Háromszéki termék védjegy: a helyi a helyes!

2018. március. 12

Háromszéki termékek és szolgáltatások népszerűsítése érdekében fogtak össze a Kovászna megyei vállalkozói és civil szervezetek. A Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) által indított „Háromszéki termék – Háromszéki vállalkozás” kampányhoz csatlakozott a Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara és az Asimcov vállalkozói szövetség, akik összefogva szeretnék ráirányítani a vásárlók figyelmét, hogy a helyi termékekre és szolgáltatásokra elköltött pénz helyben marad, a helyi gazdaságot erősíti, helyieknek biztosít munkahelyet és növeli helyi közösség életerejét!

A két Kovászna megyei vállalkozói szövetség és a kezdeményező alapítvány vezetői szerdán a kereskedelmi kamara sepsiszentgyörgyi székhelyén tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozták, hogy a „Háromszéki termék – Háromszéki vállalkozás” védjegy révén szeretnék erősíteni a helyi közreműködést a vásárló és üzlet, a cég és közösség, illetve cég és cég között. Berecki Kinga a kezdeményező Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) ügyvezetője rámutatott, hogy felmérésük szerint a háromszékiek tisztában vannak a helyi vállalkozások fontosságával, nyitottak arra, hogy szorosabbra fűzzék a kapcsolatot, ám ehhez a cégek részéről is gesztusokra van szükség, arra, hogy odafigyeljenek a közösségi igényekre.

http://slagerradio.ro/wp-content/uploads/2018/03/20180307_KovacsZsolt_haromszeki-vedjegy-e1520445465503.jpg

Berecki Kinga szerint a „Háromszéki vállalkozás ”védjegyet azok a cégek vagy termelők kaphatják meg, amelyek többségi tulajdonosa háromszéki, a vállalkozás Kovászna megyében van bejegyezve és ott is működik, illetve helyi munkaerőt foglalkoztat. A „Háromszéki termék” védjegyet azok igényelhetik, akik teljesen vagy részben helyi alapanyagból, Háromszéken készítik termékeiket. Jelenleg 25 regisztrált cég használja a védjegyet, vannak köztük nagyvállalkozások, kisiparosok, termelők, családi vállalkozások és szolgáltatók. Regisztrálni a www.minoi.ro honlapon lehet, egy űrlap kitöltésével, majd egy szakmai zsűri bírálja el, hogy a vállalkozás vagy termelő megfelel-e minőségi kritériumoknak. A védjegy odaítélése után is folyamatosan ellenőrzik a cég tevékenységét és mindaddig fennáll a jogosultság, amíg úgy érzik, hogy nem kompromitálódik az adott szolgáltatás vagy termék.

Az Asimcov kis és középvállalkozók szövetségének elnöke, Bagoly Miklós szerint az a cég vagy termelő, amely a háromszéki piacban gondolkodik „kötelezően” meg kell szerezze ezt a védjegyet, de annak is „kötelező”, aki más megyékben értékesíti termékeit vagy szolgáltatását, hiszen ez bizalmat sugall az ügyfelei számára. Hozzátette: a védjegy nem csak a helyi termék azonosítását szolgálja, hanem egy elit klub, amely biztosítja a vásárlókat, hogy a termék vagy szolgáltatás egy adott minőséget képvisel.

A Kovászna megyei kereskedelmi kamara turisztikai osztályának elnöke, László Endre rámutatott, hogy a térségbe látogató turisták általában a helyi termékeket és szolgáltatásokat keresik, így a védjegy az idegenforgalmat is segíti. A turisztikai vállalkozó hozzátette, fontos, hogy a „Háromszéki termék – Háromszéki vállalkozás” védjegy használói megőrizhetik a termékeik sajátos arculatát, hiszen az a tapasztalat, hogy például a Góbé termék védjegy esetében az azonos csomagolás gyakran eltérő minőséget takar. A Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Edler András-György is a védjegyet használó termékek és szolgáltatások folyamatos nyomon követésének fontosságát emelte ki, hogy biztos legyen, hogy nem romlik a minőségük. Hozzátette: a védjegy olyan marketing eszköz, amely a helyi gazdaságot és lokálpatriotizmust erősíti, ha bevonul a köztudatba, hogy az valóban minőségi terméket és szolgáltatást takar.

