Alacsony kockázatválasztási szintek - Kezdőtőkét adnak

2017. október. 26

Székelyföldön alacsony a lakosság kockázatvállalási szintje, ez visszaveti a vállalkozási kedvet, mutatott rá Olti Ágoston, az OTP Consulting vezérigazgatója, aki a háromszéki Kereskedelmi és Iparkamara székhelyén tartott keddi sajtótájékoztatón bejelentette, hogy új vállalkozások létrejöttét ösztönző programot indítanak.

Ennek keretében közel kilencven új cég létrehozásához nyújtanak egyenként 34 ezer eurós kezdőtőkét, és fennmaradásukhoz szükséges szakmai támogatást. A program finanszírozására a Románia Startup Plus projekt keretében 22 millió lejes támogatást nyertek a Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamarával közösen. Edler András-György, a háromszéki kereskedelmi kamara elnöke szerint Székelyföldön gondot jelent, hogy a potenciális vállalkozók rettegnek a kudarctól.

Rámutatott, hogy Amerikában teljesen elfogadott, hogy egy cég csődbe megy, ezt viszont térségünkben „katasztrófaként”élik meg. Az OTP Consulting és a háromszéki kereskedelmi kamara vállalkozásfejlesztési projektje a kezdeti félelmeken segítheti át a vállalkozó kedvűeket. Olti Ágoston szerint első lépésben 740 jelentkező számára tartanak 40 órás vállalkozásfejlesztési képzést, amelynek során üzleti terveket készítenek. Ezekből választják ki a legjobb 89-et, akik egyenként legtöbb 34 ezer eurós kezdőtőkét kapnak, és egy évig segítik őket, hogy elkerüljék a buktatókat.

A szakember elmondta, bármilyen területen tevékenykedő kezdő vállalkozók jelentkezését várják, és elképzelésük szerint a 89 támogatást nyert vállalkozó támogatja egymást is, így nagy eséllyel meg tudnak maradni a piacon. Egyébként sikerként könyvelnék el, ha a támogatott cégek fele tíz év múlva is működne.

Forrás: Hirmondo.ro