Visszavezetnék a pénzügyi ellenőröket büntetésre ösztönző pótlékot - „A terror éve lesz a vállalkozók számára”

2017. december. 13

Aggasztó intézkedések bevezetését tervezi a kormány: a vállalkozókat börtönbüntetéssel fenyegeti, és visszavezetné a pénzügyi ellenőröknek járó ösztönző pótlékot egy kormányhatározat-tervezet, kongatta meg a vészharangot Edler András-György.

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az országos kamara képviselőjeként vett részt hétfőn a pénzügyminisztérium társadalmi párbeszéd csoportjának ülésén, ahol a szaktárca azt a tervezetet ismertette, amelyben bűncselekménynek minősítik, ha a munkaadó visszatartja az alkalmazottól a társadalombiztosítási járulékot, de nem fizeti be azt az államkasszába. Edler András-György szerint erről korábban is szó volt, de meglepetésként érte a vállalkozói szervezeteket, hogy a rendelettel visszavezetnék a 15 százalékos ösztönző jutalékot a pénzügyi ellenőröknek, ha a vizsgálat során adóhátralékot állapítanak meg. „Ha ezt a rendeletet elfogadják, 2018 a terror éve lesz a vállalkozók számára”, szögezte le Edler András-György.

A tervezet egytől hat évig terjedő börtönbüntetést helyez kilátásba, ha a vállalkozó visszatartja, ám nem fizeti be a társadalombiztosítási járulékot. Edler szerint megtörténhet, hogy a munkaadó valamiért késik a befizetéssel, és eljárás indulhat ellene. Elfogadhatatlannak tartja, hogy visszavezessék a pénzügyi ellenőröknek járó ösztönző pótlékot, ami ellentmond annak az elvnek, hogy az ellenőröknek nem a büntetésre, hanem az útbaigazításra kellene összpontosítaniuk.

Emlékeztetett, hogy évekkel ezelőtt, amikor még működött hasonló rendszer, a vállalkozók eleve tudták, hogy büntetést fognak fizetni, amikor megjelennek az ellenőrök, mert találnak valami hibát, hogy megkapják a jutalékot. Édler szerint a vállalkozói szervezetek nem értenek egyet a kezdeményezéssel, de véleményük csak konzultatív jellegű. Ha életbe lépik az intézkedés, félő, hogy más ellenőrző szervek is hasonló ösztönző pótlékot igényelnek maguknak, véli az iparkamara elnöke, aki szerint a mikrovállalkozásokat egyáltalán nem kellene ellenőrzésekkel zaklatni.

Forrás: Hirmondo.ro