Felemás adómegoldás az IT-szektornak - Állami támogatás TB-járulékra

2018. február. 07

Bihari Béla: az IT-piacon hatalmas a verseny

Az állami támogatás nem oldja meg maradéktalanul az informatikai ágazat gondjait, szögezte le megkeresésünkre Bihari Béla, a székelyföldi IT Plusz Klaszter elnöke.

Bihari Béla kifejtette, az IT-szektorban 7 százalékos költségnövekedést generált, hogy a társadalombiztosítási járulékot teljes mértékben átruházták a munkavállalóra. Ahhoz, hogy a nettó bérek ne csökkenjenek, a munkaadók kénytelenek voltak növelni a bruttó összeget, ez viszont 7 százalékos költségnövekedést jelent. Ha eddig az informatikai cégnek 100 lejbe került egy alkalmazott, most már 107 lejes kiadást jelent, szemléltette a klaszter elnöke. A vállalkozó rámutatott, az ágazatban magasak a bérek, ez a 7 százalék nagy összegeket jelent. Ugyanakkor az IT-piacon hatalmas a verseny, nem tudják egyik hónapról a másikra elfogadtatni az ügyfeleikkel, a megrendelőikkel a 7 százalékos drágulást.

Viorel Ștefan miniszterelnök-helyettes hétfőn bejelentette, hogy a pénzügyminisztérium dolgozik egy olyan megoldáson, hogy állami támogatással pótolják az ágazat veszteségeit. Bihari Béla elmondta, a tervezet szerint a már létező de minimis támogatást használhatják fel az informatikai vállalkozások, hogy az adótörvénykönyv módosítása miatt bekövetkezett kieséseket pótolják. Ez a támogatás eddig is létezett, három év alatt 200 ezer eurós keretet használhattak fel a cégek, pályázati önrészek fedezésére, kiállításokon való részvételre, ezt terjesztenék ki a társadalombiztosítások fedezésére is. Az IT Plusz Klaszter elnöke szerint, az a gond, hogy a vállalkozások egy része már lehívta a támogatás egy részét, ezek hátrányba kerülnek, másrészt ez az összeg valós támogatást jelent egy tíz alkalmazottat foglalkoztató cégnek, ám egy 500-nál több szakembert foglalkoztató vállalkozás számára a 200 ezer euró elenyésző segítség.

Forrás: Hirmondo.ro