Értelmetlen volt a tb-járulék áthárítása - Nem hatékony a béremelés

2018. március. 16

Összevisszaságot okozott a meggondolatlanul végrehajtott fizetésemelés. Az év eleji béremelések nem egyenlítették ki a fizetéskülönbségeket, sőt, nőtt a legkisebb és legnagyobb bérek közti szakadék, véli Bagoly Miklós.

Az Asimcov vállalkozói szövetség elnöke lapunk érdeklődésére kifejtette, az is elfogadhatatlan, hogy még mindig vannak 300 és 30 ezer lejes nyugdíjak is. Hozzátette: a társadalombiztosítási járulékok alkalmazottra való hárításának következményeként nem történt hatékony béremelés, hiszen a munkaadóknak ugyan meg kellett emelniük a béreket, ám ennek eredményeként nem emelkedtek a kézbe kapott fizetések, viszont a vállalkozó többet fizet az államkasszába.

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Edler András-György is úgy véli, semmi értelme nem volt a társadalombiztosítás alkalmazottra való áthárításának, hiszen a járulékokat továbbra is a munkaadó fizeti be az alkalmazottja nevében, másrészt a minimálbér megemelése kézbe csak 100 lejes pluszt jelentett. László Endre, a kereskedelmi kamara alelnöke hozzátette: tulajdonképpen annyi történt, hogy szigorúbbak lettek a büntetések, ha a vállalkozó visszatartja, de nem fizeti be az államkasszába a társadalombiztosítási-járulékokat. Edler szerint nem kellene bírságokkal és börtönnel fenyegetni a vállalkozókat, hiszen számos oka lehet, hogy miért nem tudják maradéktalanul vagy időben átutalni a tb-járulékokat, hiszen nem egyszerű vállalkozni, és nem szabadna fenyegetésekkel elvonni a vállalkozó energiáját és figyelmét arról, hogy cégének ügyeivel foglalkozzon.

Forrás: Hirmondo.ro