în baza declaraţiei pe propria răspundere din care rezultă întreruperea totală sau parţială a activităţii, ca urmare a deciziilor emise de autorităţile publice competente, potrivit legii, în perioada stării de urgenţă decretate;

b) TIP 2 (GALBEN) - eliberat pentru solicitanţii care cer acordarea acestuia în baza declaraţiei pe proprie răspundere din care rezultă înregistrarea unei diminuări a încasărilor în luna martie 2020 cu un procent de minimum 25% faţă de media încasărilor din perioada ianuarie – februarie 2020.

Certificatele de situaţii de urgenţă se solicită în baza unei declaraţii pe propria răspundere.

Ordinul ministrului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri nr. 791 din 24 martie 2020 a fost publicat, ieri, în Monitorul Oficial nr. 248 din 25 martie 2020.

În termen de 5 zile, de la publicarea în Monitorul Oficial, Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri va asigura adaptarea şi funcţionarea platformei electronice, în scopul depunerii solicitărilor şi eliberării CSU, au mai transmis reprezentanţii ministerului de resort.

Sursa: Zf.ro