Ro2MdTur - Proiectul de schimburi de experiență România-Moldova

05 mai 2023

În cadrul Schemei de Mobilitate a programului EU4Business al Eurochambres am obținut o nouă finanțare (Ro2MdTur) pentru a aduce din Moldova un expert (dl. Vitalie Moraru de la Rețeaua de Tranfer Tehnologic a Moldovei) să lucreze în domeniul turismului în perioada 7 aprilie - 6 mai 2023. Finanțarea a acoperit cheltuielile de transport, cazare și subzistență în valoare de 1300 EUR, iar pentru activitățile prestate CCI Covasna urmează să primească 350 EUR.

Kick-off Meeting !

În cadrul proiectului am organizat o întâlnire online la care am adus doi experți pe turism din Moldova. La eveniment a participat dl. Sergiu Manea - președintele Asociației Patronală a Industriei Turismului din Republica Moldova - APIT), care a vorbit despre turismul în Moldova. Dl. Gabriel Mărgineanu, președintele Asociației "Societatea Ecologică Biotica" a prezentat Turismul ecologic în ariile naturale protejate din Moldova.

La eveniment domnul László Endre, vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie Covasna, președintele clusterului regional a prezentat Managementul Destinațiilor Turistice, noua legislație în Romania. Doamna Deák Gyöngyvér, director executiv al Asociației de Dezvoltare a Turismului a județului Covasna a avut o prezentare despre istoria și activitatea asociației. La eveniment am invitat și pe domnul Szabó Károly, directorul executiv al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară a județului Harghita - ADI Harghita, care a vorbit despre cum se poate transforma o asociație de dezvoltare în OMD, conform noii legislații. El a prezentat și niște surse de finanțare.


Vizite la BSO-uri și IMM-uri

În data de 19 aprilie 2023 am avut o întâlnire cu agenția de turism touroperator Transilvania Tourist Service din Sfântu Gheorghe. Discuții interesante cu László Endre, șeful agenției, vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie Covasna, președintele Organizației de Management al Turismului Regional, despre tendințele din turism, managementul destinațiilor, noutățile legislative din domeniu.

 

În data de 21 aprilie 2023 Ro2MdTur a fost la Visit Covasna. Am avut discuții despre istoria agenției de informare turistică și Asociaţiei pentru Dezvoltarea Turismului în județul Covasna. Am vorbit despre parteneri, problemele întâmpinate, soluțiile găsite, metodele de publicitate.

 

În data de 26 aprilie 2023 am trecut prin Ținutul Pădurilor (Erdővidék) și orașul Baraolt (Barót). Am avut discuții interesante despre această regiune la Centrul de Informare Turistică Baraolt, din rețeaua Visit Covasna. O atracție a regiunii o constituie osemintele unui mastodont, păstrate la Muzeul Depresiunii Baraolt (Erdővidék Múzeuma) .

 

   

 

În data de 26 aprilie 2023 am vizitat frumosul Castle Hotel Daniel din Tălișoara (Olasztelek) din Ținutul Pădurilor (Erdővidék), care oferă clienților cazare în camere istorice frumos decorate și experiențe spa de cea mai bună calitate. Oaspeții pot beneficia și de o bucătărie selectă. Cei care sunt cazați pot alege și programe suplimentare de agrement, drumeții etc. .

 

Proiectul Ro2MdTur a vizitat la Micloșoara (Miklósvár) Count Kalnoky's Guesthouses in Transylvania, frumoasele case de vacanță unde clienții se pot delecta cu multe detalii din tradițiile locale. Atmosfera idilică este foarte apreciată de turiștii englezi, care pe lângă serviciile de cazare se pot bucura și de programe de călărit, saună și ciubăr, etc. Aceste case de oaspeți sunt administrate împreună cu proprietatea din Valea Zălanului a Regelui Angliei, Carol al III-lea.

 

Am fost oaspeți la Kálnoky Castle, castel din sec. XVII din Micloșoara (Miklósvár) renovat și transformat astăzi într-un muzeu cu o interesantă colecție.

 

În data de 27 aprilie 2023 proiectul Ro2MdTur a vizitat frumosul lac vulcanic, unic în România, Lacul Sfânta Ana, parte a unei zone protejate, alături de tinovul Mohoș (o mlaștină oligotrofă cu plante carnivore). Accesul cu mașina este posibil din județul Covasna pe DN 11C, din Bixad și Bálványos

 

În data de 27 aprilie 2023 Proiectul Ro2MdTur a fost în vizită la BÁLVÁNYOS RESORT - o oază de linişte cu aer curat, înconjurată de munţii şi pădurile din zona Lacului Sf. Ana, situat pe DN 11C, între Băile Tuşnad şi Târgu Secuiesc. Resortul vă oferă condiţii ideale pentru un sejur de neuitat.

În mijlocul unei rezervații naturale, printre izvoare tămăduitoare și brazi seculari, GRAND SANTERRA SPA este o oază de liniște și de recreere care potentează farmecul acestui loc binecuvântat din Transilvania, oferind spații interioare și exterioare ce se îmbină firesc. Căzi pentru baie încălzite ascunse printre conifere, bazine cu apă și încăperi pentru experiențe spa individuale, saune și multe alte locuri de relaxare, o îmbinare de piatră și lemn, plante, apă și foc, creează împreună un mediu seren și armonios.

Moldovenii vizitează în mare număr acest frumos complex.

 

Pe drum, pe DN 11C, am vizitat Izvorul Szejke, cu o apă feruginoasă, bicarbonatată, clorurată-sodică. Această apă minerală, natural carbogazoasă, este recomandată pentru afecțiuni gastrointestinale, hepatobiliare, litiaze urinare și anemii.

Izvorul Szejke, alături de alte izvoare de apă minerală din județul Covasna face parte din proiectul "Drumul Apelor Minerale", finalizat în 2014.

 

Am vizitat centrul municipiului Târgu Secuiesc. Aici, din frumoasa piață Gábor Áron, se deschid străzi în formă radiantă prin curțile caselor, foste sedii de bresle. Orașul este renumit pentru industria confecțiilor.

 


 

Follow us on the project's Facebook page

"Make New Business Contacts"

everyone receives a copy of attendees and chat

În luna mai vom aduce la sediul CCI Covasna un expert din Armenia, pentru sectorul turism. Din martie au fost experți din Georgia și Moldova, experți care oferă servicii de informații economice în toate domeniile.

Activitățile din partea CCI Covasna sunt asigurate de Császár Miklós. Pentru orice detalii, vă așteptăm întrebările pe email: externe@ccicov.ro

   

Am apărut și pe Radio Noroc din Chișinău: