Salariul mediu versus salariul minim în județul Covasna (actualitate)

03 august 2021

Vestea că trei sferturi dintre locuitorii din județul Covasna câștigă salariul minim a circulat în mass media locală în ultima vreme. În opinia noastră, această informație nu este corectă. Vom explica mai jos de ce.

 

Conform datelor Camerei de Comerț și Industrie a județului Covasna, companiile din județul Covasna (adică fără a lua în considerare întreprinderile individuale, companiile care nu au sediul în județ și fără a lua în considerare instituțiile) au angajat 26.018 de persoane în 2020. 

În total, există 3.125 de firme cu cel puțin un angajat. Dintre acestea:

  • 1.727 de firme (55%) au un salariu mediu mai mare decât salariul minim. Numărul total de persoane angajate în aceste firme este de 21.167 (82%).
  • 487 de firme (16%) au nivelul salariului mediu de 1.5 ori mai mare decât salariul minim. Numărul total de persoane angajate în aceste firme este de 11.302 (44%).

Nu avem acces la baza de date folosită de domnul director Kelemen (dânsul a lansat informația conform căreia salariile ar fi foarte mici în regiune), dar, în lumina datelor de mai sus, putem spune că cel puțin 44% dintre persoanele care lucrează în companiile din județul Covasna câștigă sigur peste salariul mediu. Pentru asta, de altfel, felicitări antreprenorilor din județ! 

Dacă adăugăm la cele de mai sus instituțiile financiare, primăriile și marile lanțuri de magazine care sunt prezente și angajează oameni în județul Covasna, în cazul cărora salariile sunt cu siguranță peste salariul mediu, atunci putem afirma foarte hotărât că cel puțin jumătate dintre locuitorii din județul Covasna câștigă cu siguranță peste salariul mediu!