Atenție la majorarea salarială de 200 de lei fără impozit, există capcane!

19 mai 2022

 

Guvernul a adoptat ieri o prevedere (OUG 67/2022, publicată în Monitorul Oficial 494/2022) care permite angajaților cu salariul minim să le fie majorat salariul cu 200 de lei fără a plăti impozit sau contribuții pentru această creștere. Măsura poate părea bună la prima vedere, dar are o serie de capcane.

De reținut că majorarea se poate aplica doar celor cu salariul minim și trebuie să fie de exact 200 de lei. Acest lucru înseamnă că salariul unui angajat care câștigă în prezent un salariu brut de 2.550 de lei poate fi majorat la 2.750 de lei, plătind în continuare doar impozitele și contribuțiile datorate pentru 2.550 de lei. 

Capcanele:
Prima și poate cea mai importantă este că această dispoziție prevede scutirea de impozit doar pentru o perioadă limitată, adică până la sfârșitul anului. După aceea, salariul majorat va fi impozitat în mod normal. Așadar, antreprenorul care face o majorare trebuie să țină cont de faptul că scutirea de impozit durează doar până la sfârșitul anului. De asemenea, rețineți că, dacă între timp creșteți salariul angajatului chiar și cu 1 leu, veți pierde scutirea de impozit.

A doua capcană, poate la fel de importantă, este că o astfel de majorare va bulversa nivelul salariilor din cadrul companiei, deoarece un angajat care a avut salariul minim și primește majorarea de 200 de lei va câștiga mai mult decât un angajat care câștigă în prezent cu 200 de lei mai mult decât salariul minim. Acest lucru va duce automat la o creștere salarială și pentru acest angajat!

Legislația este disponibilă aici.