Formularul 101: Cum raportezi impozitul pe profit pentru 2017

02 martie 2018

În conformitate cu legislația în vigoare, firmele sunt obligate să raporteze și să achite impozitul pe profit pe anul 2017 până pe 26 martie 2018. În acest sens, contribuabilii se folosesc de formularul 101, care poate fi depus direct la autoritățile fiscale sau care poate fi transmis online.

Raportarea și achitarea impozitului pe profit pe anul 2017trebuie făcută până la data de 26 martie 2018, inclusiv, prin intermediul formularului 101, ce trebuie să ajungă la autorități în format electronic.

Varianta electronică a formularului și programul de asistență pentru completarea documentului sunt disponibile pe site-ul Fiscului, la această adresă.

Referitor la transmiterea efectivă a declarației, acest lucru se poate face în două feluri, primul fiind depunerea la organul fiscal competent, în format PDF, cu fișier XML atașat, pe suport CD (împreună cu varianta tipărită și semnată). Totodată, transmiterea se poate face online, cu ajutorul portalului E-guvernare.ro (în baza certificatului digital).

În cazul în care declaraţia depusă trebuie să fie corectată, declaraţia rectificativă se întocmeşte pe acelaşi model de formular, înscriind "X" în spaţiul special prevăzut în acest scop. Formularul 101 are și un set de instrucțiuni detaliate de completare, ce sunt incluse în Ordinul Fiscului nr. 3.386/2016 și care au fost actualizate ultima dată la final de 2017 (instrucțiunile pot fi găsite în fișierul anexat articolului).

Notă: Informații pe larg despre raportarea impozitului pe profit pentru anul 2017 pot fi găsite aici.

Sursa: Zf.ro