Forrás: SlagerRadio.ro

IZMOSODIK A HELYI TERMÉKEKÉRT FOLYTATOTT HKA-KAMPÁNY - MUSZÁJ MINŐSÉGET ADNI!

Tegnap a kereskedelmi és iparkamara székházában, a programpartnereinek jelenlétében beszélt a helyi termékek presztízsének növeléséért folytatott kampányról Bereczki Kinga, a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) elnöke. A háromszéki termékek, szolgáltatások, vállalkozások ezentúl védjeggyel is tanúsíthatják, hogy minőséget jelentenek.

A sajtótájékoztatón a HKA igazgatóján kívül Bagoly Miklós, az ASIMCOV vállalkozói szövetség elnöke, Edler András-György és László Endre, a kereskedelmi és iparkamara elnöke, illetve alelnöke vett részt.

Bereczki Kinga elmondta, a védjegyeket (Háromszéki termék, Háromszéki vállalkozás) helyi igényre válaszolva fejlesztették ki. Céljuk volt kiemelni azokat a vállalkozásokat, amelyek úgy erősítik a háromszéki gazdaságot, hogy közben nem kötnek kompromisszumot a minőséget illetően. A védjegyhasználati jogosultságot a programban való regisztráció és az azt követő szigorú szűrés után ítélik meg, utána is folyamatos ellenőrzéssel kérik számon a minőséget, s ha előfordulna, hogy valaki kompromittálja a védjegyet, elveszti a közösség bizalmát, megszűnik jogosultsága is. Az egyéni vagy családi vállalkozások, cégek az ASIMCOV-nál, az iparkamaránál vagy a minoi.ro weboldalon online regisztrálhatnak, amennyiben eleget tesznek néhány feltételnek: Háromszéken vannak bejegyezve, többségi tulajdonosuk is helybeli, helyi munkaerővel dolgoztatnak, helyi alapanyagot használnak fel, vagy itt dolgoznak fel máshonnan származó nyersanyagot.

– Hiszen elsődleges cél, hogy az itt befizetett adó és a munkaerőnek kiadott fizetések által a helyi gazdaság erősödjön, ebben rejlik az összefogás jelentősége– mondta Bereczki Kinga. – Most elsősorban a cégek részéről van szükség egy gesztusra, a közösségi igényekre való odafigyelésre.

László Endre turisztikai vállalkozó a Góbé termék köré épített marketinggel állította párhuzamba a HKA helyi termékekért folytatott kampányát, kiemelve, hogy azzal szemben itt megmarad az áru saját megjelenési formája. – Ki kell használnunk azt az egyre erősödő igényt, hogy a vásárlók keresik a minél közelebb megtermelt élelmet, de a védjegy a turistákat is segítheti a választásban – fogalmazott László Endre, majd kiemelte a folyamatos ellenőrzés szükségességét, hogy a minőségi ingadozás ne rombolja a védjegy hitelét. Ugyanezt hangsúlyozta Bagoly Miklós is, aki szerint a Székely termék védjegy éppen a kontroll hiánya miatt kompromittálódott, a Góbé termékeknél (ahol előfordul, hogy ugyanazt a terméket több termelő által gyártva különböző minőségben forgalmazzák) is csak egy embernek, az üzlettulajdonosnak van ellenőrzési joga a márkanévhasználatot illetően.

– A háromszéki termékek kedveltek Bukarestben is, a Kárpátokon kívül felnéznek a vállalkozóink által gyártott árura, mert tudják, a termelő szíve-lelke benne van – osztotta meg tapasztalatát Edler András-György, aki nem mellékes szempontként említette azt is, a helyi termék mögött egy arc, egy ember is van, aki elérhető, felelősségre is vonható, ha baj van. – El kell érjük, hogy a védjegyet azok a vállalkozók is akarják, akik most még nem látják benne a lehetőségeket.

Jelenleg 25 cég és egyéni vállalkozó jogosult a védjegyhasználatra.

Forrás: Hirmondo.ro