Conferința de închidere a proiectului EU4BCC

24 octombrie 2024

Pe 24 octombrie 2024, a avut loc la Chișinău, Republica Moldova, Conferința de închidere a proiectului EU4BCC.

În cadrul proiectului de grant EU4BCC, derulat de Eurochambres, Camera de Comerț și Industrie Covasna a implementat cu succes patru inițiative:

  • Ro2AzTex – – Vizite de studiu pentru organizații de sprijinire a afacerilor (BSO) și IMM-uri din România și Azerbaidjan (2022)

  • Ro2GeTex – Proiect de mobilitate și schimb de experiență (martie 2023)

  • Ro2MdTur – Proiect de mobilitate și schimb de experiență (aprilie 2023)

  • Ro2AmTur – Proiect de mobilitate și schimb de experiență (mai 2023)

Császár Miklós, șeful Departamentului de Relații Externe și manager de proiect al acestor patru inițiative la Camera de Comerț și Industrie Covasna, a fost invitat să participe la Conferința de închidere de la Chișinău, pe 24 octombrie 2025.

Participanți cheie și discuții

Evenimentul a fost deschis de vorbitori de seamă, printre care:

  • Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova

  • Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova

  • Dumitru Alaiba, viceprim-ministru și ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării

  • Máté Csicsai, adjunctul șefului Delegației UE în Moldova

  • Laura Velasco, lider de echipă și ofițer senior de proiect la EUROCHAMBRES

  

Conferința a reunit reprezentanți ai organizațiilor de sprijinire a afacerilor (BSO) și ai întreprinderilor beneficiare ale proiectului EU4BCC.

A fost o plăcere să ne reîntâlnim cu Federica Leonetti, președinta Grupului sectorial pentru textile din EEN și coordonatoarea Grupului operativ pentru țările din afara UE din EEN, care a fost un susținător valoros al proiectelor noastre și care este, de asemenea, implicată în organizarea Săptămânii modei din Torino, Italia.

Discuții privind viitoarele colaborări au avut loc cu:

  • Silva Mesropyan de la IMC Armenia, un partener în proiectul Ro2AmTur project

  • Vitalie Moraru, reprezentant al Rețelei de Transfer Tehnologic din Moldova (RTTM), un partener în proiectul Ro2MdTur project

În plus, Császár Miklós a purtat discuții productive cu Luc van Looveren de la VOKA – Camera de Comerț și Industrie din Anvers, concentrându-se pe programul TEBD II din Turcia și pe Consiliul de certificare pentru transformarea digitală și durabilă..

Alocuțiunea lui Császár Miklós

În calitate de vorbitor la eveniment, Császár Miklós a împărtășit informații privind proiectele implementate și impactul inițiativelor EU4BCC. Mai jos, puteți urmări cele mai importante momente din prezentarea sa:

 



Despre EU4BCC

EU4business: Connecting Companies (EU4BCC), este un proiect gestionat de Eurochambres și finanțat de UE în cadrul inițiativei EU4Business.

EU4Business este o inițiativă umbrelă care cuprinde tot sprijinul acordat de UE întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) din țările Parteneriatului estic - Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Moldova și Ucraina. Uniunea Europeană sprijină creșterea IMM-urilor prin îmbunătățirea accesului la finanțare și la servicii de dezvoltare a afacerilor, precum și prin promovarea unei mai bune reglementări a afacerilor. Rolul Facilității EU4Business este de a monitoriza și analiza impactul acțiunilor UE de sprijinire a sectorului privat în Parteneriatul estic și de a maximiza vizibilitatea acestora. În prezent, UE sprijină sectorul privat din regiunea EaP prin intermediul a 110 proiecte cu un buget total de 956,71 milioane EUR.

Obiective:

  1. Să contribuie la dezvoltarea unor modele de creștere economică durabile și echitabile în țările Parteneriatului estic, care pot genera mai multe investiții și pot îmbunătăți condițiile socioeconomice și oportunitățile de angajare pentru cetățeni.
  2. Sprijinirea capacității organizațiilor sectoriale de sprijinire a întreprinderilor (BSO) de a consolida internaționalizarea IMM-urilor din Parteneriatul estic, capacitățile de export și accesul la noi piețe.
  3. Sprijinirea IMM-urilor în ceea ce privește comerțul, mai precis exportul către țările UE.

EU4BCC este conceput pentru a beneficia două grupuri țintă la două niveluri diferite :

  • BSO-uri din cele 6 țări a Parteneriatului estic cu potențial de a lucra în parteneriat cu omologii din UE într-o abordare de la egal la egal. Printre acestea se numără organizațiile sectoriale, organizațiile femeilor antreprenor, camerele sectoriale, clusterele și altele.
  • IMM-uri din Parteneriatul estic, în special cele cu potențial internațional; acestea vor beneficia de formare, pregătire și vor avea ocazia de a se întâlni cu întreprinderi din UE.

Pentru a asigura un impact mai profund al acțiunilor, proiectul este organizat pe o bază sectorială, concentrându-se pe cinci sectoare/zone. Acest lucru permite o abordare mai strategică care vizează nevoile și oportunitățile specifice fiecărui sector și permite crearea de alianțe între întreprinderile din UE și cele din Parteneriatul estic. Sectoarele țintă selectate sunt:

  • Alimente bio-/organice
  • Industrii creative
  • Textile
  • Turism
  • Vin

5 Consorții Sectoriale au fost selectate prin intermediul unei cereri de propuneri pentru a gestiona activitățile dezvoltate în cadrul fiecăruia dintre sectoare și pentru a pune în aplicare o strategie pe termen lung de îmbunătățire a competitivității sectorului vizat. Fiecare consorțiu a cuprins 4 camere de comerț, 2 camere cu sediul într-un stat membru al UE și alte 2 cu sediul în țările EaP.

Activitățile care au fost dezvoltate de la lansarea proiectului, în decembrie 2019, au fost adaptate pentru a sprijini comunitatea de afaceri din Parteneriatul estic și includ:

  • 59 de acțiuni sub-grantate de max. 60 000 EUR pentru a organiza: întâlniri B2B, acțiuni de înfrățire și vizite de studiu. A se vedea aici raportul privind rezultatele
  • 5 vizite de studiu sectoriale pentru IMM-uri din Parteneriatul estic (EaP).
  • 1 Turneu BSO conceput ca o misiune de descoperire în Estonia pentru BSO din Parteneriatul estic.
  • 1 Academie online pentru IMM-uri cu sesiuni de matchmaking pentru a ajuta IMM-urile din Parteneriatul estic să își dezvolte afacerile la nivel internațional.
  • Un program pilot privind sistemul de mobilitate care vizează atât IMM-urile, cât și BSO. A se vedea aici raportul fișei informative.

Rezultatele acestor inițiative sunt detaliate în infograficul de mai jos: