További járulékemelés miatt aggódik a szakszervezet - Nem bonyolultabb az adófizetés

2018. január. 11

Debreczeni László: ezentúl is a vállalkozó feladata, hogy kiszámolja, elkönyvelje és átutalja a társadalombiztosítási összegeket

Ügyvitelileg sem a munkaadók, sem a munkavállalók szempontjából nem változott semmi a társadalombiztosítási járulékok alkalmazottra való áthárításával, szögezte le Debreczeni László. A sepsiszentgyörgyi adótanácsadó szerint többen is aggódva keresték meg, hogy januártól alkalmazottként rájuk hárul a fizetések társadalombiztosítási része.

Debreczeni László leszögezte: ezentúl is a vállalkozó feladata, hogy kiszámolja, elkönyvelje és átutalja ezeket az összegeket. Az ő életüket nem bonyolítja a változtatás, hiszen könyvelőjük végzi a feladatot. Mindössze a könyvviteli programot kellett módosítani, hiszen eddig a TB-járulékok nagyvonalakban egyenlő arányban oszlottak meg a munkaadó és munkavállaló között, januártól ennek több mint 95 százalékát az alkalmazott nevében utalja a vállalkozó.

Édler András, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke szerencsésnek tartja, hogy nem vezették be azt, hogy a munkaadó börtönnel büntethető, ha visszatartja, de nem fizeti be a társadalombiztosítási járulékokat. Elfogadhatatlan, hogy potenciális bűnözőként tekintenek a vállalkozókra, ugyanis előfordulhat, hogy elszámolnak valamit. Édler szerint a büntethetőséggel azt a vállalkozói réteget fenyegetik, amely eltartja az országot, rendesen nyilvántartja alkalmazottait és adót fizet utánuk, miközben nincs gondjuk azoknak, akik feketén fizetik munkásaikat. A kamara elnöke rámutatott, a pénzügyi igazgatóság (ANAF) 80 millió eurót kapott az Európai Fejlesztési Banktól informatikai rendszere fejlesztésére, lassan minden adatbázishoz hozzá tud kapcsolódni,és levelet írnak, ha valaki nem fizeti be adótartozását, ezért a pénzügynek kellene megoldania a TB-járulékok behajtását, nem pedig drasztikus intézkedésekkel fenyegetni a vállalkozókat.

Tapasztalatok azt mutatják, a legtöbb cég megemelte a bruttó béreket, hogy ne csökkenjen a kézbe kapott fizetés. Erre a munkaerőpiaci körülmények is rákényszerítették a vállalkozókat, hiszen szakemberhiány van. Ördög Lajos, a megyei munkafelügyelőség vezetője szerint szinte mindenhol megtörtént vagy elkezdődött a bértárgyalás a munkaadók és munkavállalók között. A munkafelügyelőség csak a bértárgyalások elkezdését ellenőrzi, annak eredménye nem tartozik rájuk, viszont ellenőrzik, hogy minden alkalmazott megkapja-e a bruttó 1900 lejre emelt minimálbért.

Az Alfa Kartell Szakszervezet háromszéki elnöke, Bong Vilmos annak ellenére elhibázott döntésnek tartja a TB-járulékok munkavállalóra átruházását, hogy jelek szerint az alkalmazottak fizetése nem csökkent. Véleménye szerint Románia egy Európában példátlan társadalmi kísérletet végez. A szakszervezeti bizalmi szerint félő, hogy a kormány ezentúl apró lépésekben, 1–2 százalékkal növeli a TB-járulékokat anélkül, hogy ellenállásba ütközne. Eddig ugyanis a vállalkozók és multinacionális cégek hatékonyan tudtak fellépni az adóemelés ellen, ezentúl viszont nem fognak tiltakozni, hiszen a járulékok emelése kizárólag a munkavállalókat érinti.

Forrás: Hirmondo.ro