Noile măsuri anticovid, pe înțelesul micilor comercianți

26 octombrie 2021

Prin HG. 1.130/22.10.2021 și HG. 1161/25.10.2021, guvernul a interzis efectiv accesul persoanelor nevaccinate în centrele comerciale precum și în magazine care au ca obiect principal de activitate comercializarea bunurilor nealimentare*, cu excepția magazinelor alimentare și farmaciilor din afara centrelor comerciale precum și a benzinăriilor. Restricția nu se aplică copiilor sub 12 ani, dacă sunt însoțiți de un adult cu ”certificat verde”.

Notă: * Nu se precizează nicăieri cum se stabileste obiectul principal al unui magazin în care sunt oferite spre vânzare atât bunuri aliemntare cât și nealimentare. Dacă presupunem că departajarea se realizează pe ponderea cifrei de afaceri atunci ar trebui să cunoaștem și intervalul de referință care de asemenea, nu este definită.

Actele normative menționate mai prevăd anumite restricții generale valabile pentru toată lumea (interzicerea activității pentru servicii de after school, baruri, discoteci) și restricții ale persoanelor nevaccinate cu privire la accesul la servicii de cazare, accesul în săli de fitnesspiscine interioare, accesul la restaurante și cafenele, accesul în săli de jocuri.

 

În interpretarea noastră restricțiile de mai sus trebuie înțelese după cum urmează:

  • în general (cu anumite excepții prezentate mai sus) accesul persoanelor nevaccinate la agenți economici prestatori de servicii și magazine care NU au ca obiect principal de activitate comercializarea bunurilor nealimentarenu este restricționată (deci se poate merge de exemplu la un service auto sau la un masaj terapeutic fără restricții). Totuși,  nu se poate intra fără ”certificat verde” la agenți economici din cadrul centrelor comerciale și la agenții economici din clădiri de birouri unde lucrează mai mult de 50 de persoane;
  • În ce privește activitatea locurilor de joacă pentru copii, aici accesul este permis numai persoanelor vaccinate, dar având în vedere că în România nu se vaccinează sub 12 ani, o interpretare logică a acestei prevederi ar fi că în astfel de locuri de joacă pot intra copii până la 12 ani, fără a fi necesară ”certificatul verde” și peste 12 cu ”certificat verde”.

 

În ce privește obligațiile agentului economic, în legătură cu respectarea restricțiilor de mai sus, am încercat să sintetizăm esența, după cum urmează:
a).  obligația de organiza programului de lucru cu publicul între orele 05.00- 21.00;
b). obligația de a respecta unele procente cu privire la gradul de ocupare (de oblcei 30-50% din capacitate și 4 mp/persoană), în funcție de activități;
c). obligația de a asigura, la intrarea în sediu a triajului epidemiologic și al dezinfectării mâinilor atât pentru salariați cât și pentru vizitatori;
d). obligația de a verifica acel ”certificat verde” prezentat de client cu un soft dedicat ”Check DCC”.

Pentru omisiunea obligațiilor de mai sus există sancțiuni aplicabile agentului economic (între 1.000- 5.000 lei), conform art.66 lit.b din Legea 55/2020 iar pentru nerespectarea interdicțiilor și persoanei fizice (între 500-2.500 lei), conform art.66 lit.a din Legea 55/2020. Contravenientul poate achita, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, jumătate din cuantumul amenzii aplicate de agentul constatator pentru contravenţiile prevăzute de lege.

Având în vedere că actul normativ este foarte stufos, vă recomandăm să vă consultați cu juristul/avocatul dvs. pentru corecta aplicare a măsurilor instituite pentru combaterea epidemiei de coronavirus.

Pentru nelămuriri  vă stăm la dispoziție prin formularul de contact de mai jos, sau la sediul nostru.