Fehérorosz nagykövet Háromszéken

2018. április. 24

Mezőgazdasági, könnyűipari, turisztikai és fafeldolgozó vállalatok képviselőivel folytatott tárgyalásokat Andrei M. Grinkevich, Fehéroroszország bukaresti nagykövete, aki egy márciusi diplomáciai látogatás után tért vissza Háromszékre gazdasági kapcsolatok kialakítása céljából.

Fotó: Tofán Levente

A Kovászna megyei és helyi önkormányzatok képviselőivel, illetve a prefektussal is találkozott. „Kapcsolatok kialakításakor mindig nyugat felé tekintünk, de ez a találkozó azt bizonyítja, hogy érdemes kelet felé is figyelni, ugyanis számos érdekes és kiaknázatlan gazdasági lehetőség van.

Fehéroroszország fontos szereplő a mezőgazdasági gépek gyártásában vagy műtrágya-előállításban, tehát lehet erre is mozdulni, ugyanakkor a turisztikai együttműködésben is van lehetőség,

a nagykövet méltatta a háromszéki természeti környezetet, azt szorgalmazva, hogy érdemes lenne a Fehéroroszország–Románia közvetlen repülőjáratért lobbizni” – számolt be a találkozókról Edler András-György, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Fotó: Tofán Levente

Kovászna megyében egyébként van már olyan faipari cég, amelynek van fehérorosz partnere – tájékoztatott Bagoly Miklós, a Pro Wood faipari klaszter elnöke. Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke abban bízik, hogy konkrét hozadéka lesz a kapcsolatfelvételnek, a mezőgazdaság, a könnyűipar, a fafeldolgozás és az idegenforgalom területén is.

Az elkezdett együttműködést folytatnák, és más területekre is kiterjesztenék, nemcsak gazdasági, hanem oktatási, kulturális téren is, iskolák, színházak, múzeumok között alakítanának ki kapcsolatot, vagy megyék és városok közötti testvérkapcsolatot – összegezte Andrei M. Grinkevich.

Fotó: Tofán Levente

Fehéroroszország és Románia gazdasági kapcsolatai tavaly dinamikusan fejlődtek, Fehéroroszország romániai exportja 30 százalékkal nőtt, míg Románia exportja Fehéroroszország irányába 21 százalékkal emelkedett a tavalyi év 11 hónapjára vonatkozó összesítések szerint. Románia Fehéroroszország uniós kereskedelmi partnereinek listáján a nyolcadik helyen áll.

Forrás: Szekelyhon.ro