Prima întâlnire oficială dintre reprezentanții firmelor IT&Telecom și primarul municipiului Sfântu Gheorghe

20 aprilie 2014

Conducătorul Secțiunii IT & Telecom al Camerei de Comerț și Industrie Covasna, Bihari Béla, s-a întâlnit cu domnul Antal Árpád András, primarul Municipiului Sfântu Gheorghe.

La întâlnire au participat: Edler András György (Camera de Comerț și Industrie Covasna - președinte), Csenteri Levente (Combridge - director), Bodosi Imre (Hamorsoft – proprietar / administrator), Kese-Nemes Áron (Alter-Net - proprietar / administrator), Rácz Attila, Kerekes Péter (Nokia Solutions and Networks Kft).

La întâlnirea care a durat mai mult de 2 ore, s-au abordat următoarele tematici:

1) Învățământ superior de IT / Telecom în Trei Scaune: s-au enunțat păreri pro și contra în legătură cu repetarea contactării Universității Babeș-Bólyai, despre pornirea unei extensii universitare de informatică. Părerea convergentă a participanților a fost că în orice caz pe termen mediu și lung este necesară pregătirea specialiștilor pe plan local, dacă se dorește ca în regiune să fie sprijinită dezvoltarea domeniului de activitate IT & Telecom.

2) Angajarea specialiștilor: Față de "marile" centre universitare antreprenorii din Sfântu Gheorghe pornesc cu un deficit, când doresc să angajeze sau doresc să cheme acasă specialiști. Pentru îmbunătățirea acestei situații este necesară o abordare mai eficientă, respectiv o mai strânsă colaborare cu administrațiile locale, potențialii angajați care se întorc să poate beneficia de avantaje, facilități. În afară de propuneri, nu s-a editat o listă concretă, probabil aceste precizări vor constitui punct de pornire pentru discuții ulterioare.

3) Sprijin din partea administrației locale: Propunerile formulate de reprezentanții Secției IT & Telecom privind rămânerea acasă, promovarea joburilor de acasă, întărirea pieței de IT și Telekom din Ținutul Secuiesc au primit sprijinul domnului primar Antal.  El a precizat, că prin Camera de Comerț și Industrie Covasna, se va dori acordarea unui sprijin financiar, ca să se poate face angajarea unei persoane cu normă întreagă, căruia singura atribuție va fi conform celor de mai sus, promovarea oportunităților de stimulare pentru rămânerea acasă, respectiv facilitarea administrării corespunzătoare ale secției de IT & Telecom. Spațiul pentru derularea activității va fi asigurat gratuit de cameră.

4) Parc industrial: Au fost prezentate planurile parcului industrial ce va porni vara anului viitor și domnul primar Antal a făcut promisiunea, că firmele de profil IT&C vor avea facilități pentru participare la parcul industrial. Aici se vor deschide oportunitatea pentru activități de "incubator" respectiv crearea unui centru de lucru de tip „shared office”, în care pot funcționa firme de profil mici sau mari.

5) Programe de finanțare UE: A apărut și informația că firmele de IT & Telecom din regiune ar putea fi sprijinite în mare măsură, dacă s-ar reuși câșigarea unor proiete mari cu finanțare UE pentru sectorul de stat, dar s-a formulat totodată și aprecierea că este dificilă câștigarea licitațiilor, în timp ce câteva firme din București câștigă regulat aceste cereri de ofertă. S-a formulat și că poate ar trebui încercat și o altă cale, cum ar fi acela când la proiectele din regiune execuția să fie realizată prin contracte de parteneriat sau în subantrepriză de către firmele locale din domeniul IT & Telecom.

6) SIC CARD: Domnul primar a atras din nou atenția asupra programului SIC Card, care este foarte popular în rândul tinerilor. A promis, că la următoarea întâlnire se va prezenta și acest program.

7) Școala viitorului: Câștigul concret al primei conferințe IT&C din decembrie este intenția firmei Mozaik Education Kft din Szeged. Intenția și cartografierea listei necesităților, respectiv crearea contactelor este în curs de realizare. Domnul primar ar dori, ca de ex. în școala Váradi József din Sfântu Gheorghe, în cadrul unui „proiect pilot”, să fie introdusă și programul Mozaik Education Kft. (în legătură cu acest program puteți vedea detalii la adresa aici ).

8) Programul din curtea muzeului: A fost prezentat și programul informatic din cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe, al cărui inițiator a fost Gnome Design Srl. Rácz Attila a precizat că vineri, la prânz, începând de la ora 14:00 la masa rotundă, unde va fi moderator, așteaptă pe toți cei interesați de "tradiții și inovații". Scopul este atragerea a tot mai mulți tineri interesați să inițieze o afacere sau tineri invatori, să se găsească și să împărtășească viziunile, toate acestea într-un cadru plăcut, culturat.