Comerțul și turismul, cele mai profitabile domenii de afaceri în județ

23 octombrie 2017

Deși industria se menține pe primul loc în top, domeniul comerțului și turismului are o creștere de aproape 19% la profit

Topul Firmelor întocmit de Camera de Comerț și Industrie (CCI) Covasna arată că domeniile industriei și cel al comerțului și turismului se păstrează în frunte și pe anul 2016. În timp ce industria a înregistrat o creștere de aproape 10% la cifra de afaceri, la comerț și turism creșterea a fost de 6,13%.

Datele CCI Covasna mai arată că, în ceea ce privește profitul, Industria a înregistrat o creștere de 1,32%, iar Comerțul și turismul de 18,39%.

Ca număr de salariați, cele mai mari creșteri s-au raportat la Servicii (19,90%) și Agricultură, pescuit și silvicultură (18%).

„În acest an sunt mai multe lucruri pozitive în ceea ce privește topul firmelor. (...) Avem o creștere atât în ceea ce privește cifra de afaceri totală a firmelor din județ, cât și a profitului și a numărului locurilor de muncă. Avem o creștere de 5,5% la cifra de afaceri, tot atât și la profit, și o creștere de 2% la salariați”, a mai declarat președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Covasna, Edler András-György.

Acesta a mai precizat că, în țările dezvoltate, pe primul loc se situează de regulă Serviciile, care la noi sunt abia pe locul al treilea în top. Totuși, acesta spune că nu este neapărat rău faptul că Industria păstrează poziția fruntaşă.

„Se menține acest trend în ceea ce privește clasificarea domeniilor de activitate. (...) La noi, foarte mulți ani, Comerțul a fost dominant, dar de vreo doi sau trei ani lucrurile s-au schimbat și avem Industria pe primul loc, ceea ce este un lucru bun. Chiar avem o creștere de aproape 10% în acest domeniu. Pe locul doi avem Comerțul și turismul, unde avem iarăși o creștere de 6,13%. Este interesant că, în același domeniu, avem o creștere de 18% în ceea ce privește profitul. Pe locul trei avem Serviciile, care prezintă o creștere de 15,4% la cifra de afaceri, dar, ca profitabilitate, acest domeniu a înregistrat o scădere de 7,5%. Mai avem Construcțiile pe locul patru, apoi Agricultura, iar pe ultimul loc se găsește Cercetarea, dezvoltarea și high-tech-ul”, a mai spus președintele CCI.

În total, în anul 2016, în județul Covasna erau înregistrate 4.573 de firme, cu trei mai puține față de anul 2015.

Sursa: CovasnaMedia.ro

 

Imagini de la eveniment